Podmínky použití roota - realita vs praxe?

pavels

Re:Podmínky použití roota - realita vs praxe?
« Odpověď #15 kdy: 03. 06. 2015, 14:46:32 »
Taky se mi tu načítá nějaký adocean z polska, ten si mojí adresu neukládá?

Me se zadny adocean z Polska nenacita. Na routeru mam DNS zaznam *.adocean.pl -> 127.0.0.1 a pri pokusu o stazeni z teto domeny to haze "Rejected".  ::)

Johny

« Odpověď #16 kdy: 03. 06. 2015, 14:47:14 »
Poskytovatel má navíc povinost uchovávat po určitou dobu pro potřeby policie informace o navázaných spojeních, takže i když IP adresa může být nat pro X tisíc lidí, stejně je to dohledatelný. V praxi to znamená, že poskytovateli dojde žádost o sdělení, kdo v určitou dobu navázal spojení z jedné adresy na druhou. Naštěstí je policie v tomhle ohledu dost lemplácká a nikdy z nás žádný údaje nedostla. Buď někdo zavolal, že je z policie a že potřebuje informaci, dostali prd a odkaz na komunikaci prostřednictvím datové schránky, případně i dopis poslali, reakce stejné a když už co já pamatuju něco poslali jednou do datovky, byl to dotaz "kdo z adresy 1.2.3.4 navázal na portu 55 spojení s adresou 5.6.7.8 dne 1.11.2013 v 7:45:41" - ano, opravdu určili čas na vteřinu. Odpověď byla, že v tomto čase žádné takové spojení není a jestli máme hledat dál ve větším časovém rozpětí (opravdu tam to spojení bylo asi o 2 vteřiny později), už na to nikdo neodpověděl, takže asi tak. (jsou to zkušenosti cca 2 roky starý, může to být už jinak)

Já myslel, že tuhle povinnost už to zrušili. Mohl bys sem hodit odkaz na zákon?

tomasfuk

« Odpověď #17 kdy: 03. 06. 2015, 14:49:08 »
Taky se mi tu načítá nějaký adocean z polska, ten si mojí adresu neukládá?

Me se zadny adocean z Polska nenacita. Na routeru mam DNS zaznam *.adocean.pl -> 127.0.0.1 a pri pokusu o stazeni z teto domeny to haze "Rejected".  ::)

Bohužel nemám kontrolu nad firemním routerem. :-\

pavels

« Odpověď #18 kdy: 03. 06. 2015, 14:50:25 »
Tak si to dej do /etc/hosts a nebo sem nelez z prace.

Johny

« Odpověď #19 kdy: 03. 06. 2015, 14:53:13 »
Lael:
To za dobrovolné poskytnutí údajů rozhodně nepovažuji.

Tak to se můžeš obrátit se stížností na lampárnu - ale tam to za osobní údaj taky nepovažují.

Jinak co se týče Patrick Breyer v BRD (Case C-582/14), tak to je dosud nerozhodnutá věc.

Jo, ti zmetci jsou schopní pokutovat jenom zveřejňování platů lidí ze státní správy.
Počkej, já myslel, že se to opírá o výrok zde:
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:62010CJ0070

Johny

« Odpověď #20 kdy: 03. 06. 2015, 14:54:52 »
(a tedy že je tam už jeden judikát, který tohle říká.)

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #21 kdy: 03. 06. 2015, 14:59:47 »
Poskytovatel má navíc povinost uchovávat po určitou dobu pro potřeby policie informace o navázaných spojeních, takže i když IP adresa může být nat pro X tisíc lidí, stejně je to dohledatelný. V praxi to znamená, že poskytovateli dojde žádost o sdělení, kdo v určitou dobu navázal spojení z jedné adresy na druhou. Naštěstí je policie v tomhle ohledu dost lemplácká a nikdy z nás žádný údaje nedostla. Buď někdo zavolal, že je z policie a že potřebuje informaci, dostali prd a odkaz na komunikaci prostřednictvím datové schránky, případně i dopis poslali, reakce stejné a když už co já pamatuju něco poslali jednou do datovky, byl to dotaz "kdo z adresy 1.2.3.4 navázal na portu 55 spojení s adresou 5.6.7.8 dne 1.11.2013 v 7:45:41" - ano, opravdu určili čas na vteřinu. Odpověď byla, že v tomto čase žádné takové spojení není a jestli máme hledat dál ve větším časovém rozpětí (opravdu tam to spojení bylo asi o 2 vteřiny později), už na to nikdo neodpověděl, takže asi tak. (jsou to zkušenosti cca 2 roky starý, může to být už jinak)

hele, je to možný, říkám, že jsou to zkušenosti cca 2 roky starý a konkrétně v tomhle oboru už nedělám. Dlouho se diskutovalo o zušení/zavedení mírnějších/drsnějších pravidel, ale fakt nevím, jak to dopadlo.

