Optický kabel - obecný souhlas

Optický kabel - obecný souhlas
« kdy: 13. 12. 2025, 14:42:09 »
Zdravím. Mám spíš právní dotaz než technický, ale třeba se s tím někdo setkal.
Pro Vodafone a Tmobile bude Infotel v naší ulici natahovat optiku. Výhody optiky jsou jasné. Momentálně by se realizovaly přípojky k rodinným domům.
Nicméně k realizaci přípojky můsím dát v podstatě nevypověditelný obecný souhlas k umístění sítě elektronických komunikací v/na nemovitost. Síť má být v jejich vlastnictví a vede až do domu.
Jde mi o to, aby si operátoři v budoucnu na základě tohoto obecného souhlasu nenárokovaly zřízení hotspotu či převaděče. Obchodníka, co má vyřízení na starost jsem dotázal o upřesnění souhlasu/smlouvy pouze na koncovou přípojku, ale k tomu se nemá a slyším jen důvody proč to není potřeba.
Má někdo s takto obecnou smlouvou zkušenosti? Vzhledem k tomu, že by měl být souhlas na věky věků (ani pán od Infotelu mi nedokázal říct podmínky vypovězení souhlasu s umístěním) tak jsem trochu opatrný.
Děkuji za odpovědi.

Re:Optický kabel - obecný souhlas
« Odpověď #1 kdy: 13. 12. 2025, 16:11:20 »
Takový souhlas bych nikomu v žádném případě nedal. Klidně ať si natáhnou chráničku k patě domu nebo k hranici pozemku (a zbytek do domu bych si udělal sám na svoje náklady), ale nikoliv, že dostanou jakýsi neomezený souhlas. A popravdě jsem se s takto nesmyslným požadavkem ani nesetkal, firmy to vždycky tahají právě jenom k patě domu nebo na hranici pozemku a zbytek už se individuálně domlouvá tak, aby do domu to bylo v režii zákazníka.

« Odpověď #2 kdy: 13. 12. 2025, 16:35:48 »
Myslím že se tu kdysi řešilo že operátor zneužil podobný obecný souhlas a postavil na objektu retransačku.

« Odpověď #3 kdy: 13. 12. 2025, 17:55:41 »
Tohle na nás kdysi zkoušel jeden známý velký poskytovatel internetu, že jako po střechách natáhne optiku a můžeme se taky připojit. Tak jsem si o tom tenkrát něco zjišťoval a konzultoval to s nějakými právníky a došli jsme k závěru, že toho kabelu už bychom se nezbavili, protože poskytovatelé telekomunikací na to mají v zákoně jakousi kličku, že je to pak věcné břemeno, které se prostě musí strpět. Oni se furt vymlouvali, že jako ne, že se vždycky nějak domluvíme, ale realita je taková, že už pak nejsou povinni se domluvit a zákon je pak na jejich straně. A víme, jaké praktiky v některých situacích používají, takže jsme řekli, že prostě ne a tečka.

« Odpověď #4 kdy: Dnes v 03:01:47 »
Problem je v definici toho, co tam poskytovatel muze umistit a k cemu to slouzi. Pripojka k siti je urcite trochu neco jineho, nez samotna sit. Pod takto vagni definici se schova i 30m vysilac...

Chapu, ze opticky internet je lakavy, ale na tohle bych nekyvl.

« Odpověď #5 kdy: Dnes v 11:06:22 »
V novostavbách si operátoři nezřídka na optiku zapisuje věcné břemeno až do bytu (kam nic jiného nevede), byt se kupuje už s tímto břemenem ve smlouvě. Cílem je, aby si časem další opetátor nemohl dotáhnout do sklepa svou optiku a přepojovat na ní barákové přípojky. Takhle je ten kabel až do vašeho bytu NAVŽDY majetkem operátora.

M_D

• 375
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: Dnes v 11:37:23 »
vybihal: A co je v tom souhlasu napsáno? Pokud se odvolává na ZoEK 27/2005 Sb., §104, 2a, tak je to souhlas s ukončením veřejné sítě a koncového bodu uvnitř v baráku. Takový souhlas zákon přípouští. Na základě toho papíru ti nemohou na barák postavit vysílač. K tomu pozřebují trochu jiný papír.
Pokud nebudeš souhlasit, tak tvůj barák vynechají a budeš mít problém ho nechat připojit později. Buď tě pošlou k šípku, že tam síť nevede nebo to budou chtít zaplatit v šestimístné častce. Pokud takových bude v ulici víc, tak vynechají celou ulici...

