Linux snadno a rychle je prece bubuntu ne? BUBUBUBU. ;o)))
Jedine, jak se to skutecne da naucit je nainstalovat si to na laptop, nainstalovat si to na PCko doma na stole, nainstalovat si to na "domaci server", zacit poskytovat webhosting (DNS servery, HTTP servery, databazove servery, zsh scripty, perl, python, ruby, ruby na kolejich, od nagiosu pres munin az po vlastni skvele scripty a vim ja co jeste). No a pak to zacne do te hlavy lezt. Zatim mi to tam leze sest let (jedu BSDcka, protoze jsem nejak porad nepochopil rozdil mezi man a info ...). V jedne nejmenovane firme jsem zacinal jako admin a adminoval cervene pekla s Java aplikaci - do dneska chci slovo Java s Cervenym Klouboukem slyset pouze ve spojeni s krasnym vyletem ve dvou na skvele motorce a slecnou v cervenem klobouku.
Ono je sice pravda, ze kazde distro linuxu je jine, ale staci pochopit hierarchii a v podstate je vsechno hodne podobne. Je to UNIX like OS.
Cili jsem ted schopnej adminovat i debiany (nainstaluju si ztko se svym .zshrc a mackam tabelator a ono to neco dela ne? ;o)))
Knizek v online jsem precetl mnoho (ano priznavam - ukradl jsem je - oooh ty torrente).
Jednoduse - nejde to zmaknout za jeden vecer, nejde to zmaknout za 21 dnu jako PHP, MySQL, nejde to Naprogramovat Profesionalne. A UNIX te nikde nenauci jak mi tuhle psal nejaky kolega.
Nejdulezitejsi ze vseho je vyhodit mys z okna (z Windows okna). Ty compjutery nebyly delane pro klikace. Vazne ne. A puvodne na ne byl ten JUNX.
Hodne zdaru - fakt to proste nejde ze dne na den. Ale jsem fakt rad, ze to delam, protoze podivat se do zdrojaku a zakomentovat par radku - to je pak svet hned krasnejsi nemylim-li se ;o)