Konzultace - pomoc s učením Linuxu

Jan700

Konzultace - pomoc s učením Linuxu
« kdy: 05. 03. 2014, 14:47:36 »
Dobrý den, jsem začátečník (pracuju jako správce IT - jednoduše opravář/servisák).
Chtěl bych se vydat cestou Linuxu. Přesněji adminovat.
Později i nějaká RedHat certifikace, ale to je hoooodně moc vzdálená budoucnost.
Nebudu si nic nalhávat bude to dlouhá cesta plná dřiny a odříkání.

Co vlastně chci?
Rád bych od někoho nějak nasměroval. Je spousty literatury, a nevím, jestli je všechno aktuální, a čím se zabývat, a čemu se třeba vyhnout.
Proto sháním někoho, kdo by mi v tomto směru pomohl.
Samozřejmě za dohodnutou úplatu.

Děkuju
Honza

« Poslední změna: 05. 03. 2014, 15:15:43 od Roman Bořánek »

Mirage

Re:Konzultace - pomoc s linuxem
« Odpověď #1 kdy: 05. 03. 2014, 15:07:59 »
Než úplatu, jdi na web, kup si několik tlustých biflí, tím myslím takové ty knížky z edice profesionálně s červeným přebalem o 500 až 800 stranách a čti. Přečti jednu, přečti druhou, přečti třetí a pak se nabídni někomu ZADARMO do nějakého projektu. Dva měsíce se to uč, vezmi si ZASE ZNOVA TY STEJNÉ KNÍŽKY a ZASE ZNOVA SI JE PŘEČTI. Rok pomáhej zadarmo s tou administrací, uč se a pak jdi na certifikaci a dotřetice se přečti ty knížky. Za rok z tebe může být machr! Bohatě bude stačit, pokud se tomu bude věnovat PRAVIDELNĚ A KAŽDÝ DEN nejméně hodinu, pokud to jeden den nezvládneš, druhý den se tomu věnuj dvě a nikdy to nenech přelézt přes tři hodiny. Pokud to necháš přelézt přes tři hodiny, tj. čtyři dny se tomu nebudeš věnovat, dostáváš penaltu a ztrácíš sobotu! Dělej to takhle a za dva měsíce překonáš Toma z Liberce, za tři měsíce STENa, za šest měsíců 90% lidí z fóra a za rok, tímhle tempem, budeš moct argumentovat s J nebo Prýmkem a třeba to vyhraješ.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
Re:Konzultace - pomoc s učením Linuxu
« Odpověď #2 kdy: 05. 03. 2014, 15:20:15 »
... a za rok, tímhle tempem, budeš moct argumentovat s J nebo Prýmkem a třeba to vyhraješ.

;D ;D ;D

Není nic lepšího, než naskočit do praxe. Já sice nejsem zaměstnanej jako admin (moje práce s Linuxem vůbec nesouvisí), ale zároveň nejsem nováček. Všechno jsem se naučil sám na vlastních věcech. Měl jsem a stále mám nějaký nároky a těch se snažím držet a systém si ohýbat podle nich. Takhle jsem se naučil celkem dost a troufnul bych si někam jako junior admin - tak bych nabral praktickou zkušenost.

« Odpověď #3 kdy: 05. 03. 2014, 16:46:50 »
Než úplatu, jdi na web, kup si několik tlustých biflí, tím myslím takové ty knížky z edice profesionálně s červeným přebalem o 500 až 800 stranách a čti. Přečti jednu, přečti druhou, přečti třetí a pak se nabídni někomu ZADARMO do nějakého projektu. Dva měsíce se to uč, vezmi si ZASE ZNOVA TY STEJNÉ KNÍŽKY a
No dovolím si s tebou hrubě nesouhlasit, neboť toto je velmi drahý a neefektivní systém. Protože než tu knihu přečteš, o pochopení ani neuvažuji, už je zastaralá a tedy v mnohém neplatná.

Aby jsi se mohl takto učit, tak k tomu musíš mít spoustu HW na testování a neskutečně mnoho "zbytečného" času, který lze využít efektivněji.

