Bezdrátovka klávesnice, myš (set) na Linux

Jenda

Re:Bezdrátovka klávesnice, myš (set) na Linux
« Odpověď #15 kdy: 24. 06. 2015, 14:18:34 »
Důrazně nedoporučuji. Ještě jsem neviděl bezdrátovou klávesnici s kvalitním šifrováním. Takže až na ní budeš psát hesla, bude to vědět celé okolí. Překvapuje mě, že tu už deset lidí řeší odezvu a baterky a neřeší tento, podle mě největší, problém. Např. http://samy.pl/keysweeper/

Jinak bezdrátové myši co jsem viděl se pro počítač tvářily jako normální myš, takže naprosto bez problému.

davkol

« Odpověď #16 kdy: 24. 06. 2015, 14:22:15 »
Klávesnice i myš budou v základu fungovat na 99 % bez jakýchkoliv zásahů. Tohle dneska není potřeba až na výjimky vůbec řešit. Takže má smysl soustředit se na zajímavější parametry jako kvalita, tvar/velikost, reputace výrobce/prodejce aj.

Jediný problém je v podpoře příp. konfigurace. Pokud je inzerovaná možnost přemapování tlačítek, komplexnějších profilů/efektů podsvícení u klávesnice, citlivosti u myši aj., bez MS Windows to v drtivé většině případů pohodlně nepůjde; jediná výjimka je Roccat (viz ovladače). I to párování bezdrátových zařízení od Logitechu je při netriviálních nárocích opruz (odkaz tu padl).

Bezdrát je kapitola sama pro sebe. Jsou s tím problémy (viz třeba článek od Intelu o bezdrátu a USB 3 [PDF]), zabezpečení je čertvíjaké, baterky chcípnou v nejnevhodnější okamžik a výrazně přidávají na hmotnosti myši, odezva je bída (klávesnice od Microsoftu byly určitě ještě v minulé generaci noční můra; právě teď používám trackball Logitech M570 přes Unifying Receiver a taky se to trochu cuká), myši bez ocásku volně padají ze stolu. Jakou že to má vlastně výhodu?

trubicoid2

« Odpověď #17 kdy: 24. 06. 2015, 14:23:07 »
Moc jsem nepochopil, když píšete, že není Plug and Play. Je  méně kompatibilní? Výhoda, je v tom, že na jednom příjimači si napáruju, jako ty zařízení co chci a na tom základním to nejde? Z toho článku jsem pochopil, že se to dá snadno přenášet jako flashku, na různá místa, nebo co. A to je jako ta výhoda jo?  :) Asi jsem staromódní už, když zvážím ty výhody a nevýhody, drátu a bez, tak jistota, ještě pomalejších reakcí, při vybíjení, taky není  zrovna ideální. Souhlas, na to ten program dotazu stavu baterie, by byl dobrý pochopitelně.

neni mene kompatabilni

proste muze se parovat zarizeni s libovolnym prijmacem, ja mel v krabici nesparovany (nevim, jestli je to tak vzdy)
takze kdyz to donesu domu, zasunu, tak nic
je potreba to jednou sparovat, v mysi se zapise asi cislo toho prijmace do nevolatilni pameti a je to, pak uz to funguje furt plug-play

tedy pak uz klidne vytahnu, zapichu do jinyho pocitace a tam taky hned jedu

no a vyhoda je, ze kdyz mi nekdo ukradne prijmac nebo ho ztratim nebo se rozbije, tak u obyc neunify musim mys vyhodit, protoze ta je napevno navzdy sparovana jen s jednim prijmacem, u unify proste koupim jenom prijmac, naparuju a jedu

navic ty chces i mys i klavesnici, kdyz se jedno z toho rozbije, tak budes potrebovat novou mys, budes mit pak dva prijmace? nebo koupis celej set zase?

je to na volbe kazdyho soudruha, mne to unify prijde jako dobra vec

pomalejsi reakce nepozoruju, hraju s tim wot, wifi mam na 5GHz

trubicoid2

« Odpověď #18 kdy: 24. 06. 2015, 14:25:03 »
http://samy.pl/keysweeper/

jiz jsem byl o tomto hovoril :) logitech 2.4GHz maj AES 128b, t.j. v pohode

mrkvosoft nebrat

trubicoid2

« Odpověď #19 kdy: 24. 06. 2015, 14:27:53 »
I to párování bezdrátových zařízení od Logitechu je při netriviálních nárocích opruz (odkaz tu padl).

