Vlastnosti macOS pro linuxáka

Re:Vlastnosti macOS pro linuxáka
« Odpověď #15 kdy: 04. 11. 2025, 22:19:55 »
  • Je tvůj čas levný, máš starý thinkpad z čtvrté ruky a chceš si kompilovat jádro? -> Linux
  • Nevadí ti, jak se chová MS a chceš, aby i Franta z hospody věděl, na co kliknout? -> Windows
  • Nesplňuješ 1 a 2? -> Mac

Použitelné macOS samozřejmě je, ale má to hrozné manýry a zbytečné nelogické odlišnosti. Trávit s nimi čas je hodně neproduktivní. 
Já mám zánovní Lenovo Yoga jako notebook. A mini počítač ASUS o velikosti dvou dlaní s notebookovým procesorem AMD a dvěma monitory jeden 4K  rozlišení a druhý 3K a s hardware není vůbec žádný problém a funguje to naprosto svižně a tiše a spotřebu to má něco mezi 10-30W + monitory. Na obou mám Debian.

Jen výjimečně pracuji s něčím jiným než webovým prohlížečem, konzolí, mailovým klientem a Telegram a Wahtsapp klientem. Vše totiž ladím přímo na serverech. Přesto  mám oken otevřených hodně. Přechod na MacOS by byla pro mne ztráta času.

GTK vypadá hrozně, ale asi to má více vývojářů v USA  a tak se to prosazuje na úkor lepšího KDE. Stejně ale používám i3wm. To lze používat společně s KDE. Tedy kombinuje to uživatelskou přívětivost KDE s flexibilitou i3 okenního manažera, což je ideál i pro začátečníka. Nerozumím tomu, proč to nepoužívá více lidí, protože výhody to má z obou světů. Nevýhoda je jen to že to nejede s waylandem ke kterému se netlačím.

a6b

• 172
    • Zobrazit profil
« Odpověď #16 kdy: 04. 11. 2025, 22:30:40 »
diky za nazory.

jak se znam asi bych si zvykl a krome toho unixu v mac os bych si chtel hrat i s ai a xcode.
rozdily bsd nebo gnu mi nevadi.

RDa

• 3 122
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 04. 11. 2025, 22:37:28 »
jak se znam asi bych si zvykl a krome toho unixu v mac os bych si chtel hrat i s ai a xcode.

Pokud mas 200-400 tis na nejakou vyssi konfiguraci kvuli 128G+ RAM, budiz.. jinak na AI je to nepouzitelny, protoze to nema podporu pro profesionalni grafiky.

AI samozrejme na tom bezi, jakozto na kazdem dnesnim koncovem zarizeni (NPU je soucasti zakladni vybavy), ale pro AI vyvoj ty bezne spotrebni konfigurace fakt nejsou.

a6b

• 172
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 04. 11. 2025, 22:44:31 »

Pokud mas 200-400 tis na nejakou vyssi konfiguraci kvuli 128G+ RAM, budiz.. jinak na AI je to nepouzitelny, protoze to nema podporu pro profesionalni grafiky.

AI samozrejme na tom bezi, jakozto na kazdem dnesnim koncovem zarizeni (NPU je soucasti zakladni vybavy), ale pro AI vyvoj ty bezne spotrebni konfigurace fakt nejsou.

no myslel jsem samozrejme inference, nikoliv trenovani llm :-)