Doporučte výrobce UTP kabelu licna (lanko) pro vnitřní použití

xunil

Hledám nějakého spolehlivého výrobce na UTP kabel.
Požadavky:
licna (lanko)
nestíněný (holé UTP)
vnitřní
čistá měď

k tomu RJ 45 konektor
a
Ochrana konektoru RJ45 (proč to zmiňuju je to, že záleží na průměru kabelu. To je ale detail.)

Všude samý Datacom a premiumcord
případně mi to vždy stáhne na F/UTP

Vím nabízí se koupit hotový patch kabel, ale ne vždy je to možné.

Možná nejbližší je:
SXKL-5E-UTP-PVC-GY

Teď ještě aby to bylo dostupné.
Napište co používáte.

CPU

• 1 040
    • Zobrazit profil
Re:Doporučte výrobce UTP kabelu licna (lanko) pro vnitřní použití
« Odpověď #1 kdy: 28. 02. 2025, 15:53:23 »
Licnu - lanko, na trvalé instalace nepoužívej, do zdi patří drát.
Licnu - lanko použij v čem chceš, 10 GbEthernet funguje po metalice stejně naprd a na 2.5GbE to je fuk. Poslouží ti prakticky cokoliv i laciné čínské kabely.
STEJNĚ NA TO ŠLÁPNEŠ, PŘISKŘÍPNEŠ NEBO TOMU JINAK UBLÍŽÍŠ

A tohle je o drátu!

Hlavně s tou čistou mědí je problém, překoukneš se a jsi v řiti a máš slitinu mědi a hliníku...wtf

Další možnost šizení je v průměru vodiče...

Lepší kabel poznáš tak, že má vysokou čistotu mědi a silnější průměr vodičů.
Horší kabely mají často slabší průměr vodičů, což je vidět u Cat. 6.
Třeba tu Cat.6 seženeš jako AWG 22, 23 i 24 a dokonce i AWG 27...  :o

Pozor, AWG je Amerikánská míra, oni měří všechno jinak než my, objemy třeba na žejdlíky, vědra a čučmnudy, větší délky na počty fábií, menší na klitorisy a rychlost na uzly a majle....ničeho se nebojí víc než metrických jednotek...

AWG 22   0.65 mm   0.33 mm2
AWG 23   0.57 mm   0.26 mm2
AWG 24   0.51 mm   0.20 mm2
« Poslední změna: 28. 02. 2025, 15:55:29 od CPU »

« Odpověď #2 kdy: 28. 02. 2025, 18:06:48 »
Že by jsi hledal Belden, a nebo Solarix.
Typy ti neřeknu, ale u Beldenu jsme kdysi používal 1583.

Jinak licna je na patchocordy, ale ty nejspíše potřebuješ drát, což je ten výše uvedený.
Jestli máš představu, že je to tvrdé, tak ne, je to normálně ohebné.

A otázka konektorů, a nebo spíše modulů je Panduit, a nebo Solarix.

Používám Solarix protože rozumná cena a dobrá kvalita.

Ale myslím si, že na to jdeš asi blbě.
Prostě vybuduj trasu tzn. od patchpanelu až po krabičku, a pak to propoj koupeným patchcordem.

Ale jestli chceš vyrábět patchocordy tak silně pochybuji, že se cenově a kvalitou vyrovnáš dětem z Filipín nebo z Malajsie.

xunil

« Odpověď #3 kdy: 28. 02. 2025, 18:52:52 »
Licnu - lanko, na trvalé instalace nepoužívej, do zdi patří drát.
Já to nechci do zdi. Naopak chci pokračovat od zdi dál. Tam se drát moc nehodí. Jak jsem psal nabízí se patch kabel. Ty ale nejdou vždy použít.

Že by jsi hledal Belden, a nebo Solarix.
Typy ti neřeknu, ale u Beldenu jsme kdysi používal 1583.

Jinak licna je na patchocordy, ale ty nejspíše potřebuješ drát, což je ten výše uvedený.
Jestli máš představu, že je to tvrdé, tak ne, je to normálně ohebné.

A otázka konektorů, a nebo spíše modulů je Panduit, a nebo Solarix.

Používám Solarix protože rozumná cena a dobrá kvalita.

