Ja sa pridám k debate o remote tiež...
Pracujem full-remote a vyhovuje mi to veľmi dobre... mnoho ušetreného času (~2 hodiny denne) a pokojné domáce prostredie.
Do office prídem veľmi zriedkavo (~3 mesiace). Keď pracujem doma, viem sa sústrediť, urobiť si pohodlie, a efektívne pracovať. Keď som bol v office tak som sa sústrediť fakt nevedel. Áno, máme malú kancl, a v januári sa sťahujeme do väčšieho. Ale i tak si neviem predstaviť pracovať každý deň v office. Áno má to aj výhody, je skvelé sa stretnúť s kolegami, zabaviť sa na Team Building Activity, je skvelé pri práci vedieť efektívnejšie komunikovať, lenže práca nie len o kecaní. A ak odkomunikuješ niečo o 10-20% efektívnejšie v office, ale programovanie ti ide o 50% efektívnejšie doma, tak výsledok je jasný. Mali sme totiž spoločné kancelárie, vo vedľajšej miestnosti nejakého paka, psychopata z inej firmy, čo furt do telefónu bľačal nezmysli, sme sa síce s tímom nad tým aj smiali, ale zrovna pri dlhodobej práce to nie je skvelý experience. A celkovo sa mi nie dobre pracovalo v natesnenom priestore s mnoho ľuďmi pokope. Ak sú 4 v office a 1 remote, a chceme komunikovať cez MS Teams, tak 3 svojich kolegov v office počuješ dvojmo, je dosť blbé. Rovnako je dosť blbé, keď sa snažíš nad niečím sústrediť a niekto ťa vyruší. Samozrejme toto bol aj problém že nás bolo veľa na malom priestore. Teraz ako sa budeme sťahovať do väčšieho bude to asi lepšie, i tak si ale denno-denné on-site neviem predstaviť.
Ďalší dôvod je práve už zmienené šetrenie času. Cestovanie ti zobere dobré 2 hodiny denne, a nie je to zrovna niečo čo človek chce. Niekto tu spomínal čítanie v MHD, no tiež veľmi rád čítam, a čítam veľmi veľa (veľmi veľmi veľmi veľa), ale čítať v MHD (hlavne v Brne, kde máme kancl) si neviem predstaviť. Električky a busy preplnené, prestupy atď. To sa skutočne nedá, a ak si bereš ešte tašku, je to v podstate nemožné.
Vo výsledku som spokojný s full-remote, a dokážem fungovať bez väčších problémov... áno boli situácie že mi doma nešiel Internet, boli situácie kedy sa niečo blbo odkomunikovalo, boli iné situácie, čo nejak v práci prekážali. Pamätám si ako som odpracoval na mobilných dátach pri rýchlostiach, kedy som push do gitu robil minútu. Úžasné 2G na kraji okresného mesta. Ale obdobné problémy sa môžu stať aj v office.
A keď sčítam všetky výhody a nevýhody remote vs on-site tak mám výsledok jasný. full-remote jasná preferencia.