Připojení ke SmartTV přes síť (ne bezdrátový displej)

Ge Bu

Ahoj,
nemáte někdo vyřešené, jak z počítačů (notebooků) v síti (kabelové, WiFi) zobrazovat obraz na SmartTV (Samsung), které jsou také připojené do sítě?
Jedná se o učebny, ve kterých jsou SmartTV napevno na zdi a připojené kabelem do sítě. Učitelé si nosí svoje notebooky, které připojují buď kabelem nebo WiFi.
S HDMI jsou problémy: kabel je nemotorný a konektor není příliš odolný, výměna drahá. Průzkumem u jiných organizací vyšlo najevo, že s HDMI mají podobné problémy. Většinou je řeší umístěním pevných počítačů do učeben. Touto cestou jít nechceme.
Bezdrátový displej také (zřejmě z důvodu velkého počtu zařízení) nefunguje spolehlivě.

xnd

Re:Připojení ke SmartTV přes síť (ne bezdrátový displej)
« Odpověď #1 kdy: Dnes v 13:49:32 »
napr. pripojit nejake SBC (Raspberry Pi) k TV (cez HDMI) a potom len posielat data do Raspberry Pi - takto nie sme obmedzeni TV.

« Odpověď #2 kdy: Dnes v 13:55:03 »
Ahoj,
nemáte někdo vyřešené, jak z počítačů (notebooků) v síti (kabelové, WiFi) zobrazovat obraz na SmartTV (Samsung), které jsou také připojené do sítě?
Jedná se o učebny, ve kterých jsou SmartTV napevno na zdi a připojené kabelem do sítě. Učitelé si nosí svoje notebooky, které připojují buď kabelem nebo WiFi.
S HDMI jsou problémy: kabel je nemotorný a konektor není příliš odolný, výměna drahá. Průzkumem u jiných organizací vyšlo najevo, že s HDMI mají podobné problémy. Většinou je řeší umístěním pevných počítačů do učeben. Touto cestou jít nechceme.
Bezdrátový displej také (zřejmě z důvodu velkého počtu zařízení) nefunguje spolehlivě.

Pokud to bude televize s vestavěným Chromecastem, mělo by to fungovat přinejmenším s prohlížečem Chrome.

Já bych ale asi spíš doporučil použít nějaký HDMI extender přes CAT5 kabely, tak aby na místě katedry stačil jen krátký a levný HDMI kabel, který je možné snadno a levně vyměnit.

Ge Bu

« Odpověď #3 kdy: Dnes v 15:15:04 »
A posílat jakým způsobem?

napr. pripojit nejake SBC (Raspberry Pi) k TV (cez HDMI) a potom len posielat data do Raspberry Pi - takto nie sme obmedzeni TV.

Ge Bu

« Odpověď #4 kdy: Dnes v 15:17:25 »
Je to varianta, kterou zvažujeme. Extender bude muset být dobře přišroubovaný.

Pokud to bude televize s vestavěným Chromecastem, mělo by to fungovat přinejmenším s prohlížečem Chrome.

Já bych ale asi spíš doporučil použít nějaký HDMI extender přes CAT5 kabely, tak aby na místě katedry stačil jen krátký a levný HDMI kabel, který je možné snadno a levně vyměnit.

« Odpověď #5 kdy: Dnes v 15:34:32 »
A posílat jakým způsobem?

To mě taky zajímalo, a rychlým googlem jsem našel tutoriálek k uv4l. Nezkoušel jsem.

« Odpověď #6 kdy: Dnes v 16:38:07 »
něco podobného se tu nedávno řešilo, koupil jsem si na to bezdrátový HDMI extender (no, nakonec už jich bylo asi 6 nejen pro sebe)
https://www.banggood.com/pl/EDUP-Wireless-HDMI-Compatible-Transmitter-and-Receiver-1080P-at-60Hz-Extender-Long-Range-Video-Audio-Projection-Plug-and-Play-for-Desktop-PC-Computer-Projector-Monitor-p-2007453.html?akmClientCountry=CZ&cur_warehouse=CN&rmmds=accountnewuser

existují dokonce i verze, kde se vysílače dají kupovat samostatně, a po napárování k přijímači se to celé chová jako přepínač, tzn přijímač z těch napárovaných bere obraz a zvuk od toho, kdo zmáčknul puntík jako poslední.
proti třeba chromacastu nebo miracastu to má podstatně menší zpoždění a dá se na tom i hrát; rozdíl pak je, že tohle jde mimo síť a dosah je asi 60m v přímé viditelnosti, zatímco u chrome-/miracastu je prodleva cca 250+ms, ale dosáhne to tak daleko, kam dosahuje síťový segment.

« Odpověď #7 kdy: Dnes v 19:53:21 »
Asi jsem staromodni, ale ja bych do TV pripojil HDMI prodluzku, kabel v liste privedl az nekam ke katedre ci u ceho sedi ucitel, tam do prodluzky zapojil klasicky male-male HDMI kabel a ten vyvedl v dostatecne delce na stul.

Konektor v televizi bude porad pripojeny, nic ho neohrozi a kdyz je ten male-male HDMI kabel ochodi, za par korun se vymeni.

Podstatne spolehlivejsi nez jakeholiv sitovani nebo dokonce wifi, nehlede na nulovou potrebu cokoliv instalovat na ucitelske pocitace.