Firemní PC pro práci ičaře

Re:Firemní PC pro práci ičaře
« Odpověď #30 kdy: 03. 03. 2025, 18:05:51 »
Nutit mě někdo pracovat na jím vnuceném systému kvůli kontrole efektivity a propláceného času, je to red flag na druhou a důvod jít jinam už z principu. Na druhou stranu to jsou Windows i samy o sobě pokud by si řádně nepřiplatili.

Takže když jdeš na nákup, bez keců a vyptávání zaplatíš, o co si pokladní řekne, a nebereš si účtenku? Takže jseš srozuměnej s tím, že ti k 5 jogurtům a houskám přihodí kilovou šišku uheráku za litr, kterou v košíku nemáš?

Ano, náš průměrný nákup stojí něco kolem pěti tisíc a jde o mnoho a mnoho desítek položek. Takže ano, zaplatím o co si pokladní řekne protože bych ho kontroloval dalších patnáct minut. Ano, pokladní důvěřuji a nemyslím, že by mě jakákoliv z nich kdy připravila o víc než jednotky desetikorun a to ještě hlavně proto, že něco neúmyslně špatně namarkovala. Ostatně setkal jsem se i s tím, že něco naopak zjevně také omylem nenamarkovala vůbec.

Nevím, jak vy, ale já pracuji pro ty, kdo mi důvěřují. Pokud mi nedůvěřují, o spolupráci nestojím protože spolupráce bez vzájemné důvěry nemá smysl. Ostatně s životem je to když se to tak vezme vlastně dost podobně. Neznamená to, že máte důvěřovat každému, ale když nebudete důvěřovat okolí, nebudou důvěřovat ani lidé z něj vám. A vykašlou se na vás.

« Odpověď #31 kdy: 03. 03. 2025, 20:22:54 »
Nepindejte nesmysly. Zcela záměrně jsem příklad postavil na 5 housek a 5 jogurtů v celkové ceně cca 100 korun vs kilová štangle uheráku za litr. Jestli konrétně osobně vás takový renonc nezajímá, blahopřeju, ale takového řídícího pracovníka bych nepřál ani mafii.

« Odpověď #32 kdy: 03. 03. 2025, 20:40:28 »
Nepindejte nesmysly. Zcela záměrně jsem příklad postavil na 5 housek a 5 jogurtů v celkové ceně cca 100 korun vs kilová štangle uheráku za litr. Jestli konrétně osobně vás takový renonc nezajímá, blahopřeju, ale takového řídícího pracovníka bych nepřál ani mafii.

Co jste udělal záměrně vy je mi úplně jedno. Pět housek a pět jogurtů si já osobně prakticky nikdy nekupuju a stejně tak bych neřekl, že mých cca 160 hodin odpracovaných za měsíc v hodnotě nižších stovek tisíc je totéž, co vaších pět housek a pět jogurtů... A mimochodem, na pět housek a pět jogurtů bych si účtenku taky fakt nebral protože sečíst deset malých čísel snad ještě zvládnu i z hlavy. Ten příklad byl prostě ve všech ohledech úplně mimo.

« Odpověď #33 kdy: 04. 03. 2025, 08:06:40 »
Jako vtip docela dobrý. Jenže tohle není o tom, že externista naúčtuje jako odpracované i vaření kafe, nýbrž o tom, že se připojí, spojení nechá viset, a velké desítky procent času nedělá buť nic, nebo melouch pro někoho jiného, a zadavatele tak okrádá ve velkém.
A někomu, kdo si zadání TAKHLE, jak jste předvedl, svévolně ohne takže výsledek jde úplně proti němu, bych nesvěřil nejen výrobu tříkolky, ba ani její řízení, ale ani její umytí.

« Odpověď #34 kdy: 04. 03. 2025, 10:34:28 »
Jako vtip docela dobrý. Jenže tohle není o tom, že externista naúčtuje jako odpracované i vaření kafe, nýbrž o tom, že se připojí, spojení nechá viset, a velké desítky procent času nedělá buť nic, nebo melouch pro někoho jiného, a zadavatele tak okrádá ve velkém.
A někomu, kdo si zadání TAKHLE, jak jste předvedl, svévolně ohne takže výsledek jde úplně proti němu, bych nesvěřil nejen výrobu tříkolky, ba ani její řízení, ale ani její umytí.

