Media konvertory z Číny

Media konvertory z Číny
« kdy: 22. 07. 2025, 06:34:37 »
Potrebuejem spojit 2 budovy optikou. Co som pozeral u nas, tak prevodniky (klasicke tp linky) vijdu par na cca 50€ + samonosny kabel na 25-30€ podla dlzky.
V Cine stoji par (komplet, prevodnik gbic a daptery) cca 15€. Len nemam ponatia ako to pojde.
Samonosny kabel by som kupil tu, pretoze v kabloch az taky rozdiel nie je.
Nema niekto skusenosti s takymi srandickami (potreboval by som 3 spoje).

Zopper

• 917
    • Zobrazit profil
Re:Media konvertory z Ciny
« Odpověď #1 kdy: 22. 07. 2025, 07:22:12 »
To bude jako všechny takovéhle nákupy: Kup, vyzkoušej, vyhoď, kup druhý, vyzkoušej, vyhoď po měsíci, kup třetí, možná bude fungovat podle očekávání. Pokud to chceš kvalitně, nesnaž se šetřit za každou cenu. Může se ti to podařit, ale taky nakonec můžeš skončit u toho, že stejně koupíš ten převodník tady za 50€ + jsi vyhodil 30€ a čekal tři měsíce. Ale jestli je zadání "aby to chvíli nějak fungovalo" a nevadí že udávaná rychlost je z říše bájí, a krabička topí, jak kdyby se snažila zapálit dům (a nejspíš do roka odejde na přehřátí), tak proč ne.

Re:Media konvertory z Číny
« Odpověď #2 kdy: 22. 07. 2025, 08:09:13 »
Potřeboval jsem pár GBIC modulů pro metalickou RJ45 1Gbps. Tady se dají rozumně koupit asi jen Ubiqiti za cca 900,- s DPH. Všechny 4 těsně asi tak 3 neděle po záruce přestaly fungovat.
Tak jsem z alíku po 7 dolarech koupil 5 kousků a zatím po roce fungujou bez problému.
Co se týká optických, dost často jsou u vyřazených switchů v ceně, takže se mi povedlo koupit za asi 4 kila 24portový switch a k němu 16 1Gbps GBICů od HP bylo, a po 5+ letech fungujou všechny. Nový kupuju většinou Mikrotiky; ještě se mi nestalo, že by s něčím nefungovaly, a stojí 3 stovky s DPH v maloobchodě.
Rychlejší jsem zatím potřeboval soukromě asi 4, ty jsem vzal od HPčka. Nebyly drahý a fungujou.
Na firmu se kupujou doporučený od dodavatele zařízení z ofic distribuce, ty jsou offtopic.

« Odpověď #3 kdy: 22. 07. 2025, 08:27:35 »
Zas ten cenovy rozdiel nie je tak velky, usetris mozno 100 eur, ale bud sa trafis a bude to chodit v pohode, alebo tam budes behat, ako na klavir, lebo to nebude dobre fungovat. A neviem, ci ti ten risk stoji za ten strateny cas a nervy.
Ak by si to chcel napr. domov do baraku, tak tam by mozno stalo za to risknut, ale ja osobne uz som sa naucil, ze na niektorych veciach sa setrit neoplati.
Ako nedavno znamy, tesil sa, ako usetril par eur za vypinace, az do doby, kym ich nesiel namontovat a uz pri montazi sa mu rozpadali.

« Odpověď #4 kdy: 22. 07. 2025, 15:31:10 »
No cenovy rozdiel nie je velky iba o 200%  ;D

Jimmyx

• 183
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 22. 07. 2025, 16:12:10 »
Je třeba vzít v úvahu, že 1 Gbps po optice je už asi tak 20 let stará technologie, takže to by i ten číňan mohl už umět dobře. Nicméně v těch budovách není switch co by měl SFP port ? Převodník je v každém případě další krabička co žere proud a může se rozbít, zatímco spousta switchů a routerů už dnes umí SFP (či SFP+) už samo o sobě.

RDa

• 3 057
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 22. 07. 2025, 18:21:38 »
Taky bych tuhle akci spojil s upgradem switche na model ktery ma optiku. Nicmene malej/stredni switch s 1G optikou (1/2/4 porty) koupis ve srotu dneska... a investice do modelu s 10G neni zas tak vysoka.

Pripadne bych mel jeden modernejsi par switchu k prodeji - T1700G-28TQ .. 24x GbE RJ45 + 4x 10G SFP (SFP je pro stacking a umi pouze 10G, a spravujes pak oba switche pod jednim webem/loginem)

« Odpověď #7 kdy: 23. 07. 2025, 14:28:31 »
No cenovy rozdiel nie je velky iba o 200%  ;D
Je rozdiel, ci nieco stoji 15 eur, alebo 50 eur. Alebo 1500 eur a 5000 eur.
Vsetko, co je pod 100 eur nema cenu extra vymyslat, lebo tam usetri radovo eura, ale servis ho bude stat ovela viac.

« Odpověď #8 kdy: 23. 07. 2025, 18:07:57 »
Zkušenost nemám, ale z podstaty věci bych nešetřil na něčem, co musí být spolehlivé a pokud to přestane fungovat, budu to muset JÁ vyřešit.