no udelas to vetsinou jen jednou za zivot mysi, a klidne teda muzes pouzit widle a tam to jejich utilitkou naparovat

se to zapise navzdy do mysi a pak to bude chodit vsude, t.j. i v linuxu  ;D

trubicoid2

« Odpověď #20 kdy: 24. 06. 2015, 14:33:48 »
jeste jedna drobnost, ty unifying umi v te widli utilite upgradovat firmware, coz se muze trebas nekdy ciste teoreticky hodit
obyc neunifying logitechy toto nemaji

komu z vas se to cuka, zkuste upgrade fw

disclaimer: nepracuju pro logitech ani nemam jejich akcie  ;D

davkol

« Odpověď #21 kdy: 24. 06. 2015, 15:01:01 »
http://samy.pl/keysweeper/

mrkvosoft nebrat
Aha. Tys' dělal audit zdrojáků a víš, jestli v té implementaci není díra?

trubicoid2

« Odpověď #22 kdy: 24. 06. 2015, 15:10:04 »
Aha. Tys' dělal audit zdrojáků a víš, jestli v té implementaci není díra?

no mrkvosoft dela XOR a klic je MAC adresa, coz je teda dost blbej napad

logitech klic vyrobi pri tom "otravnym" parovani http://www.logitech.com/images/pdf/roem/Advanced_24_Unifying_FINAL070709.pdf 4.1 a 4.2

nevim o tom, ze by to melo diru, nebo to nekdo prolomil, ale rad se poucim

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #23 kdy: 24. 06. 2015, 15:12:00 »
Když mi bezdrát cuká (ať už unify nebo ne), snažím se eliminovat zdroje šumu mezi vysílačem a přijímačem (tedy smotky kabelů, případně celý PC skříně - prostě třeba strčím přijímač ze zadního USB do předního). Když cuká i poté, co udělám tohle a i poté, co se přiblížím k přijíamači, tak to (logicky?) znamená, že mám vyměnit baterie - a pak zase na rok klid. Mimochodem - Logitech myši si (červenou LEDkou) řeknou, že baterky jsou už před smrtí. Klávesnice MK520 možná taky, ale ta moje (5 let stará) ještě LEDku neměla. Nicméně tím, že začnou vypadávat písmena/škube se myš, je to snad jasný...?

Jaký jsou výhody bezdrátu asi nemá cenu opakovat. Sedněte si v obýváku před TV, ke který je komp připojenej, s klávesnicí a myší na stole a pochopíte, jakej je rozdíl mezi (1,5m dlouhým) drátem a bezdrátem... Ještě líp to ale poznají ty lidi, který se o ten drát začnou přerážet. Jiná situace může bejt, když jde o komp na hraní, kterej je na stole hned vedle LCD (a klávesnice a myši).

Odezvu neřešte, vadit by mohla maximálně profi hráčům a to ještě bůhví jestli oprávněně nebo jen placebo (chtělo by to vyzkoušet nějakým testem, nechat CSkaře nebo Warcrafťáky hrát XYZ her a sledovat jejich efektivitu s drátovýma/bezdrátovýma/herníma/bezdrátovýma herníma setama - podle mě je to blbost a hráli by pořád v rámci statistický chyby).

Ivan Nový

« Odpověď #24 kdy: 24. 06. 2015, 15:27:03 »
Mám podobnou a dokonce provozuji v sestavě s dvěmi počítači současně na Ubuntu. Sdílení myši a klávesnice mezi různými počítači a monitory zajistí program Synergy a to tak, že z hlediska klávesnice, myši a monitorů se to jeví jako jeden počítač :-)

NA

Je to hrozně komplikované
« Odpověď #25 kdy: 24. 06. 2015, 15:27:57 »
U počítače který bezdrát ještě neviděl musíš zastčit dongl do USB a zapnout myš(pokud je vypnutá). Teprve potom to funguje.

Jenda

« Odpověď #26 kdy: 24. 06. 2015, 15:52:19 »

To nestačí. Třeba to může implementovat člověk který kryptografii nerozumí (ruku na srdce, a kdo jo) a použije tu šifru třeba v ECB módu (protože si v dokumentaci přečetl že ten procesor má instrukci na zašifrování a dešifrování bloku a prostě je použije). Nebo použije opakující se IV. Nebo se ten klíč nebude pravidelně rotovat a tak když tu klávesnici vyhodíš nebo pošleš na reklamaci, půjde vytáhnout a zpětně dešifrovat veškerou komuánikaci. Atd.

