Vyplatí se k webu dělat nativní appku na iPhone a Android?

Mám web napsaný v React.js pro širokou veřejnou, který musí být úspěšný finančně, a uvažuju, jestli má smysl dělat variantu pro mobil nativně. Nemyslím si, že to vypadá na mobilu špatně - mám to pro mobil celkem vyladěné - ale nevypadá to na něm tak dobře jako nativní android nebo ios aplikace.

ještě jsem nikdy appku pro mobil nedělal, ale celkem mě lákají designové prvky, které má k dispozici iPhone. Bohužel teda zrovna iPhone má 3x menší zastoupení mezi uživateli mobilů.

Po menším průzkumu trhu jsem zjistil, že hodně userů je celkem rozmazlených, a vyžadují ten můj typ aplikace mít i pro mobil - že za ni teda nehodlají platit, je věc druhá. Zrovna za můj typ aplikace si firmu účtují 800,- Kč /rok, což je docela dost. Takže useri na stranu jednu něco chcou, ale na stranu druhou, pochybuju že platí.
Od roku 2005 se zabývám SW Vývojem, načež od roku 2015 je to i mé povolání. Specializuji se na Javu, a v posledních letech i na Python a intranetové aplikace v Reactu. Delám v AWS Cloudu.

cznarg

• 105
    • Zobrazit profil
Re:Vyplatí se k webu dělat nativní appku na iPhone a Android?
« Odpověď #1 kdy: 03. 12. 2025, 18:32:47 »
Osobně si myslím že pokud ani nevíte jestli se ona appka (webová, mobilní) uchytí, nemá cenu to dělat nativně pro každou platformu. Propálíte opravdu hodně člověkohodin, do toho co platforma to jiný jazyk, jiná specifika (jiné bugy... -- v podstatě 3 (iOS, Android, web) úplně nezávislé projekty)... Možná bych se zamyslel nad něčím jako React native, Flutter (a nebo embedované WebView otevírající stránku, už jsem to taky viděl :-D)

RDa

• 3 158
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 03. 12. 2025, 19:00:30 »
Zalezi zda potrebujes vyuzivat nejake featury OS a HW, jako uspavani/notifikace nebo ruzna cidla. Jestli nikoliv, tak si vystacis s prebalenym webem. Myslim ze Aukro je priklad, kde ta webova forma zustala a neprijde mi to jako mene pouzitelna - na to, k cemu to slouzi (sluzba na vlastnim portalu) to je plne dostacujici.

Co mate za aplikaci/oblast vy?

« Odpověď #3 kdy: 03. 12. 2025, 20:29:37 »
Jo, já už to mám uděláno jako PWA, což teda šlo překvapivě snadno a už to jde "instalovat" přes browser na mobilu i na desktopu.

O tom WebView jsem taky slyšel a určitě to udělám, protože někteří useri si jistojistě chtějí prostě najít appku v Play Store.

Ale mobilní appka je taky dost o mikroanimacích - ty mi přpadají, že na mobilu jsou celkem užitečné, a jen tak s Tailwindem je prostě nedám.

Oblast je řekněme web app pro kalkulace určitých věcí, ale neřeknu jaká :D
Od roku 2005 se zabývám SW Vývojem, načež od roku 2015 je to i mé povolání. Specializuji se na Javu, a v posledních letech i na Python a intranetové aplikace v Reactu. Delám v AWS Cloudu.