Zdar všem,
nezkoušeli jste podat podnět UOOU = Úřadu pro Ochranu Osobních Údajů v souvislosti s tím, co zavádí Microsoft ve Windows 11? Ne, že bych to používal, ale uživatelé to používají a občas jsem nucen jim něco nastavit.
Asi všichni víme, jak je čím dál obtížnější Windows 11 Pro (o verzi Home ani nemluvě - tam už to nejde snad vůbec) přesvědčit k založení lokálního účtu. Microsoft zjevně pracuje na tom, aby měl všechny uživatele pod kontrolou, aby co nejvíc uživatelů synchronizovalo data na OneDrive, aby co nejvíc uživatelů používalo Recall a tím usnadnili nevím co, snad jenom cílení reklamy, ale i to by mi silně vadilo.
Takže co s tím? Microsoft je defakto monopol. Pořád existují aplikace, které nelze migrovat jinam a firma se bez nich neobejde (nechce obejít) - např. některé nejmenované účetní systémy (P*hoda od Stor*waru), kancelářský software (ne, LibreOffice bohužel stále není konkurence, je skvělý, ale běda když firma vyměňuje dokumenty s korporátem) atd... atd...
Jinými slovy, myslím, že je na čase, aby úřady dostaly víc konkrétních podnětů. Čím kvalitněji a odborněji sepsané, tím lépe. Pokud budou opřené o významnou firmu, nebo organizaci (univerzitu) taky super.
Microsoft si z nás dělá fackovací panáky / dojnou krávu příliš dlouho. Je nutné ho nějak přibrzdit a penězi (nekupováním produktu) to zjevně nevyšlo.
A totéž v bledě modrém Adobe a jejich nedávný problém s penalizací uživatelů za "předčasné" ukončení smlouvy (kterou deklaroval jako měsíční, ale zachází s ní jako s ročním předplatným placeným měsíčně) okořeněný "strojovým učením z uživatelských dat".
Chovám malinkou naději, že by to UOOU mohl analyzovat a následně třeba eskalovat na evropskou úroveň? Ale zkušenosti s byrokracií mi říkají, že to bude trvat roky, pokud to tiše nevyšumí. Tak nevím... ale zkusit se to musí, ne?
Když mohou posouvat Overtonovo okno korporace proti nám, musíme to zkusit taky.