Školení firewallů

CPU

• 928
    • Zobrazit profil
Školení firewallů
« kdy: Dnes v 16:30:01 »
Ahoj,

víte o nějakém dobrém školení firewallů?
Ideálně něco nejméně na dva týdny (základ + pokročilé) a lépe univerzálního, cena asi není důležitá.
Potřebuji tam poslat juniora, který nezná rozdíl mezi NAT a PAT.

Prostě to v něm prošťouchnout, aby se mu v hlavě vytvořily požadované neuronové dráhy.
Já bych si to nakoukal z Udemy, ale je mladej a potřebuje to nízkoprahově.

Re:Školení firewallů
« Odpověď #1 kdy: Dnes v 16:40:16 »
Brigáda u nějakého ISP ;)

CPU

• 928
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: Dnes v 16:42:27 »

Meh, nechci ho vyhodit, za čtrnáct dnů by se tam naučil tak trefit na záchod a zjistil, kde dobře vaří.
Plus by se mu tam mohlo zalíbit  :o a možná by i zjistil, že tam platí líp  :P
(Protože málo umíš = málo dostaneš. Umíš = dostaneš. Něco jsem do něj rval a nechci to dělat pro cizího.)

Spíš jsem přemýšlel nad něčím od Alefu.

Nebo tohle:
https://www.skoleni-ict.cz/kurz/Zaklady-siti-v-Cisco-prostredi-CCNA-Bootcamp-CCNA.aspx
https://www.skoleni-ict.cz/kurz/Pokrocily-networking-v-Cisco-prostredi-CCNP.aspx
https://www.skoleni-ict.cz/kurz/Cisco-ASA-Firewall-nasazeni-a-sprava-ASA1.aspx
« Poslední změna: Dnes v 16:47:20 od CPU »

jjrsk

• 619
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: Dnes v 16:51:18 »
Cisco? To mi takhle jednou dodavatel dodaval ... a nutne to chtel i naconfit. Confil to henten certifikovanej cisco technik, a dopadlo to tak, ze sem to zresetoval do defaultu a nastavil si to sam. Nezvlad ani propojit dva switche. Potreboval k tomu chudak treti a s klidem mi tvrdil ze to jinak nejde ...

CPU

• 928
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: Dnes v 17:03:46 »

Tak lepší nápad?
Třeba Mikrotik (Hm? Celá PČR jede na Mikrotiku?) vychází cenově podobně (cena/den).
https://www.skoleni-ict.cz/kurz/MikroTik-zakladni-kurz-MT1.aspx

Ale to není řešení, jeden den za 5k nebo týden za 25k... co se naučí za den?

Ideální by bylo něco s cenovkou třeba 10-15k za týden a poslat ho tam předtím, než půjde na to Cisco. Blbý je, že slušný síťař pod 100k nechodí do práce :-( Tak se samozřejmě bojím, aby pak vydržel. Ach jo :-/
« Poslední změna: Dnes v 17:06:22 od CPU »

« Odpověď #5 kdy: Dnes v 17:20:22 »
za čtrnáct dnů by se tam naučil tak trefit na záchod

Asi je to o požadavcích a možnostech. Já jsem po škole, v roce 2006, nastoupil k dodnes kámošovi, uměl jsem linux, programovat v C, o sítích jsem věděl, že možná třeba i existují a po jednom měsíci jsem samostatně instaloval a nastavoval linuxové routery (instalovat jsem to uměl už před tím, takže to byl rychlokurs sítí). On byl happy, že to jede na free linuxu a já byl happy, že jsem se něco naučil. Ve skutečnosti tolik, že těch celkově rok a půl (reálně to do mě napcal samozřejmě rychleji) mi bohatě stačí až dodnes.

Dodnes si myslím, že fakt není potřeba vědět každé zákoutí různých vendor lock in výrobců čehokoliv. (Ale mám s cisco špatnou zkušenost po té, co nám někdo řekl, že ty naše dva cisco switche za cenu nové oktávky jdou hrozný low end a nejde na tom nic nastavit. Tak se to potom nastavilo na něčem 20x levnějším.)

CPU

• 928
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: Dnes v 17:45:09 »

2006 ...tak to ještě patříš do generace, kde knížka není sprosté slovo. Teď tu jsou kluci, kteří školu dodělali za Covidu a mám pocit, že Covid netrávili právě čtením knížek :(

Ten člověk vypadá svéprávně, jen potřebuje "nízkoprahové vzdělávání"... ::)

« Odpověď #7 kdy: Dnes v 20:43:46 »
Co pozoruju a mám zkušenost, tak stačí mít přístup k laboratornímu prostředí a dát tomu člověkovi zadání... plus třeba tip kde co najít, samuraj-cz.com ... "cheat sheet" jak pro cisco nebo něco jiného ...případně třeba "vím jsem se to dělá ve ScreenOSu a chci vědět jak to udělat v JUNOSu" ... stejně tak se hodí vědět, že občas si to každý výrobce pojmenovává jinak (třeba překlad pro pool).
Za mne je takový dotaz i tak trochu důkaz zoufalosti doby.

CPU

• 928
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: Dnes v 21:16:10 »
Za mne je takový dotaz i tak trochu důkaz zoufalosti doby.

Jo, v mojí době bych mu do ruky vrazil knížku a řekl "tady máš lab, až to budeš umět, půjdeš na školení a pak certifikaci". Ale je jiná doba. Musím ho za ručičku odvést na školení, tam ho poprosit, aby se něco naučil, pak ho poslat znovu na školení a znovu, no a doufat, že se rozhýbe. Ale co nadělám?