Jistě. Takže vy vymyslíte nesmyslný příklad ze skutečného života, já vám napíši, že v mém životě se nic takového neděje. Vy zareagujete agresí. Slušně vám odpovím a vy zareagujete další agresí. Se stejně nesmyslnou logikou: vy musíte být snem každého týmu, skutečně :D

« Odpověď #35 kdy: 06. 03. 2025, 16:23:16 »

Jistě. Takže vy vymyslíte nesmyslný příklad ze skutečného života, já vám napíši, že v mém životě se nic takového neděje. Vy zareagujete agresí. Slušně vám odpovím a vy zareagujete další agresí. Se stejně nesmyslnou logikou: vy musíte být snem každého týmu, skutečně :D

Tak tohle už k zasmání není.
Jednou provždy: zájem zadavatele mít přehled o skutečně odvedené práci je, zejména ve vztahu k fakturaci, zcela legitimní.
Mě ani nikoho dalšího nemusí zajímat (a troufnu si tvrdit že ani nezajímá), že vy konkrétně to neděláte. To je VÁŠ zcela osobní problém, a pokud neřešíte jestli VÁS OSOBNĚ nějaký dodavatel okrade, je to jen a pouze VÁŠ boj. Pokud ale kontrolu dodavatelů neprovádíte jako zaměstnanec, je to problém zaměstnavatele, a pak bych doporučil praktikovat nějakou hodně silnou víru, nejlépe s prokázaným účinkem do reality, a usilovně se modlit, abyste si s tou důvěrou k dodavatelům neskočil s rozběhem na hrábě. Protože to v takovém případě patří k vašim pracovním povinnostem a nesete odpovědnost za způsobenou škodu. Chápu, že to může být překvapivá novinka.
Samozřejmě je rozdíl, jestli je plnění nasmlouváno úkolově nebo hodinově. U úkolového nemá moc smysl hodiny řešit, protože nejsou pro splnění relevantní jinak, než z hlediska dodržení termínů. Ale u dodávek zejména služeb, kde se platí právě hodiny, je poměr skutečně odvedeného a fakturovaného objemu práce důležitý. Přiznávám, že mě docela překvapilo a zaujalo, že může existovat někdo, kdo to nechápe nebo odmítá vzít na vědomí. On je totiž dost rozdíl, když mi za stejný objem práce někdo vyfakturuje 10 MD nebo 1000 MD (což se velmi snadno může stát, pokud potřebuju zadat práci z oboru, o kterém nevím vůbec nic; práci ve vlastním oboru přece nebudu potřebovat zadávat, pokud na ni mám vlastní kapacitu, že?). Ale jestli VY nad tím mávnete rukou, můžu jen popřát hodně štěstí a dobrou zábavu.

A co se týče té domnělé agrese. Já dal ilustrativní příklad, vy jste se k jeho řešení a komentování postavil jako šlompák, a já odvedený "pracovní" výkon a děsivou omezenost uvažování pouze okomentoval.

« Odpověď #36 kdy: 01. 04. 2025, 22:55:24 »
Zdravim, aktualne delam jako icar pro firmu, ktera vyviji SW pro jeden korporat. Pracuju na vlastnim ntb, pouzivam vlatni SW licence apod. Od pristiho mesice nam dany korporat chce k praci vnuti jejich dedikovane stroje. Nijak se o tom s nami nebavili, proste prisel rozkaz z hora, ze vsekery dodavatele maji pouzivat korporatni pc. Bohuzel proti tomu asi neni obrana (krome vypovedi) nebo ano? Napada me, ze jako icar neni mozny na toto pristoupit (neni to tak trochu znak svarcu?). Diky za nazrory.

Domluv si s firmou pro kterou delas aby ti ten notas pronajala, treba za symbolicky poplatek 1kč na rok. Takto si na tebe nebude moci FU došlápnout, že děláš švarc.

