Kdy se vám naposledy v Linuxu stalo že se počítač dostal po nebootovatelného stavu při běžném použití? Počítám s něčím stabilním, s archem ne.
No... na pracovním noťasu mi to sekundární Debian 10 v dual-bootu s primárníma Windowsama předvedl nedávno. Ale to je tím dual-bootem, kde hlavní bootloader je Windowsí, na NTFS v C:\bootsect.bin mám kopii linuxového bootsektoru, kterou chain-loaduju z Windows BCD. V tom linuxovém bootsektoru bydlí grub. Provedl jsem nějaký ten apt-get upgrade, nedošlo mi že proběhl grub-install (nová verze), a pak mi ten starý bootsektor nebootoval. Starý grub držkoval, že v nějakém modulu nenašel očekávané symboly nebo co. Ono ještě navíc kromě toho, že mi ten Linux umí nabootovat na holém železe, tak ho dokážu bootnout z fyzického disku taky ve Virtualboxu, kde je navíc nějaký overlay nad fyzickým MBR nebo co... (abych si nezhamtal fyzický bootloader a nesahal na oddíly, které mají pod taktovkou živé Windows) - prostě jsem se z toho dostal tak, že jsem bootnul ve VMku aktuální netinstall CD v rescue režimu, pořídil jsem si novou kopii bootsektoru linuxového oddílu, nacpal jsem ji na C: (stačilo vyměnit soubor) a bootuje to zase normálně. Akorát jsem tuším ten soubor s bootsektorem stěhoval pomocí SCP přes třetí stroj, protože přímo mountnout NTFS jsem v tu chvíli nemohl, mountnout ve virtuálu v chrootu USB flashku uzmutou Vindózum mi nějak nešlo a nic lepšího jsem v tu chvíli nevymyslel :-)
Na holém železe jsem mrtvolu neměl ani nepamatuju.