Firemní PC pro práci ičaře

alex6bbc

• 1 749
    • Zobrazit profil
Re:Firemní PC pro práci ičaře
« Odpověď #15 kdy: 01. 03. 2025, 00:35:56 »
dostane firemni notas, aby se nemohly veci dostat ven a pak vsecko nacpe do cizi umele inteligence 😁

martyd420

• 231
  • K U B U N T U
    • Zobrazit profil
« Odpověď #16 kdy: 01. 03. 2025, 09:17:02 »
Další level je, že zdrojáky nesmí být na laptopu vůbec, jsou někde na PC zavřený v serverovně, a laptop je jen terminál s RDP/SSH klientem.
Na tomto něco vyvíjet je už dost vopruz, ztrácí se spojení, furt je potřeba volat adminům přes pů světa, když se k remote stroji nedá připojit.
A nic se na tom nezmění, dokud bude existovat dostatek nechápajících švarcměstnanců, kteří si to nechají líbit. Buď jsem zaměstnanec a pak je mi jedno ke kterému noťasu mě nadřízený na těch 7 hodin posadí, nebo jsem osvč a klientovi takové věci vůbec nevysvětluji.
T_PAAMAYIM_NEKUDOTAYIM

« Odpověď #17 kdy: 01. 03. 2025, 09:37:19 »
Další level je, že zdrojáky nesmí být na laptopu vůbec, jsou někde na PC zavřený v serverovně, a laptop je jen terminál s RDP/SSH klientem.
Na tomto něco vyvíjet je už dost vopruz, ztrácí se spojení, furt je potřeba volat adminům přes pů světa, když se k remote stroji nedá připojit.
A nic se na tom nezmění, dokud bude existovat dostatek nechápajících švarcměstnanců, kteří si to nechají líbit. Buď jsem zaměstnanec a pak je mi jedno ke kterému noťasu mě nadřízený na těch 7 hodin posadí, nebo jsem osvč a klientovi takové věci vůbec nevysvětluji.
A ty si ocividne nechapajuci tomu, ze firma nemieni riskovat nejaky tvoj osobny stroj na ktorom mas bohvieco a pokial neprijmes ich pracovny stroj, na ktorom maju nasadene svoje security, tak ta nepustia do ich siete ani cez nejake tunely a rdp a pod. Proste s tebou nepodpisu zmluvu.

Niekedy sa potom fakt nedivim ze rozne firmy neberu zivnostnikov, pretoze to co si niektori dokazu navymyslat za podmienky, by nikto s co i len prdlzenou miechou namiesto mozgu tiez neakceptoval.

A prosim vyhovorky stylu, som zivnostnik tak pouzivam na pracu svoje nastroje, na mna ani len neskusajte. Ked ste napriklad sofer nakladiaku, tiez si do roboty doveziete svoj nakladiak? Nie, dostanete od majitela/niekoho na to povereneho kluce od prideleneho nakladiaku a jazdite s nim. Sa mi zda ze v IT niektorim ludom narastli az moc velke kridla. To ze pracujete ako zivnostnik z vas nerobi Boha, ste proste len dalsi zamestnanec v trochu inom pravnom pomere.

martyd420

• 231
  • K U B U N T U
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 01. 03. 2025, 09:51:32 »
To ze pracujete ako zivnostnik z vas nerobi Boha, ste proste len dalsi zamestnanec v trochu inom pravnom pomere.
Nevím, jak je to u vás na Slovensku, tam je to teď klidně možné... U nás "být jen další zaměstnanec" na žl není legální.
A osvč (opravdový osvč, ne ten "jen další zaměstnanec") nemusí přijmout každou práci, kterou mu švarcměstnavatel přidělí. Takže je to jen o ochotě tam pracovat, protože normální práce je všude dost. Pak je lepší si na to veřejně nestěžovat.
« Poslední změna: 01. 03. 2025, 09:53:58 od martyd420 »
T_PAAMAYIM_NEKUDOTAYIM

« Odpověď #19 kdy: 01. 03. 2025, 10:03:00 »
Pokud je to korporát, tak jim kolikrát nic jiného, než ti to cpát, nezbývá, protože certifikace a podobné věci nařizují nějaká opatření. Zákazníci toho korporátu (tj. další korporáty) chtěji tabulkově splněné normy. Kdyby korporát řekl "no, dělají to lidi z celého světa na svých vlastních strojích a vlastně vůbec nevíme, kdo všechno k tomu má přístup," tak to bude velké špatné, nesplnění certifikátů, a tím pádem to nesplní ani jejich zákazníci, kteří třeba dodávají služby pro vlády, nebo zdravotnictví, a tím pádem půjdou jinam. Ale když korporát řekne "všichni, kdo na tom pracují, dostali stroj, který má tyhlety hlídače a máme vnitřní směrnici, co dokumentuje tyhlety nastavení," tak je to ok, certifikace se tranzitivně předává dál...