Lol Phirae

« Odpověď #22 kdy: 03. 06. 2015, 15:02:18 »

S tím se (narozdíl od Slovenska) dosud nikdo neobtěžoval, i když je ten zákon je zjevně nepoužitelný... Otázkou taky je, co si od toho slibuješ. Když to u nás zrušil ÚS naposled, tak z nového zákona vylezl ještě horší paskvil, než byl ten původní.

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #23 kdy: 03. 06. 2015, 15:10:34 »
https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2012-357 asi takhle, to poslední zrušení si myslím bylo jenom nahrazení jinýma kravinama

tomasfuk

« Odpověď #24 kdy: 03. 06. 2015, 15:27:21 »
Tak si to dej do /etc/hosts a nebo sem nelez z prace.

a co mám v práci asi tak dělat :D

Filip Jirsák nepřihlášený

« Odpověď #25 kdy: 03. 06. 2015, 15:33:58 »
Například tady:
http://www.europarl.europa.eu/sides/getAllAnswers.do?reference=P-2013-000873&language=EN
Tam se ale píše, že IP adresa může být osobním údajem, pokud jsou spolu s ní zaznamenávány ještě další informace, které mohou vést k určení konkrétní osoby. To samozřejmě ano, pokud někdo na Lupě přispívá jako přihlášený a má v profilu zadané jméno a třeba datum narození, je pak zaznamenaná IP adresa osobním údajem. Ale pokud někdo přispívá anonymně, IP adresa podle mne není osobním údajem, protože provozovatel nemá jak tu IP adresu spárovat s konkrétní osobou (osoba není určená ani určitelná).

Pokud by samotná IP adresa byla osobním údajem, musel by mimo jiné každý provozovatel internetového serveru být registrován na ÚOOÚ a musel by vyžadovat od klientů souhlas se zpracováním osobních údajů.

Sten

« Odpověď #26 kdy: 03. 06. 2015, 15:37:03 »
Osobní adresa JE osobní údaj. Tedy reálné počínání je v rozporu s podmínkami.

V podmínkách se píše:
Citace
Nesbírá žádné osobní údaje, které jí čtenáři sami dobrovolně neposkytnou

Jaký je tedy problém s tím, že IP adresa je osobní údaj?

Kromě toho předpokládám, že moje IP adresa byla zalogována ještě předtím, než jsem si ty podmínky stihl poprvé přečíst.

Opět viz podmínky:
Citace
zejména při vkládání názorů k článkům

Takže pouze při prohlížení se zřejmě IP adresy nesbírají (nad rámec zákona). Pokud sem vkládáte názor, tak byste měl podmínky znát, a děláte to dobrovolně.

AlYoSHA

« Odpověď #27 kdy: 03. 06. 2015, 15:50:03 »
Počkat, on si root ukládá mou IP adresu aniž bych byl předem upozorněn? No tak s tím určitě nesouhlasím, udělejte s tím něco.

Taky se mi tu načítá nějaký adocean z polska, ten si mojí adresu neukládá? Nechci aby byla moje IP adresa v nějakým po****nym polsku.
Tvoja IP adresa sa nachadza v logoch web servera(serverov) a vypnutie jej logovania ako spravca povazujem za blbost.  Pokial maju admini ktory prevadzkuju servre root.cz aspon trochu zdraveho rozumu tak to tak aj zostane.  Mimochodom aj koli pristupovym  statistikam.

j

« Odpověď #28 kdy: 03. 06. 2015, 17:07:00 »

S tím se (narozdíl od Slovenska) dosud nikdo neobtěžoval, i když je ten zákon je zjevně nepoužitelný... Otázkou taky je, co si od toho slibuješ. Když to u nás zrušil ÚS naposled, tak z nového zákona vylezl ještě horší paskvil, než byl ten původní.

Realita je takova, ze zruseny to neni (protoze to obratem zavedli znova), ale vymahatelny zrejme taky ne. Prave proto, ze by to US dost pravdepodobne obratem zrusil.

Lol Phirae

« Odpověď #29 kdy: 03. 06. 2015, 17:17:26 »
Asi se nebavíme o tom samém. Viz.