Wasper

• 159
    • Zobrazit profil
« Odpověď #37 kdy: Dnes v 02:30:02 »
On je totiž dost rozdíl, když mi za stejný objem práce někdo vyfakturuje 10 MD nebo 1000 MD (což se velmi snadno může stát, pokud potřebuju zadat práci z oboru, o kterém nevím vůbec nic; práci ve vlastním oboru přece nebudu potřebovat zadávat, pokud na ni mám vlastní kapacitu, že?). Ale jestli VY nad tím mávnete rukou, můžu jen popřát hodně štěstí a dobrou zábavu.
Práci ve vlastním oboru zadám, třeba právě pokud jí mám víc, než na kolik mám kapacity. A pokud je fakturovaná v přiměřených mezích (což v naprosté většině případů odhadnu a s dodavatelem se obvykle domluvím předem že to bude trvat třeba mezi 10-12 MD), tak nevidím nejmenší důvod v pokusech o jeho mikromanagement.
Viz ten příklad s nákupem - když jdu nakoupit asi za dvě stovky a na kase je 205, tak považuji kontrolu účtenky za projev OCD. Když je tam 107 nebo třista, tak se pokladního zeptám, jestli tam neudělal chybu.

« Odpověď #38 kdy: Dnes v 07:30:30 »
On je totiž dost rozdíl, když mi za stejný objem práce někdo vyfakturuje 10 MD nebo 1000 MD (což se velmi snadno může stát, pokud potřebuju zadat práci z oboru, o kterém nevím vůbec nic; práci ve vlastním oboru přece nebudu potřebovat zadávat, pokud na ni mám vlastní kapacitu, že?). Ale jestli VY nad tím mávnete rukou, můžu jen popřát hodně štěstí a dobrou zábavu.
Práci ve vlastním oboru zadám, třeba právě pokud jí mám víc, než na kolik mám kapacity. A pokud je fakturovaná v přiměřených mezích (což v naprosté většině případů odhadnu a s dodavatelem se obvykle domluvím předem že to bude trvat třeba mezi 10-12 MD), tak nevidím nejmenší důvod v pokusech o jeho mikromanagement.
Viz ten příklad s nákupem - když jdu nakoupit asi za dvě stovky a na kase je 205, tak považuji kontrolu účtenky za projev OCD. Když je tam 107 nebo třista, tak se pokladního zeptám, jestli tam neudělal chybu.

To je moc hezký, ale předpokládá to, že zákoš má představu (tzn je schopen kvalifikovaně odhadnout), jaká je skutečná náročnost úkolu dle fakturované metriky. Když to bude vývojový úkol, vyžadující studium nějakých podkladů a nikoli čistě mechanickou práci, tak mi dodavatel může říct, že na to potřebuje 3 měsíce, přičemž nastudováno a vyvinuto to bude mít za měsíc, ale vyfakturuje mi 3 měsíce, protože proč ne, když nemám  jak zjistit jak dlouho na tom dělal. A přesně z toho důvodu budu chtít mít přehled o tom, co celou tu alokovanou dobu dělal, protože smlouvu má na skutečně propálené hodiny.
Zároveň to kryje záda jemu, protože může narazit na problém, vyžadující víc času, který nejenže bych mu nezaplatil, ale ještě bych mu vypálil sankci za překročení termínu.

Jak se říká: dobré účty dělají dobré přátele.

jjrsk

• 711
    • Zobrazit profil
« Odpověď #39 kdy: Dnes v 08:53:11 »
Tys vzivote nikdy nikde nic nedelal ze?

Zivnostnikovi NESMIS sledovat odpracovanou dobu, protoze presne za TO dostanes 10M flastr (on 1M).

Pokud je stanovena nejaka hodinova sazba, tak se zaroven vzdy dohaduje, kolik hodin to ci ono bude trvat, a pokud to ma trvat dyl, musi to dodavatel nejak obhajit (typicky je o tom, ze si zakaznik v prubehu realizace navymysli dalsich 300 hodin).

Pokud je nekdo placen za treba 30 hodin per mesic, tak je to v rezimu "up to". Tudiz zakaznik bud ty hodiny vyuzije nebo nevyuzije. A opet, vzdy je to o tom, ze zakaznik neco chce, dodavatel rekne OK, bude to za 3 hodiny, a zakaznik to odsouhlasi.

Samozrejme se pouziva i ten pristup, ze ma dodavatel neco smluvne zajistovat, a za to dostava domluvene penize. Nikoho pak nezajima, jestli to dela hodinu nebo 100.

