Zdravím,
vybírám NAS server pro běžné domácí použití: záloha PC, media server k TV, přístup k datům z venku.
Případně i k využití jako mail server.
1) Bolo by dobré vedieť čo od toho media serveru očakávaš. Ak aj transcoding, širokú podporu formátov, bezstratove formaty pri hudbe, dobrú podporu od TV výrobcov, automatizované sťahovanie titulkov, stream do wan, súčasný stream na viacero zariadení....... tak sa asi nevyhneš Plexu a hlavne nie Intel CPU. Takže budeš potrebovať Synology inej cenovej kategórie (nie, ani Synology DiskStation DS218+ nie je asi dostačujúce).
2) Ako zálohovacie zariadenie pre PC v domácej sieti je to OK. Ak si vytvoríš VPN odniekadiaľ zvonku, tak povedzme aj na to.
3) Mail server? Neviem čo si celkom pod tým predstavuješ, ale ak ti ide o spoľahlivé a bezpečné riešenie, s dobrými antispam funkciami, s dobrým antivírom, s prístupom cez web, podporou pre android i windows...... a nie si časový milionár... kašli na to. GSuite to istí. Včítane ostatných služieb ako Doc, Cal, Keep, Photo....
4) Asustor nepoznám, ale nebude to asi lepšie podľa toho čo som si teraz pozrel na webe.
Syno DS218+ dava transcode 4k na pana. bez problemov, vratane flac
Otazka je vsak, preco transcode na NAS, ked uz vsetky dnesne TV to maju v sebe a staci SMB/NFS pripojenie
Potom ci Plex, alebo staci nativne Syno riesenie. Za Plex treba doplacat a pobezi len na Inteloch (pozor pri lacnych zakladnych modeloch). Riesenim je aj Kodi.
Syno Mail server/mail server Pro frci, dokonca aj stym vsetkym co ste uviedol. Treba vediet nastavit. Vatane podpory pre spomenute platformy. Avsak opat v tych low-endoch to bude trapenie.
btw, Syno ma uz DS220+, 218+ model je uz starsi.
Vzdy sa snazim ludom vysvetli, ze nevyberaj NAS podla nazvu a poctu slotov na disky, ale podla toho co od toho ocakavas. Lebo je mozne, ze za 50+Euro ziskas nieco lepsie. Nekupujete to predsa na 5 mesiacov uzivania?
Ako som pisal vyssie, urcite by som nesiel do inych modelov (desktop verzie) ako je rada "plus":
- dostatocny vykon vratane RAID I/O
- BTRFS a teda vyssia uroven bezpecnosti FS + vyborny Backup PCciek v cene HW (chysta sa Linux a MAc podpora)
- Docker kontajnery (do 218+ uplne vpohode 10+ kontajnerov)
- uzitocny upgrade RAM
Tie lacne 2-slotove krabice (play a "j") su k nicomu a ludia to potom skusaju predat.
Samozrejme, ak tam chce mat clovek len videoarchiv, tak tie Low costove krabice stacia. Tie su na to urcene.
Avsak "j" rada neutiahne video transcode.