Vecsinou to je tento pripad. Takto ich to vyjde lacnejsie a jednoduchsie. Robili sme vo firme pre jeden korporat a tiez sme dostali od nich laptopy. Dobre bolo, ze clovek mal na vyber Win, Mac, Linux.

Mali sme ineho zakaznika, ktory nedodaval vlastny HW ale vyzadoval ISO, tak sme si museli vybavit certifikaciu ak sme chceli pre nich pracovat.

Ty si na tom rovnako. Ak nema silu vyjednat si vlastne podmienky(musis ratat, ze ta to nieco bude stat), tak ti nic neostava len prijat ich podmienky alebo dovi.

« Odpověď #20 kdy: 01. 03. 2025, 12:29:44 »
... To ze pracujete ako zivnostnik z vas nerobi Boha, ste proste len dalsi zamestnanec v trochu inom pravnom pomere.
Dovolil jsem si opravit tuto větu :

To ze pracujete ako zivnostnik na Švarc z vas nerobi Boha, ste proste len dalsi zamestnanec v trochu inom pravnom pomere..

Srovnávat "živnostníka na Švarc" a "živnostníka" je jako srovnávat Amigu vs PC nebo mikrokontroler vs procesor nebo jednatele v neziskovce vs jednatele/majitele soukromé firmy.

« Odpověď #21 kdy: 01. 03. 2025, 15:43:18 »
Niekedy sa potom fakt nedivim ze rozne firmy neberu zivnostnikov, pretoze to co si niektori dokazu navymyslat za podmienky, by nikto s co i len prdlzenou miechou namiesto mozgu tiez neakceptoval.

To jsou tedy úplně nemístné podmínky, že chci pracovat v prostředí které mě vyhovuje.

Ked ste napriklad sofer nakladiaku, tiez si do roboty doveziete svoj nakladiak?

A víte že jako OSVČ ano? V případě že ten náklaďák mám, má technickou a splňuje podmínky pro přepravovaný náklad... Věřte mi že dokonce majitel přepravní společnosti za to bude rád.
Imho, partner dělal pro různé přepravní/rozvážkové společnosti(na IČO, typu Liftago (odnož s přepravou zásilek) ale i rozvážky jídel Foodora, Bolt food, ...). A buďto přímo vyžadovali vlastní vůz nebo si ho mohl pronajmout (ale nikdo ho nenutil). A to je právě rozdíl mezi zaměstnancem (který vůz dostane) a OSVČ (který vůz má, případně pokud to společnost nabízí, může si vůz pronajmout)

Wasper

• 159
    • Zobrazit profil
« Odpověď #22 kdy: 01. 03. 2025, 17:01:51 »
To jsou tedy úplně nemístné podmínky, že chci pracovat v prostředí které mě vyhovuje.
OK then. Prakticky kazdy korporat ma vsechny mozne povinnosti a damokluv mec v podobe az procent celosvetoveho obratu, pokud se mu stane nejaky problem (utecou data...) a nedokaze pred prislusnym regulatorem dolozit, ze udelal primerene vse proto, aby se tak nestalo.

Podepisete te firme, ze v pripade zpusobeni skody Vasi vinou ji uhradite, az do (sice krajne nepravdepodobne, ale mozne) vyse miliard dolaru? A prokazate ji, ze jste schopen dostat svym zavazkum? Pak si klidne domluvte individualni podminky, jinak se obavam, ze plati "ber nebo nech byt".

ad vlastni nakladak: No a zkuste tim vlastnim nakladakem prevazet neco radioaktivniho, nebo treba jen tlakove lahve... Bud po Vas bude pozadovat tolik drahych certifikaci, ze se z toho okotite, nebo oba riskujete
« Poslední změna: 01. 03. 2025, 17:06:08 od Wasper »

« Odpověď #23 kdy: 03. 03. 2025, 07:19:33 »
Nutit mě někdo pracovat na jím vnuceném systému kvůli kontrole efektivity a propláceného času, je to red flag na druhou a důvod jít jinam už z principu. Na druhou stranu to jsou Windows i samy o sobě pokud by si řádně nepřiplatili.