Jinak, legislativně, můžou to tam dát i přes tvůj nesouhlas, mají k tomu oprávnění v zákonu přes provedení vyvlastnění. Klid, to na rodinném baráku nikdo dělat nebude. To je tak na panelák o sto bytech, kde zmantená většina důchodců v SVJ bude klást odpor...
Taková domluva, že k hraně pozemku, dál si to udělám sám, to se dá domluvit s menším subjektem okresního/krajského formátu...

neregistrovany: Důvod služebnosti/věcného břemene u novostaveb bytových domů pro vnitřní rozvody plyne z novějších technických požadavků na výstavbu (zákon o elektronickcý komunikacích ho nepožaduje, tomu stačí ten souhlas výše), protože bez něj vnitřní telko rozvod se stává automaticky majetkem toho SVJ/domu. Proto se ještě před jeho realizací píše ta smlouva o vyloučení z majetku/služebnost, aby to zůstalo v majetku daného ISP. Tímto zůstane ten rozvod navždy v majetku oeprátora místo SVJ. Zákon u urychlení výstavby sítí toto řeší a takový koncový rozvod za určitých podmínek jiní ISP použít mohou ze zákona, je tam povinnost umožnit sdílet infrastrukturu mezi operátory (proti tomu, kdyby ten vnitřní rozvod patřil SVJ a to nesouhlasilo, tak jiný ISP jej použít nesmí, takové oprávnění může použít jen proti jinému ISP).

« Odpověď #7 kdy: Dnes v 12:12:02 »
Taková domluva, že k hraně pozemku, dál si to udělám sám, to se dá domluvit s menším subjektem okresního/krajského formátu...

Jaká domluva? To je snad na mě, kde mi přípojku ukončí, ne? Pokud jde o mojí nemovitost. Vždyť to je jako by mi řekli, že mě připojí jen za předpokladu, že budu mít přípojku v betonovém sloupku uprostřed obývacího pokoje...

M_D

• 375
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: Dnes v 13:37:28 »
Martin: Psal jsem na hraně pozemku. Záleží, jak je to smluvně stavitel/objednávající operátor a jaký je status jendotlivých koncových přípojek. Pokud budeš chtít po mě, jako realizační firmě pod smlouvou s velkým operátorem, abych ti vyprojektoval/ukončil přípojku někde venku, tak to neudělám. Protože smlouva se zadavetelem při kompletní výstavbě je tak, že dostanu zaplacené jen přípojky zakončené v/na baráku. Zkrátka ti neudělám odbočku z pouličního kabelu 2-3 metry k sloupku se zvonky, že zbytek si přes zahradu doděláš sám,  pokud to tak nemám smluvně, že jde o přípravu ukončenou smotanou trubkou u plotu. A nepodepíšu se, že jsem to udělal a zakončil celé, protože nehodlám ručit za tvých X metrů. Já mám ukončit přípojku tak (v podstatě za první zdí), aby šlo dál k aktivnímu prvku vnitřním patchcordem nebo foukat bez zemních prací, v bytovém domě max vypíchnout vlákno a projít zdí (dle toho, zda se předává hotové vlákno nebo jen trubková, kabelová trasa)... Ano, dle domluvy někde rozumně na/v baráku, ale pokud spolu nechlastáme, tak ti také nepromotám celý barák, opět mi to nezaplatí.
Takovéhle radosti si můžu dovolit, když stavím sám pro sebe a je to celé na mé úvaze. :-)

« Odpověď #9 kdy: Dnes v 16:53:09 »
Martin: Psal jsem na hraně pozemku. Záleží, jak je to smluvně stavitel/objednávající operátor a jaký je status jendotlivých koncových přípojek. Pokud budeš chtít po mě, jako realizační firmě pod smlouvou s velkým operátorem, abych ti vyprojektoval/ukončil přípojku někde venku, tak to neudělám. Protože smlouva se zadavetelem při kompletní výstavbě je tak, že dostanu zaplacené jen přípojky zakončené v/na baráku.

No ano. To není problém realizační firmy. Ta udělá to, co musí. O tom nemluvím. Ale jak si může ISP dovolit mi říkat. kde si musím na svém vlastním domě umístit přípojku? Já přece vím, co potřebuji. V okamžiku, kdy by tohle udělali, nechám ji udělat k nejbližší zdi, kde s tím někdo bude "spokojen", dělníky normálně podmažu ať to udělají nějak provizorně a majetek nemajetek vzápětí ji zlikviduji a natáhnu tam, kam budu chtít. Fakt vám to přijde jako úplně v pořádku? Ostatně třeba teď fakt nemám několik desítek tisíc a už vůbec ne čas, energii ani chuť řešit to, že si úplně bezpředmětně a k ničemu (protože žádnou optiku fakt nepotřebujeme) rozkopu barák kvůli tomu, že se budu chtít za deset let (možná) optikou připojit. Takže očekávám, že dostanu předávací bod tam, kde řeknu a to je celé. Jinak je to totiž služba úplně nanic.

