proc tedy musel pred vice nez rokem dluhopisy zacit kupovat FED, kdy je o ne takovy zajem? Neni mozne donekonecna nakupovat produkty prace druhych za nic (hodnota schodku americkeho zahranicniho obchodu uz je vetsi nez jejich vojensky rozpocet).
Normální monetární politika. I ČNB před nedávnem manipulovala s kurzem CZK. S tím ostatním souhlasím, ale nemyslím, že by současné krypto bylo nějakým řešením.
Centrální banky jsou od toho, aby s kurzem manipulovaly. Jejich posláním je dělat to ke prospěchu své ekonomiky. Zejména se dokáže bránit krátkodobým spekulacím zvenčí. Centrální banka může měnu totálně zničit, nebo naopak ji udržet, ale zničit ekonomiku, např. tím, že se bohatsví v rámci země přelije do úzkého počtu rukou. Aby mohly konat, jsou centrální banky nezávislé, ale aby bance "nehráblo", může stát s obtížemi zasáhnout. S obtížemi, aby se zase předešlo tomu, že pár hráblých politiků kvůli rychlému prospěchu začne banku řídit. To je důvod, proč centrální banky v demokraciích fungují, zatímco v autokraciích a diktaturách jsou schopny přivést na buben i země s pohádkovým přírodním bohatstvím.
Jsem už strašně alergický na papouškování některých o tom, že kryptoměny předcházejí manipulacím ze strany centrálních bank. Je to totiž jen polovina pravdy. Druhá polovina pravdy je, že lze říci i přesný opak: kryptoměny postrádají ochranný mechanismus, které centrální banky poskytují. Obě tvrzení jsou jen dvě různé vyjádření téže vlastnosti.
Polopaticky řečeno, mně je ukradené, že naší prací v demokratických zemích dodáme kryptoměnou jistotu jakž takž stabilního bohatství lidem v nefungujících oblastech světa. I kdyby kryptoměny začaly fungovat podle svých idejí, nutně by to znamenalo, že my vydřeme stabilitu pro ty, kteří to nedělají. Vzpomeňme si na záchranu Eura v Řecku, a jak nelibě Evropa nesla, že ti, co nerozhazovali, mají zadotovat záchranu země, která rozhazovala. Ale byla to aspoň legitimní otázka, jestli ano, či ne - a jen díky centrální bance EU se mohlo realizovat jedno, či druhé. V případě kryptoměny bychom záchranu (nebo spíše trvalé živení) Řecka táhli nedobrovolně, prostě naše práce by jim zhodnocovala peníze.
Naše centrální banky emitují peníze, ale se snahou pomoci nám. Že se tam najdou chyby v úsudku, či politická rozhodnutí, je jasné. Chyby dělá každý, a politická rozhodnutí jsou jen instrumentem demokracie. Je mi to ale milejší, než rozkývaná hodnota díky pár Tweetům někoho na druhém konci světa. Spekulacím se fiat měny umějí ubránit, kryptoměny ne.
A nakonec, nemáme vůbec představu, kdo drží podstatnou část měny. Možná je rozprostřená mezi dostatečný počet na sobě nezávislých osob. Ale možná taky ne. Pokud ne, neexistuje žádný instrument, který by pomohl se tomu ubránit.
Proti všem těmto rizikům mi přijde nesmyslná spotřeba potřebná na těžení jako poměrně zanedbatelná. A to, pěkně prosím, patřím mezi ty, kteří považují to pálení energie za do nebe volající.