Nezapomeň, že tazatel psal, že je zaměstnán jako IT pracovník = správce/servisák/opravář

ZASE ZNOVA SI JE PŘEČTI. Rok pomáhej zadarmo s tou administrací, uč se a pak jdi na certifikaci a dotřetice se přečti ty knížky. Za rok z tebe může být machr! Bohatě bude stačit, pokud se tomu bude věnovat PRAVIDELNĚ A KAŽDÝ DEN nejméně hodinu, pokud to jeden den nezvládneš, druhý den se tomu věnuj dvě a nikdy to nenech přelézt přes tři hodiny. Pokud to necháš přelézt přes tři hodiny, tj. čtyři dny se tomu nebudeš
Ono je to moc hezké jak to píšeš. ALE linux je velmi návykový, a když se ti něco "nedaří" sežere to spousty času, zvláště když dohledáváš info v nějakých knihách papírových (v ebooks by to bylo rychlejší)

věnovat, dostáváš penaltu a ztrácíš sobotu! Dělej to takhle a za dva měsíce překonáš Toma z Liberce, za tři měsíce STENa, za šest měsíců 90% lidí z fóra a za rok, tímhle tempem, budeš moct argumentovat s J nebo Prýmkem a třeba to vyhraješ.
Nejedná se přeci o překonávání nějakých tady diskutujících.

Nevím, já bych ti Jan700 doporučil možná jinou metodu. Není původní z mé hlavy, nicméně držím se jí už 22 let.

1. chceš to umět ? = tak to používej, na vše co to umí, protože to umí vše.

2. chceš být dobrý ? = věnuj tomu veškerý volný čas, stejně nic lepšího nemáš na práci, být dobrým IT znamená se s touto prací oženit... :-)

3. nerozumíš něčemu ? = nauč se ptát google, na fórech a najdi si nějakého blízkého guru, který je dále než ty. Dost z těchto lidí ti poradí zdarma, už jenom proto, že to jednak ví, a jednak si tím znovu dokáží, že jsou lepší než ti ostatní (trochu sociologie :-) že), prostě s kým by se podělili o své vědomosti než s pozorným posluchačem. Jejich manželky s nimi o IT moc hovořit nebudou... děti jim nerozumí (maj to jako hračku) a většina okolí jim taky nerozumí, neboť po dvou větách běžný člověk přestané chápat naše běžné IT výrazy.

Je mnohdy rychlejší se zeptat a dostat rychlou odpověď a nebo alespoň nápovědu, než samostudiem systémem pokus / omyl zjišťovat jak to má fungovat.

4. nejpodstatnější = vyhoď televizi, DVD, zapomeň na volný čas, svůj pokoj vybav kompletním pokusným HW, tak dva-tři HW na servery (nejlépe dva s linuxem jeden s MS) k tomu dva-tři desktopy/laptopy (kombinoval bych to), celé to propoj gigabitovými switchi, připoj to na 100MB internet, nejlépe přes WiFi router (není na škodu mít dva na testy), a hlavně VĚŘ TOMU ŽE TO DOKÁŽEŠ, protože TO dokážeš, jako většina lidí zde.

Jak psal Pavouk106 nejlepší je praxe. Řešit skutečné problémy - ne nějaké umělé příklady, a hlavně umět používat wikipedii, fórum, google search, a znalosti angličtiny je absolutně nejzásadnější (v tom plavu velice... )

Dělám v IT 22 let, nastupoval jsem jako programátor v roce 1990 a jediná moje znalost s PC byla, že to má klávesnici, monitor a cpou se do toho diskety, neuměl jsem vůbec nic, ale měl jsem šéfa co mne trpělivě vše naučil.
Všechno ostatní, tj. jak MS produkty (včetně serverů) tak dnes i Linux a OSX vše tím, že to člověk používal a hledal na netu informace.
Certifikace nemám, není na ně čas a ani peníze, hold vlastní malá firma bohužel žere hodně času, dnes běžně pracuji pouze v Linuxu (moje stroje), a stačily na to 4 roky jeho plné používání pro svoje vlastní věci.

Ale čtu všechny příspěvky, či vyhledávám, jeden laptop a dva (tedy tři) servery mám v obýváku a stále něco na nich zkouším, dříve než to aplikuji u zákazníků. Prostě samouk.