Příklady špatně udělané closed-source kryptografie: https://spritesmods.com/?art=securehd http://www.zdnet.com/article/encryption-busted-on-nist-certified-kingston-sandisk-and-verbatim-usb-flash-drives/ taky tvrdili že používají AES. A opravdu používali. Ale implementoval to někdo kdo tomu fakt nerozuměl.

davkol

« Odpověď #27 kdy: 24. 06. 2015, 16:24:21 »
Jaký jsou výhody bezdrátu asi nemá cenu opakovat. Sedněte si v obýváku před TV, ke který je komp připojenej, s klávesnicí a myší na stole a pochopíte, jakej je rozdíl mezi (1,5m dlouhým) drátem a bezdrátem... Ještě líp to ale poznají ty lidi, který se o ten drát začnou přerážet.
Nemám TV. Příbuzným, kteří TV mají (a ročně měsíců nepoužívají), jsem při stavbě HTPC pořídil slušné dálkové ovládání. Nechápu, proč by na konferenčním stolku měla mezi kafem/chlastem a svačinou překážet klávesnice.

Takže, jaké jsou ty výhody bezdrátu?

Odezvu neřešte, vadit by mohla maximálně profi hráčům a to ještě bůhví jestli oprávněně nebo jen placebo (chtělo by to vyzkoušet nějakým testem, nechat CSkaře nebo Warcrafťáky hrát XYZ her a sledovat jejich efektivitu s drátovýma/bezdrátovýma/herníma/bezdrátovýma herníma setama - podle mě je to blbost a hráli by pořád v rámci statistický chyby).
To je jednoduché. Skoro všechny bezdrátové myši mají nekonzistentně snímající senzory a malý polling rate; to pozná prakticky kdokoliv, kdo to myslí s CS vážně. (Těch několik myší se slušnou odezvou se musí nabíjet co pár dní, ba i častěji; výjimkou je leda tak G602.) Navíc, v CS je maximálně preferovaná nízká citlivost – bezdrátové myši jsou kvůli bateriím prostě těžké.

rootacek

• *
  • 47
  • Linux je dobrá volba, Windows je cesta do pekla!
    • Zobrazit profil
« Odpověď #28 kdy: 24. 06. 2015, 16:26:51 »

neni mene kompatabilni

proste muze se parovat zarizeni s libovolnym prijmacem, ja mel v krabici nesparovany (nevim, jestli je to tak vzdy)
takze kdyz to donesu domu, zasunu, tak nic
je potreba to jednou sparovat, v mysi se zapise asi cislo toho prijmace do nevolatilni pameti a je to, pak uz to funguje furt plug-play

tedy pak uz klidne vytahnu, zapichu do jinyho pocitace a tam taky hned jedu

no a vyhoda je, ze kdyz mi nekdo ukradne prijmac nebo ho ztratim nebo se rozbije, tak u obyc neunify musim mys vyhodit, protoze ta je napevno navzdy sparovana jen s jednim prijmacem, u unify proste koupim jenom prijmac, naparuju a jedu

navic ty chces i mys i klavesnici, kdyz se jedno z toho rozbije, tak budes potrebovat novou mys, budes mit pak dva prijmace? nebo koupis celej set zase?

je to na volbe kazdyho soudruha, mne to unify prijde jako dobra vec

pomalejsi reakce nepozoruju, hraju s tim wot, wifi mam na 5GHz

Super vysvětlení pecka, a to tam bylo někde na té anglické stránce, tam nepsali o tom párování, nebo to tam je někde v manuálu? Díky!

Důrazně nedoporučuji. Ještě jsem neviděl bezdrátovou klávesnici s kvalitním šifrováním. Takže až na ní budeš psát hesla, bude to vědět celé okolí. Překvapuje mě, že tu už deset lidí řeší odezvu a baterky a neřeší tento, podle mě největší, problém. Např. http://samy.pl/keysweeper/

Jinak bezdrátové myši co jsem viděl se pro počítač tvářily jako normální myš, takže naprosto bez problému.

Nechtěl bych být paranoidní. Ale stát se to může. Šance je za mě dosti malá, za normálních podmínek.

Jak to tak vidím, tak bych měl zase zůstat u drátu :D

trubicoid2

« Odpověď #29 kdy: 24. 06. 2015, 16:59:35 »
Super vysvětlení pecka, a to tam bylo někde na té anglické stránce, tam nepsali o tom párování, nebo to tam je někde v manuálu? Díky!

treba v navodu http://www.logitech.com/assets/42322/m525-quick-start-guide.pdf

sam mam tuto m525; jestli se bojis vyzrazeni hesla z klavesnice, tak zustat u dratove

dratovou jde ovsem taky odposlechnout a ta nic nesifruje, ani spatne, proste vubec  ;D
https://www.blackhat.com/presentations/bh-usa-09/BARISANI/BHUSA09-Barisani-Keystrokes-SLIDES.pdf