Home Assistant - BT proxy pro room presence

Home Assistant - BT proxy pro room presence
« kdy: Dnes v 11:27:57 »
Caute, neviem ci som vybral spravnu kategoriu pre tento topic. Jeden znamy je na voziku a potreboval by vyriesit detekciu, ked je v miestnosti bytu on osobne - teda jeho vozik (nebyva totiz sam). Teraz ma vecsinu IoT zariadeni v zigbee sieti a idealne by sa chcel vyhnut kombinacii esp v kazdej miestnosti pripojenej k wifi, ale ethernet bohuzial v miestnostiach natiahnuty nema.
Uvazujem nad riesenim prostrednictvom BLE trackeru na voziku s tym, ze ethernet do kazdej miestnosti by som dostal cez powerline adaptery a nasledne by sa na ethernet pripojili esp dosky v kazdej miestnosti. Sice nemam prakticke skusenosti s powerline a viem, ze rychlosti byvaju podstatne znizene, ale predpokladam, ze na tento ucel by tie nizsie rychlosti bez problemov stacili. Je moj predpoklad spravny alebo sa mylim? Su na trhu powerline adaptery s podporou PoE?

Vidite aj lepsie riesenie, ktore by nezahrnalo pouzitie wifi v ramci IoT? Som otvoreny inym napadom a debate.
Diky moc

Zaměřil bych se na mmWave radary. Je to spolehlivé v oblasti detekce přítomnosti, ale i přesného určení polohy - osoba na vozíku z toho asi může těžit docela hodně.

Zkusil bych třeba toto, je to velmi dobře hodnoceno:
https://apolloautomation.com/products/r-pro-1?bg_ref=8gsZAdQgnf

Zigbee už má, tak není o čem. apollo má i levnější moduly bez PoE, ale je otázka jestli ta úspora stojí za to.

Pokud je pán hračička, jde to postavizt ESP a patřiřního modulu asi za stokorunu. ale něco je setup na stole, něco zařízení použitelné pro denní rutinu. to má každý olimitované jinak  - vstupní cena, hodiny laborování a nastavování...každého věc.

Ale MM senzory detekuju pritomnost vsetkych osob a on potrebuje specificke automatizacie zamerane konkretne na jeho pritomnost v miestnosti, preto ta poznamka v prvom poste, ze nebyva doma sam

Jestlize znamy pouziva HA a pokud ma mobilni telefon s moznosti nainstalovat HA aplikaci a pokud ma doma wifi, nedala by se k detekci pritomnosti pouzit primo HA aplikace?
Sam to nepouzivam, ale aplikace by to mela umet napr. podle pripojeni telefonu k domaci wifi.
Edit: aha, vy chcete asi detekovat pritomnost v konkretni mistnosti a ne jen informaci, ze je doma...
« Poslední změna: Dnes v 14:50:47 od mercury116 »

Edit: aha, vy chcete asi detekovat pritomnost v konkretni mistnosti a ne jen informaci, ze je doma...
Presne tak

mmcc

Re:Home Assistant - BT proxy pro room presence
« Odpověď #5 kdy: Dnes v 20:06:06 »
chvilka googlenia https://espresense.com/
davnejsie som registroval aj tieto moduly https://www.nicerf.com/news/bluetooth-uwb-module.html kusenost s tym vsak nemam.

Pokial staci briblizna poloha v miestnosti, bude sa to dat cez triangulaciu RSSI z beacon tagu na voziku. Pokial to ma byt presnejsie npr +-10cm Potom treba ToF Time of flight triangulaciu. Myslim ze na tom principe funguju moduly od nicerf a tiez aj tento https://www.semtech.com/products/wireless-rf/lora-connect/sx1280 Ale bude si to vyzadovat vela bastlenia a laborovania. Najjednoduchsie diy vyzera byt espresense.

« Odpověď #6 kdy: Dnes v 20:37:06 »
Ano, riesenie cez esp + bluetooth tag spominam aj ja v prvom poste, ale moja zakladna otazka k tomu (mozno "zanikla" v texte) bola, ze nakolko ten znamy nechce mat esp dosky v miestnostiach pripojene k wifi a ethernet nema dovedeny do kazdej miestnosti, takze otazka: Mozu podla Vas powerline adaptery zabezpecit dostatocnu rychlost ethernetu v ESP doskach na to, aby fungovala detekcia pritomnosti v miestnostiach?

mmcc

« Odpověď #7 kdy: Dnes v 22:53:12 »
S powerline skusenost nemam, ale na posielanie mqtt sprav myslim ze postaci takmer aj dialup po pevnej linke :)
Hlavne si over, ci to bude fungovat aj na esp32 ethernet moduloch. Videl som nejaky navod na esp32c3.

« Odpověď #8 kdy: Dnes v 23:03:55 »
ja nevlastnim 3D tlac, takze nebudem kupovat "holu" dosku, ale kupim uz hotovy produkt vratane puzdra. Asi budem vyberat nieco zo sortimentu M5stack