Nejrychleji se člověk naučí plavat když jej hodí do vody...

Ale je to jen a jen můj osobní názor.
--- léta jsem znal pouze Windows - pak jsem potkal Macbook - a chtěl jsem to taky -------
-- a tak mám Ubuntu ---------- Philips Freevents X52CZ Intel Core Duo CPU T2700 @ 2.33GHz x2, 2GB RAM,  500GB SSHD Seagate 8GB NAND,- Ubuntu 14.04LTS ---

« Odpověď #4 kdy: 05. 03. 2014, 16:48:21 »
Honza
A poslední rada, určitě mít založený profil na jak forum.ubuntu.cz forum.root.cz tak aby tě mohli případně kontaktovat i ostatní...
--- léta jsem znal pouze Windows - pak jsem potkal Macbook - a chtěl jsem to taky -------
-- a tak mám Ubuntu ---------- Philips Freevents X52CZ Intel Core Duo CPU T2700 @ 2.33GHz x2, 2GB RAM,  500GB SSHD Seagate 8GB NAND,- Ubuntu 14.04LTS ---

afatik

« Odpověď #5 kdy: 05. 03. 2014, 17:07:53 »
Například já jsem se učil tak, že jsem zrušil na domácím stroji Windows, nainstaloval Debian a začal po tom systému chtít věci. Když jsem nevěděl, googlil jsem a hledal postup, když to hodilo chybu, googlil jsem ji a přečetl si řešení, když jsem narazil na neznámý pojem, googlil jsem ho a přečetl si o něm.

První rok je vždycky těžký, ale pak to začne do sebe zapadat a najednou bude další postup podstatně snazší.

Pokud jde o literaturu, moc mi jí rukama nešlo, ale nedávno jsem se začetl do Linux Bible a je to fajn čtení. Nebo taky časáky, ve kterých jsou dobře napsané tutorialy a osvětlující články: Linux Format a nově Linux Voice.

Jo a taky je dobré číst diskuze na redditu. Často se tam i mimo téma objeví zajímavé příspěvky a je tam spousta borců, kteří jsou ochotni leccos vysvětlit: r/linux.

squirrel

« Odpověď #6 kdy: 05. 03. 2014, 17:12:27 »
moje cesta:

na zacatek byl cil: chci funkcni server s ... X,Y,Z pycovinama ktere nebyly zivotne podstatne ale chtel jsem je mit a naucit se jak je vytvorit.

nasledne jsem proste vzal instalacku a jel, v momente kdy jsem narazil na neco co nechapu tak hura na google a cist tutorialy/clanky/wiki tak dlouhu dokud nejsem ve stavu ze vim co zrovna delam... a porad dokola

ja osobne doporucuju na tohle mit doma stroj a nainstalovat archlinux... A. ma velmi dobrou wiki B. clovek toho musi hodne udelat aby mu to dobre fungovalo (natoz treba stabilne)

Jimm

« Odpověď #7 kdy: 05. 03. 2014, 17:53:06 »
Připomínáš mi jednoho zákazníka, kdysi jsem zahlédl v jeho kalendáři na čtvrteční ráno 9-10: naučit se TCP/IP. Hodina denně jeden rok? To není ani vtipné.  :o I když na úroveň Toma z Liberce to určitě věru stačí.

Než úplatu, jdi na web, kup si několik tlustých biflí, tím myslím takové ty knížky z edice profesionálně s červeným přebalem o 500 až 800 stranách a čti. Přečti jednu, přečti druhou, přečti třetí a pak se nabídni někomu ZADARMO do nějakého projektu. Dva měsíce se to uč, vezmi si ZASE ZNOVA TY STEJNÉ KNÍŽKY a ZASE ZNOVA SI JE PŘEČTI. Rok pomáhej zadarmo s tou administrací, uč se a pak jdi na certifikaci a dotřetice se přečti ty knížky. Za rok z tebe může být machr! Bohatě bude stačit, pokud se tomu bude věnovat PRAVIDELNĚ A KAŽDÝ DEN nejméně hodinu, pokud to jeden den nezvládneš, druhý den se tomu věnuj dvě a nikdy to nenech přelézt přes tři hodiny. Pokud to necháš přelézt přes tři hodiny, tj. čtyři dny se tomu nebudeš věnovat, dostáváš penaltu a ztrácíš sobotu! Dělej to takhle a za dva měsíce překonáš Toma z Liberce, za tři měsíce STENa, za šest měsíců 90% lidí z fóra a za rok, tímhle tempem, budeš moct argumentovat s J nebo Prýmkem a třeba to vyhraješ.