Takže když jdeš na nákup, bez keců a vyptávání zaplatíš, o co si pokladní řekne, a nebereš si účtenku? Takže jseš srozuměnej s tím, že ti k 5 jogurtům a houskám přihodí kilovou šišku uheráku za litr, kterou v košíku nemáš?

« Odpověď #24 kdy: 03. 03. 2025, 07:25:23 »
To ze pracujete ako zivnostnik z vas nerobi Boha, ste proste len dalsi zamestnanec v trochu inom pravnom pomere.
Nevím, jak je to u vás na Slovensku, tam je to teď klidně možné... U nás "být jen další zaměstnanec" na žl není legální.
A osvč (opravdový osvč, ne ten "jen další zaměstnanec") nemusí přijmout každou práci, kterou mu švarcměstnavatel přidělí. Takže je to jen o ochotě tam pracovat, protože normální práce je všude dost. Pak je lepší si na to veřejně nestěžovat.

Ale jistěže je to legální i v ČR, akorát to má pár podmínek, a jestli je někdo dodržuje nebo ne, není pro tohle téma relevantní. Podstatný je akorát to, že porušení smluvních podmínek úkolu je porušením závazných smluvních podmínek se všemi důsledky z toho plynoucími, včetně odpovědnosti za eventuální způsobenou škodu, která není, narozdíl od kmenového zaměstnance, zastropována 4,5násobkem průměrné mzdy za poslední 3 měsíce.

« Odpověď #25 kdy: 03. 03. 2025, 07:33:51 »

V momentě, kdy vylučují uzavření smluvního vztahu, jsou nemístné. Tečka. A porušení smluvních podmínek zakládá důvod nejen k ukončení smluvního vztahu, ale i odpovědnost za eventuální i nepřímo způsobenou škodu v plné výši.

Ked ste napriklad sofer nakladiaku, tiez si do roboty doveziete svoj nakladiak?

A víte že jako OSVČ ano? V případě že ten náklaďák mám, má technickou a splňuje podmínky pro přepravovaný náklad... Věřte mi že dokonce majitel přepravní společnosti za to bude rád.
Imho, partner dělal pro různé přepravní/rozvážkové společnosti(na IČO, typu Liftago (odnož s přepravou zásilek) ale i rozvážky jídel Foodora, Bolt food, ...). A buďto přímo vyžadovali vlastní vůz nebo si ho mohl pronajmout (ale nikdo ho nenutil). A to je právě rozdíl mezi zaměstnancem (který vůz dostane) a OSVČ (který vůz má, případně pokud to společnost nabízí, může si vůz pronajmout)

To přirovnání kulhá na všechny 4 galusky. Ten soukromý náklaďák už z toho titulu, že to není kusová výroba, splňuje homologační podmínky pro provoz na veřejných komunikacích. Jediné, co pak ještě bude zadavatele zajímat, bude pojištění škod na nákladu při nehodě a řešení škody vzniklé prodlením dodání; všechno ostatní, zejména platná technická, vyhovující technický stav, soulad se schváleným provedením vozidla, povinné ručení a mýto, a dodržení povolené hmotnosti celkové i na nápravu, přechází, společně s odpovědností za dodržování předpisů, na majitele vozidla. Což ovšem platí pouze pro běžné náklady, pro přepravu nákladů nebezpečných tohle v úvahu ani omylem nepřichází a za porušení jsou takový flastry, že se ti o tom ani nezdá.
Protože je tu podstatný rozdíl - vlastnictví vozidla a jeho typ nemají žádný vliv na fakt doručení. Naproti tomu kontrola nad počítačem přistupujícím do firemní sítě je faktor naprosto zásadní minimálně pro soulad s NIS/2, ISO27k, a dalšími normami, které u IT firem hrají zásadní roli při posuzování kvalifikační způsobilosti při plnění zakázek, a mají přímé dopady na jejich existenci a cashflow.
« Poslední změna: 03. 03. 2025, 07:36:21 od Marek Staněk »

« Odpověď #26 kdy: 03. 03. 2025, 11:14:24 »
V momentě, kdy vylučují uzavření smluvního vztahu, jsou nemístné. Tečka. A porušení smluvních podmínek zakládá důvod nejen k ukončení smluvního vztahu, ale i odpovědnost za eventuální i nepřímo způsobenou škodu v plné výši.