Ja mam zakazniky kteri proste plati pausalne mesicne za domluvene sluzby. Je na me abych si to nacenil a je moje riziko kdyz to podcenim. Muzu pochopitelne kdykoli vyvolat jednani na tema ze toho je vic nez kolik sem predpokladal a bud se dohodnem nebo se nedohodnem.

« Odpověď #40 kdy: Dnes v 10:06:18 »
A proč bys za to jako měl dostat flastr, když máš ve smlouvě fakturaci SKUTEČNĚ ODPRACOVANÝCH hodin?
Co je napsáno v nějaký TVOJÍ smlouvě je mi úplně jedno, protože mě to vůbec nezajímá.

« Odpověď #41 kdy: Dnes v 10:31:11 »
A proč bys za to jako měl dostat flastr, když máš ve smlouvě fakturaci SKUTEČNĚ ODPRACOVANÝCH hodin?...
Tvrdím, že duševní pracovník nejvíc pracuje, když zdánlivě nic nedělá. Párkrát klofne do klábosnice, pak to smaže, dá si kafe a jde se na něco podívat na dílnu. Protože když maká že za myší je žížnivá čára a z klábosnice odletují hmatníky, to znamená že nejvíc práce už je hotovo, protože pracovník už ví co psát a kreslit.
Třeba já když jsem pracoval v konstrukci, někdy jsem vstal od počítače a šel jsem se projít na chodbu, abych si srovnal myšlenky jak to na čem jsem zrovna pracoval vyřešit co nejlépe.
Co se týká problému tazatele - pracoval jsem ve firmě kde se montovaly počítače, nahrál se tam operační systém a další programy, počítač se otestoval, zabalil a odeslal k zákazníkovi. Oslavili (no, přijel nějaký vysoký manager ze zahraničí a vedl k nám řeč, jedno voko nezůstalo suchý) jsme čtyřmiliontý smontovaný počítač. Údajně týpek co testoval počítače testovací fleškou si tu flešku vzal domů, něco s ní dělal, nahrál se mu tam vir a pak všechny počítače co testoval byly zavirované. Tak prý všechny počítače co se jich to týkalo se musely stáhnout, rozbalit a odvirovat (jestli se to skutečně stalo nevím, mne se to netýkalo a nemusím vědět všechno).
Tak podobná opatření bych chápal a držel bych hubu a krok.

« Odpověď #42 kdy: Dnes v 10:31:51 »
A proč bys za to jako měl dostat flastr, když máš ve smlouvě fakturaci SKUTEČNĚ ODPRACOVANÝCH hodin?
Co je napsáno v nějaký TVOJÍ smlouvě je mi úplně jedno, protože mě to vůbec nezajímá.

Co je skutečně odpracovaná hodina u programátora? Hodina bušení kódu? Hodina studia podkladů? Hodina přemýšlení u kafe? Hodina schůzování? Podle mě všechny čtyři případy. Zajímalo by mě jak to chcete měřit, protože bušení kódu je jen malá část z toho co by dobrý vývojář měl dělat... (pokud tedy nechcete písařku)

jjrsk

• 711
    • Zobrazit profil
« Odpověď #43 kdy: Dnes v 17:19:49 »
Jinak receno, ses retadrovanej blb ... a ja jen pevne doufam, ze ten flastr dostanes. On te nekdo s potesenim uda.

Je to DODAVATEL, kdo rika, kolik hodin to trvalo, ne zakaznik. TECKA. V opanym pripade je to zamestnanec. A prave sledovani odpracovany doby je primarnim znak kdy to financak zacne resit.

Kazdej jeden dodavatel umi rict predem jestli to bude 10, 100 nebo 10 000 hodin. A jesli si pak vyfakturuje 8, 112 nebo 11308 je uplne jedno.

...
Si zapomel, ze by to jeste taky mel vyzkouset a pak opravit aby to treba i fungovalo, coz spolehlive dela 80%. By me zajimalo jak se meri ze neco spustis a pak hodinu cekas jestli to dobehne a jak. A jeste lepsi je to v situaci kdy cekas na nejakou akci uzivatele ktera nastava nahodne 1x tydne ... abys overil, ze i ta je OK.