« Odpověď #8 kdy: 05. 03. 2014, 17:58:07 »
moje cesta:
na zacatek byl cil: chci funkcni server s ... X,Y,Z pycovinama ktere nebyly zivotne podstatne ale chtel jsem je mit a naucit se jak je vytvorit.
Na začátku mého linuxu byla absence dárků pod stromečkem, a tak místo rozbalování jsem četl jakýsi článek o tom jak je to Ubuntu 10.04 dobré a tak z nedostatku jiné činnosti jsem stáhl instalačku a zkusil to.

Výsledek ?

Do 3 měsíců na žádném z mých a mnou používaných desktopech/laptopech nebyl jiný OS jako Ubuntu :-)

nasledne jsem proste vzal instalacku a jel, v momente kdy jsem narazil na neco co nechapu tak hura na google a cist tutorialy/clanky/wiki tak dlouhu dokud nejsem ve stavu ze vim co zrovna delam... a porad dokola
Jj, díky za českou komunitu.
Pochváleno budiž wiki/forum.ubuntu.cz forum.root.cz a google...

ja osobne doporucuju na tohle mit doma stroj a nainstalovat archlinux... A. ma velmi dobrou wiki B. clovek toho musi hodne udelat aby mu to dobre fungovalo (natoz treba stabilne)
Hmm Archlinux ... o tom jsem slyšel, ale nějak jsem se k němu nedostal... tak nějak jsem zabředl do Ubuntu, tak nějak dneska to moje (a co instaluji klientům) vypadá jako by z oka vypadlo OSX Lion... :-)

Asi bude další štědrý den... že bych přeinstaloval opět jeden ze svých serverů ???
Jo mimochodem Jan700 kdyby jsi toužil a neměl kde sehnat, mám doma jeden "nadbytečný" serverový stroj, kdysi na tom jel Novell, teď je tam Ubuntu 12.04 server, takové málo W strojové funkční. Asi bychom se domluvili,
    bych udělal manželce radost, kdyby se dočasně snížil počet krabic v obýváku, ale jen dočasně, jen co se mi podaří zreinstalovat ten server s MS Windows 2003 tak tam zase přibude další stroj :-)

Připomínáš mi jednoho zákazníka, kdysi jsem zahlédl v jeho kalendáři na čtvrteční ráno 9-10: naučit se TCP/IP. Hodina denně jeden rok? To není ani vtipné.  :o I když na úroveň Toma z Liberce to určitě věru stačí.

Ty jsi ale krutý... :-)

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #9 kdy: 05. 03. 2014, 19:30:50 »
Byl tu zmíněn Archlinux, považuju tedy za svojí povinnost zmínit také Gentoo :-) Jel jsem na OpenSUSE, to mi dalo základ (uživatelskej), pak jsem se dozvěděl o Gentoo a to mi dalo výzvu. Od tý doby jedu na Gentoo (už 4 roky). Dovolím si říct, že Gentoo a Arch jsou skoro stejný, ale v Gentoo se vše kompiluje.

Gentoo dá hodně znalostí už jen instalací, stejně tak na tom bude Arch (co jsem slyšel).

