Vím, že to není úplně odpověď, ale doporučuji nejdříve mrknout na nějakou úpravu shellu. Za mě doporučuji fish. Umí to procházet a našeptávat historii, dokonce i jen části příkazů a vše je interaktivní. Je to hodně efektivní a dost návykové. S běžným bashem se to nedá srovnat.
Fish je super, ale osobně jsem ho opustil. Důvod byl ten, že jsem v něm měl nakonfigurované celé prostředí, a pak mi nefungovaly určité scripty co tam porůznu jsou na internetu, třeba pro instalaci, nastavení atd. Fish totiž má jinou syntaxi než bash, a to o hodně. Ne jen tak trochu jako zsh. A tím že vše jsem měl nastavené jen pro fish, ad-hoc přepnout na bash nešlo. Nebo bych musel mít nastavené vždy oboje. Taky ne všechny appky mají autocomplete pro fish, jen bash a zsh.
Takže jsem přešel na zsh. Ale pravda, některé funkce mi stále chybí. OMZ plugin `zsh-autosuggestions` je jen taková malá náhrada za fish autocomplete, a občas má bugy.
Děkuji za info, zatím mi to docela vyhovuje. Sám používám automatizační scripty na postprocesing a preprocesing výpočtů, tak to ještě budu muset ověřit, že to funguje dobře. A myslíte, že když má hlavičku scriptu definovanou jako
#!/bin/bash
atd....
že to bude ok, když uvedený script pustím klasicky ./neco.sh, nebo bash neco.sh ?
Používám prakticky vše co bash umí: podmínky, cykly, ukládání do proměnných a co jsem tak koukal, tak kámen úrazu by mohl být vnořené proměnné do gawk 'neco=${value}' ${soubor}.txt
Máte s tím zkušenosti?