Ale myslím si, že na to jdeš asi blbě.
Prostě vybuduj trasu tzn. od patchpanelu až po krabičku, a pak to propoj koupeným patchcordem.

Ale jestli chceš vyrábět patchocordy tak silně pochybuji, že se cenově a kvalitou vyrovnáš dětem z Filipín nebo z Malajsie.
Myslím že nejdu na to špatně.
Belden 1583 mám ale je to drát a ano je to tvrdé.
Píšu že hledám licnu (lanko) právě proto, že ve zdi je Belden 1583 (drát) a zakončeno zásuvku včetně keystone.
Teď se nabízí pokračovat patch kabelem ale ty nemohu použít vždy. Ty jsou super do racku. Jsou ale situace kde patch kabel neprotáhnu. Jako provizorka se dá použít Belden 1583 (drát) ale fakt to chce licnu (lanko) nebo patch kabel.

Dělal jsem s ním před chvílí a říkám si dost jdu hledat licnu. Kabel je ok, ale oproti patch kabelu je to rozdíl. Patch kabely mám ale ne vždy je možné je použít.
Belden 1583 jde o dobře sehnat snadno ale je to do zdi.
Patch kabely taky lehce sehnatelné, barvy, stíněné, různá metráž.
Pak už jsem našel rozumně dostupný (nemyslím cenově) zmíněný SXKL-5E-UTP-PVC-GY.

Fakt hledám licnu a pokud možno u lepší konektory.

CPU

• 1 040
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 28. 02. 2025, 19:30:08 »

Bonmot:
Citace
Když ti někdo řekne, že jsi vůl, prašť ho. Když ti to řeknou dva lidi, sežeň si volský potah.

Jak už ti řekl @honzako, tak nešpekuluj a kup hotovou věc.
Děti na Filipínách to umí dobře a navíc to všechno prochází testem.

https://www.tsbohemia.cz/c-tech-kabel-patch-cord-cat6e-utp-seda-15m_d469579?
https://www.megaknihy.cz/sitove-prvky/3807031-c-tech-kabel-patchcord-cat6e-utp-seda-15m.htm

Dokonce v normě 6E :P kdo jiný ti to dá!

A pokud bys to vážně chtěl prasit, jako že mám pocit, že si prostě nenecháš poradit, protože máš dutoprázdno, tak prasit licnu na koleně je fuj. A taky na to jsou jiné konektory než na drát. Plus ta licna je zrádná a když jí neumíš udělat, bude to i z kvalitního materiálu mnohem horší, než z od těch dětí z Filipín.
« Poslední změna: 28. 02. 2025, 19:36:27 od CPU »

f-k-r

• 113
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 28. 02. 2025, 19:31:15 »

Doporučuji použít konektor určený pro daný kabel, což by měla být věc zjistitelná u výrobce. Ona se potvora licna všelijak kroutí a pokud se použije třeba konektor pro drát, nemusí to dopadnout dobře. Pro licnu se mi osvědčily konektory, u kterých se vodiče napřed zastrčí do destičky s dírkami - "load bar". Nejsem profi dráteník.

f-k-r

• 113
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 28. 02. 2025, 19:38:24 »

Doporučuji použít konektor určený pro daný kabel, což by měla být věc zjistitelná u výrobce. Ona se potvora licna všelijak kroutí a pokud se použije třeba konektor pro drát, nemusí to dopadnout dobře. Pro licnu se mi osvědčily konektory, u kterých se vodiče napřed zastrčí do destičky s dírkami - "load bar". Nejsem profi dráteník.
Jinak souhlas s kolegy -  nejjednodušší je koupit hotové patch kabely. Vlastní kabel bývá v konektoru zalit plastem, což je mechanicky odolnější. Setkal jsem se ale i s krabicí vadných profi vyrobených kabelů (galvanicky se jevily dobré).

CPU

• 1 040
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 28. 02. 2025, 19:44:15 »

A zkoušel jsi ty ručně dělané kabely z licny někdy měřit?
Já jo a od té doby už kupuju jen hotovky ;)
Ručně dělaný kabel má vodiče, kdy každý má unikátní parametry a jen z toho bolí hlava...samozřejmě na 1GbE to je úplně fuck, ale na desítce to může dělat safra divný věci. A kolikrát stačí s kabelem v konektoru zakvrdlat a najednou bys ten kabel podle starého měření nepoznal. Ale ten člověk to stejně udělá :-D

xunil

« Odpověď #8 kdy: 28. 02. 2025, 20:18:51 »

Bonmot:
Citace
Když ti někdo řekne, že jsi vůl, prašť ho. Když ti to řeknou dva lidi, sežeň si volský potah.