« Odpověď #10 kdy: 05. 03. 2014, 21:57:12 »
Byl tu zmíněn Archlinux, považuju tedy za svojí povinnost zmínit také Gentoo :-) Jel jsem na OpenSUSE, ............zkraceno..........Gentoo dá hodně znalostí už jen instalací, stejně tak na tom bude Arch (co jsem slyšel).
Tak Archlinux, Gentoo považuji za OS pro opravdové "znalce" linuxu. OpenSUSE pro vyšší odbornou v linuxu. A skláním se před těmi, kteří jsou tak daleko, že tyto OS používají.
A věřím, že jim slouží dobře, a mnohem lépe než nějaké "Ubuntu". Protože Ubuntu považuji pro začátečníky, resp. jako excelentní náhradu za Windows XP/7/8 ... poněvadž je jednoduchý na instalaci, a rychlý na používání.
Systém nainstaluj a používej, nestarej se jak to funguje, prostě to funguje.
Pokud chce člověk dosáhnout více, musí přejít pak na openSUSE a výše.
MS produkty jsem se učil  dost dlouho, abych věděl, že v principu to funguje stejně, pouze jinou cestou člověk dojde k tomu samému cíli. Pouze v linuxu mohu některé věci pominout (antivirus a pod.) a některé, nemám-li hlubší znalosti, oželet (například hry pod Wine)

Zkoušel jsem openSUSE několikrát, a vždy jsem se zatím vrátil. Nebyl čas lépe se sním seznámit. A bohužel je nutno konstatovat, že díky funkčnosti Ubuntu (včetně dostatečné rychlosti na mém HW) ani nijak nebyla potřeba sahat jinde.

Taky záleží na tom, k čemu se ten linux používá, a jaké jsou nároky na něj.
Na serverech je sice Ubuntu taky funkční, ale nedosahuje kvalit debianu, suse či jiných. A nebo to ještě neumím pořádně nastavit.

Takže Jan700 je otázka kam až chceš vědomostmi zajít, a k čemu všemu se chceš dostat. Princip je v linuxu stejný, v podstatě ve všech distribucích lze dosáhnout stejného efektu výsledku. Pouze cesta je jiná.
Já si vybral linuxovou dálnici, a těm co umí jezdit v terénu jen tiše závidím :-)

Avšak ať se naučíš cokoliv, vše tě jen posílí a zlepší. A už se těším až budeš dávat rady ty mě :-)

Jimm

« Odpověď #11 kdy: 05. 03. 2014, 22:17:40 »
Petře, řekl bych že pletete jablka s hruškami. Není to o tom, jestli je Ubuntu nebo Gentoo pro opravdové geeky, Ubuntu je systém na desktop, kde nechceme rok ladit systém před použitelností pro běžnou práci, potřebuji to nainstalovat a v tu chvíli být použitelný. Naopak bych já osobně Ubuntu v životě nestrčil na server, na serveru preferuji CentOS nebo Debian.

To co chci říci je, že se to nedělí na OS pro skupinu lidí, ale na distribuce které se co nejblíže podobají v základu požadovanému stavu, takže u mě naleznete prakticky dnes už tři zcela odlišné distribuce, každou na něco jiného.

Jim

Tom Liberec

« Odpověď #12 kdy: 05. 03. 2014, 22:48:41 »
Rychlost si určujes sám.  Kterou distribuci zvolis také.  Co chceš řešit v podstatě také.
Každý druhý ti zde napsal jak začal on nebo jaký je nejspravnejsi postup jak se Linux naučit,  případne jak se naučit řešit prakticke profesionální problémy.  O všem jinému návody se dost liší.  Každý je tněkdo šílenstvíiný.  Někomu vyhovuje zahrabat se v knihách, jinému internet, dalšímu zdarma praxe, někdo přísahá na kombinaci ....    Hlavně se nenech odradit. Je jen na tobě jak velkou časovou prioritu bude mit Linux ve tvém živote. Jake profesionální zkušenosti a znalosti potřebuješ,  zákazníci,  prace, trh si reknou sami.

Pokud pětkrát použiješ nějaký příkaz již jen nezapomeneš. Někoho posouvají vpřed neúspěchy a jiného drobna vítězství. Lidem které z Linuxu bolí hlava doporučuji tablety.  Skvělý jsou třeba ty od Asusu, či Samsungu.