Autor psal že smluvní vztah už uzavřený má, takže to je změna v trvajícím smluvním vzahu. Osobně bych na takové podmínky smluvního vztahu nepřistoupil a popravdě myslím že spoustu lidí.

Protože je tu podstatný rozdíl - vlastnictví vozidla a jeho typ nemají žádný vliv na fakt doručení. Naproti tomu kontrola nad počítačem přistupujícím do firemní sítě je faktor naprosto zásadní minimálně pro soulad s NIS/2, ISO27k, a dalšími normami, které u IT firem hrají zásadní roli při posuzování kvalifikační způsobilosti při plnění zakázek, a mají přímé dopady na jejich existenci a cashflow.

Furt jako OSVČ jste sub-dodavatel. A je dost absurdní si myslet že jako dodavatel můžete určovat co má sub-dodovatel používat k tomu aby splnil objednávku. Zvláště pokud to není zakotveno ve smluvním vztahu

« Odpověď #27 kdy: 03. 03. 2025, 11:20:42 »
Podepisete te firme, ze v pripade zpusobeni skody Vasi vinou ji uhradite, az do (sice krajne nepravdepodobne, ale mozne) vyse miliard dolaru? A prokazate ji, ze jste schopen dostat svym zavazkum? Pak si klidne domluvte individualni podminky, jinak se obavam, ze plati "ber nebo nech byt".

Tohle je nesmysl, že ano.. Protože já jako sub-dodavatel budu muset prokázat úplně stejnou věc. Což samozřejmně prokážu. Jinak dostanu pokutu já. Imho, ale tohle je spíše akademická diskuze -- pokud má developer přístup k produkčním datům která nemůžou uniknout, tak bych se zamyslel spíš všeobecně na flow. Tohle by se totiž nemělo stávat a zavání to spíš velmi špatným řízením přístupů a práce...

ad vlastni nakladak: No a zkuste tim vlastnim nakladakem prevazet neco radioaktivniho, nebo treba jen tlakove lahve... Bud po Vas bude pozadovat tolik drahych certifikaci, ze se z toho okotite, nebo oba riskujete
Na převoz ADR se obávám že bude potřeba trochu víc než certifikovaný vůz. A jako OSVČ všechny certifikáty budete muset mít Vy, protože nejste ve vztahu zaměstnanec-zaměstnavatel.

« Odpověď #28 kdy: 03. 03. 2025, 12:21:34 »

Autor psal že smluvní vztah už uzavřený má, takže to je změna v trvajícím smluvním vzahu. Osobně bych na takové podmínky smluvního vztahu nepřistoupil a popravdě myslím že spoustu lidí.

Což zakládá důvod k nepřidělení úkolu a následně k rozvázání smluvního vztahu z důvodu nepoužitelnosti dodavatele kvůli neplnění kvalifikačních předpokladů a zanesení neakceptovatelných rizik. Win-win, že?

Furt jako OSVČ jste sub-dodavatel. A je dost absurdní si myslet že jako dodavatel můžete určovat co má sub-dodovatel používat k tomu aby splnil objednávku. Zvláště pokud to není zakotveno ve smluvním vztahu

Ten smluvní vztah bude postaven tak, že řidič používá vozidlo přidělené dodavatelem, s tím že řidič najednou přijde s tím, že chce používat vlastní auto. Tedy jde o změnu smluvního vztahu iniciovanou subdodavatelem, na kterou zadavatel není povinen přistoupit a nemá k tomu ani důvod. Co tam máme dál?

« Odpověď #29 kdy: 03. 03. 2025, 17:03:43 »
Takže když jdeš na nákup, bez keců a vyptávání zaplatíš, o co si pokladní řekne, a nebereš si účtenku? Takže jseš srozuměnej s tím, že ti k 5 jogurtům a houskám přihodí kilovou šišku uheráku za litr, kterou v košíku nemáš?
Ano, presne tak. Netusim kolik co stoji, je mi to jedno, muj cas je drazsi nez to tam prepocitavat.
Děkuji za možnost editace příspěvku.