Jak už ti řekl @honzako, tak nešpekuluj a kup hotovou věc.
Děti na Filipínách to umí dobře a navíc to všechno prochází testem.

https://www.tsbohemia.cz/c-tech-kabel-patch-cord-cat6e-utp-seda-15m_d469579?
https://www.megaknihy.cz/sitove-prvky/3807031-c-tech-kabel-patchcord-cat6e-utp-seda-15m.htm

Dokonce v normě 6E :P kdo jiný ti to dá!

A pokud bys to vážně chtěl prasit, jako že mám pocit, že si prostě nenecháš poradit, protože máš dutoprázdno, tak prasit licnu na koleně je fuj. A taky na to jsou jiné konektory než na drát. Plus ta licna je zrádná a když jí neumíš udělat, bude to i z kvalitního materiálu mnohem horší, než z od těch dětí z Filipín.
Proč mám kupovat patch kabely když je mám? Mám je použít? Ok ty používám. Jak jsem psal jsou pěkně v barvách metrážích F/UTP,... vím mám, používám.
Vůbec by mě nenapadlo si kabel dělat tam kde lze krásně použít patch kabel, jednak cenou, pak barvičky a kvalitou lisováním. I kdyby to nacvakl jak bůh, nikdy nezískám odolnost v ohybu jako to mají někteří výrobci.  Tyhle situace ale já vůbec neřeším.
Ano vím že na to jsou jiné konektory jsou 3 druhy o kterých vím. pro drát, pro licnu a univerzál a ty nepoužívám.
např zde https://i.sstatic.net/PUwjE.jpg
Pak se tu můžeme bavit o kleštích kdy ty nejčastěji nabízené lisují konektor bokem (postupně doléhají na jednotlivé piny...
No přeskočme to, a jak píšu v první příspěvku "Vím nabízí se koupit hotový patch kabel, ale ne vždy je to možné."
« Poslední změna: 28. 02. 2025, 20:23:06 od xunil »

CPU

• 1 040
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 28. 02. 2025, 20:33:33 »

Pokud tam nejde dát hotová licna, vraž tam drát.
Maximální povolený poloměr ohybu je pro drát sice trochu menší než pro licnu, ale když to chceš hodit za skříň, podstrčit pod prahem, prostrčit zdí a podobně, tak to je stejně spíš trvalá instalace a ten drát tam nevadí. Ve všech ostatních případech tam dej koupený kabel z licny.

Když si dáš práci a drát nacvakneš pečlivě a upevníš ho jak se patří, tak naměříš docela normální parametry a bude to použitelné i pro 10 GbE.

Ale dělej si co chceš, až ti to bude zlobit, tak si na mě vzpomeň.
« Poslední změna: 28. 02. 2025, 20:37:55 od CPU »

xunil

« Odpověď #10 kdy: 28. 02. 2025, 21:12:53 »

Pokud tam nejde dát hotová licna, vraž tam drát.
Maximální povolený poloměr ohybu je pro drát sice trochu menší než pro licnu, ale když to chceš hodit za skříň, podstrčit pod prahem, prostrčit zdí a podobně, tak to je stejně spíš trvalá instalace a ten drát tam nevadí. Ve všech ostatních případech tam dej koupený kabel z licny.

Když si dáš práci a drát nacvakneš pečlivě a upevníš ho jak se patří, tak naměříš docela normální parametry a bude to použitelné i pro 10 GbE.

Ale dělej si co chceš, až ti to bude zlobit, tak si na mě vzpomeň.

Prvně tam vrazím patch kabel protože:
 -barvy
 -kvalita zalisování
 -cena a rychlost práce.

Pokud to nelze tak v nouzi třeba ten Belden 1583.

Tyhle situace jsou vyřešeny.
Hledám licnu. Používáte tady někdo něco lepšího než SXKL-5E-UTP-PVC-GY