« Odpověď #13 kdy: 06. 03. 2014, 10:40:29 »
Petře, řekl bych že pletete jablka s hruškami. Není to o tom, jestli je Ubuntu nebo Gentoo pro opravdové geeky, Ubuntu je systém na desktop, kde nechceme rok ladit systém před použitelností pro běžnou práci, potřebuji to nainstalovat a v tu chvíli být použitelný. Naopak bych já osobně Ubuntu v životě nestrčil na server, na serveru preferuji CentOS nebo Debian.
Nemyslím si, že pletu jablka s hruškami.
Plně s tebou souhlasím, ano Ubuntu JE pro ty co potřebují systém jen nainstalovat a používat, je to technicky nejblíže MS Windows... ber to prosím principiálně.

A na servery patří Debian, CentOS, SUSE, ... ale pokud je tam chceš, už musíš být na vyšším "levelu" používání a znalosti Linuxu, to se taky shodneme ne ? Absolutní začátečník, který nemá elementární znalosti z linuxu (v nejhorším případě kombinované s chudou slovní zásobou v english language) si s CentOS, Archlinuxem a pod. moc neporadí, a nebo alespoň nebude mít až tak "rychlé" výsledky svého snažení.

Že já strčil na server Ubuntu nebylo nic jiného, než že jsem chtěl nějaký "rychlý" server na testy a neměl jsem čas se zabývat Debian/CentOS/SUSE ... prostě lenost, ale jen moje. Protože to aktuálně nepotřebuji pro svou práci nezabýval jsem se více "vědeckými" studiemi, a hrabat se v návodech a manuálech.

Něco jiného je, kdybych dostal zakázku na postavení serveru ... tak bych musel některý z těch serverových distribucí zvládnout. Ale to nenastalo a ani nenastane.

Více ale instaluji klientům koncové stanice, a tam je Ubuntu dostatečné a pro letité uživatele Windows nejjednodušeji pochopitelné a přizpůsobitelné, než ostatní systémy -- no a pro mne daleko jednodušší na správu, neboť prostě je to jednoduché.

Co znám ale adminy, kteří dělají správu serverů, umí je nainstalovat, tak u nich Ubuntu je "odpad" i když uznávají, že to je rozhodně lepší varianta než WXP...

To co chci říci je, že se to nedělí na OS pro skupinu lidí, ale na distribuce které se co nejblíže podobají v základu požadovanému stavu, takže u mě naleznete prakticky dnes už tři zcela odlišné distribuce, každou na něco jiného.
Jim
No máš samozřejmě pravdu, i když opravdu jsem nucen dělit OS podle skupin lidí. Zkus dát dámě která používala posledních 15 let Windows nějaké openSUSE, Archlinux, Gentoo ... zvláště, když ho sám nepoužíváš (teď mluvím o sobě) a tedy jej neznáš tak dokonale aby jsi mohl dělat pak této dámě jejího IT Guru.
Není z mé hlavy, ale mnou odzkoušeno, že Ubuntu JE nejjednodušeji pochopitelný OS, zvláště díky obrovské podpoře na forum, kvalitní české wikipedii atd.
Principy linuxu jsou v zásadě stejné, tedy mnohdy se dají použít principy postupu v Ubuntu i na jiné distribuce, ale přeci jen v češtině tak rozsáhlé informace nenajdeš k jiným distribucím.

Možná, kdybych byl na sebe tvrdší a místo Ubuntu si dal openSUSE byl bych na tom lépe. No stejně to zase zkusím po čase. Ale když vono to Ubuntu prostě funguje, a lidé jsou leniví...

« Odpověď #14 kdy: 06. 03. 2014, 10:43:59 »
Pokud pětkrát použiješ nějaký příkaz již jen nezapomeneš. Někoho posouvají vpřed neúspěchy a jiného drobna vítězství. Lidem které z Linuxu bolí hlava doporučuji tablety.  Skvělý jsou třeba ty od Asusu, či Samsungu.
To je fakt, a nebo alespoň si budeš pamatovat, že nějaký takový příkaz je, a najdeš jej příště daleko rychleji.

Říká se, že co tě nezabije to tě posílí, a je to fakt.

Tak já těm co už mají "dost" OS od MS, a tak nějak nejsou s to pochopit open source, či mají nějaký odpor k linuxu doporučuji řešení od jablečňáka.
Případně na bolest hlavy tablety Brufen.