Že realizační firma nemůže ručit za to, co nedělala sama je jasné, ani o tom nemluvím.
« Poslední změna: Dnes v 16:58:15 od Martin Poljak »

« Odpověď #10 kdy: Dnes v 17:42:57 »
vybihal: A co je v tom souhlasu napsáno? Pokud se odvolává na ZoEK 27/2005 Sb., §104, 2a, tak je to souhlas s ukončením veřejné sítě a koncového bodu uvnitř v baráku. Takový souhlas zákon přípouští. Na základě toho papíru ti nemohou na barák postavit vysílač. K tomu pozřebují trochu jiný papír.
Právě, že se na žádný zákon v souhlas neodvolávají. Nevím jestli tu můžu zveřejnit celé znění souhlasu (bez jmen, kontaktních údajů...)
Jen výtažek:
Jmenuje se to: Souhlas s umístěním sítě elektronických komunikací

....vám přicházíme nabídnout nejmodernější síť elektronických komunikací (dále jen „Síť“) do vaší
nemovitosti....

Vlastník nemovitosti/SV dává Vodafonu jako provozovateli veřejné Sítě souhlas s umístěním a
provozem Sítě v/na nemovitosti, a to na náklady a do vlastnictví Vodafonu a s vědomím, že na
základě tohoto souhlasu má Vodafone oprávnění zřizovat a provozovat v/na nemovitosti
komunikační vedení Sítě.

Žádné upřesnění.

Souhlas obsahuje nákres vedení do objektu a dotčené místnosti.
Ted to pročítám znovu a bude tam uvedeno místo zakončení. Takže, pokud operátor nevymyslí jak z této místnosti distribuovat dal, nebo nevymyslí nic cestou, neměl by ode mě dál distribuovat. Leda že by zneužil toho, že kabel vede metr po venkovní zdi, do souhlasu uvedl dotčena venkovní zeď a chtěl si něco dát až na štít domu. Ale to by snad mělo jít vyřešit přiloženými konkrétními nákresy.

Nicméně, pokud není vysloveně uvedeno že jsem přípojka (ani nevyplývá ze zákona, který tam není uveden), jak poznám, že jsem přípojka? Např i z hlediska ochranných pásem a ochrany kabelu je rozdíl jestli jsem přípojka nebo průběžné vedení. Toto může být komplikace při budoucí rekonstrukci nebo úpravách.

Dle odpovědí soudím, že jste z oboru. Jak se obvykle řeší případné vypovězení souhlasu? Na jednu stranu chápu, že toto je pro operátora investice na další podnikání, ale chtít si "obsadit políčko" na věky věků...

« Odpověď #11 kdy: Dnes v 17:55:43 »
Zajímavá diskuse. U nás byl cetin, resp. jím pověřená firma a přípojku řekli že dají kam chceme (ale snad jen ve stylu že jen průraz první zdi, ale je možné že jsem je nepochopil). Každopádně upsat se na dozivoti jedinému operátorovi? To nevím jak nadšený bych byl.

Jimmyx

• 201
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: Dnes v 18:06:33 »
Každopádně upsat se na dozivoti jedinému operátorovi? To nevím jak nadšený bych byl.
To že povolím operátorovi rozvod v domě neznamená že se mu uvážu na zbytek života. U nás se teď rozvádí optiku a pár let zpět jsem dával povolení kde se mají do našeho domu provrtat. Nicméně teď se rozhodně neplánuji na tu zaváděnou optiku připojovat, protože už přes 10 let mám doma 1 Gbps. Ale kdo ví co bude za 5, 10, 20 let.

Ono dobře si pamatuji když u nás v ulici rozváděli kabelovou televizi. A kabel při protahování husím krkem k našemu přetrhli. A tedy kabelovka tam dalších 20 let nebyla (a není dosud) protože pro 1-2 byty nikdo nebude rozkopávat ulici znovu.

Takže původnímu tazateli doporučuji nedání souhlasu k optice do domu pořádně zvážit. Protože je dost možné že pokud nedá souhlas k optice teď, tak tam další 20-30 let optika prostě nebude i kdyby ji sebe víc za za pár let chtěl.

« Odpověď #13 kdy: Dnes v 18:37:48 »
Souhlas obsahuje nákres vedení do objektu a dotčené místnosti.
To bych fakt rád věděl, jak se Vodadone (nebo kdo to je) dozvěděl u RD o nějaké místnosti a ještě tak podrobně, že rovnou udělal nákres? :D  Nicméně bych trval na tom, že předávací bod je u paty domu (na hranici pozemku) a vymalováno. U RD nemá ISP žádný důvod lézt až dovnitř a dělat nějaká věcná břemena, která celou tu nemovitost jenom finančně znehodnocují a prakticky není možnost se toho někdy později zbavit. Jiná situace je samozřejmě u bytových domů, ale tady se dle úvodního dotazu řeší RD...