Forum mi prave smazalo pracne napsany post, tak to zkratim. Base je peklo, da se rozsirit Pythonem, ale to nefunguje dobre. Je to legacy vec, radim se tomu vyhnout. Mluvim z bohate praxe. Misto toho zkuste Google Sheets a Google Apps Script, kod nechte udelat AI a dostanete krasne moderni reseni pristupne z prohlizece odkudkoliv. Nebo nejake jine, modernejsi reseni.
Děkuji za názor a souhlasím, že Base není technologicky zrovna na výši a vyznat se v jeho API bude náročné plus zase jsme u toho nedostatku vývojářů. Ano, Basic s GOTO nebude nic moc, jeden kamarád vývojář podobně nadává na VBA v produktech od Mikrosoftu. Je-li Python nestabilní, to opravdu našve, právě tento jazyk by mohl tyvýše uvedené nahradit. Ovšem nic s tím nenaděláme, jako možnou cestu vidím jednoho MS inženýra, který by rád do roku 2030 přespal maximum jejich kódu do jazyka Rust s využitím umělé hlouposti (dále jen áíčko) s tím, že její výstupy budou zkušení vývojáři kontrolovat, necháme se překvapit jak to dopadne. Ovšem u Base je něco takového spíše v nedohlednu, já vím.
Webová řešení typu Google Sheets plus Google Apps Script nebo třeba Airtable jsou určitě v dnešní době správným krokem. Parádně importují .csv soubory s přihláškami a dokáží vygenerovat potvrzené přihlášky i faktury. Práce se stále se zlepšujícím áíčkem je trefa do černého, mimochodem když už dnes tahle vychytávka dokáže napsat céčkový kompilátor, co dokáže zítra (třeba i mojí oblíbenou Adu, kdo ví...).
Já se ale přiznám, že v tomto případě (stejně jako např. u účetnictví) preferuji desktopové řešení. Pokud to jde, raději se vyhnu umístění citlivých tábornických dat někdo do oblak a budu postupovat stejně jako u desktopové datovky a desktopového účetnictví.
Suma sumárum, protože používám odolný, ale méně výkonný laptop (Arch Linux + desktopové prostředí MATE), mám rád data uložená lokálně s využitím vhodné zálohovací strategie, rozhodl jsem se, že pro mě bude nejvhodnější napsat si desktopovou aplikaci na míru, která bude zabírat minimum systémových prostředků. Jako ideální mi přijde kombinace Lazarus a databáze SQLite. Já vím, že Paskal není dnes žádné terno, jeho moderní objektová verze na tom není vůbec zle, áíčko s ní umí parádně pracovat včetně podpory lokálních modelů a případné propojení s Pythonem také není žádný problém. Věřím, že SQLite bude plně dostačovat, vždy mohu přejít např. na můj oblíbený Firebird.
Mimochodem také jsem si užil své u psaní dlouhých komentářů na fóra, teď to řeším tak, že si vše napíši do obyčejného texťáku Pluma a teprve pak odešlu internetem, tohle funguje parádně.
Ještě jednou moc děkuji za názor a to všem diskutérům, dostal jsem parádní rady a jsem za ně velmi vděčný.