Prodám zálohy linuxových distribucí na CD a DVD

CPU

• 1 251
    • Zobrazit profil
Re:Prodám zálohy linuxových distribucí na CD a DVD
« Odpověď #15 kdy: Dnes v 14:35:20 »
Cože je v plánu s těmi CD/DVD dělat?
Prodávat?
To někdo kopí? :o

« Odpověď #16 kdy: Dnes v 14:55:42 »
Já se přidávám s žádostí o experiment, zkomprimovat binární kopie těchto disků a zjistit kompresní poměr. existuje nějaký kompresní systém, který dokáže v datech najít komprimovaná data a cimrmanovsky je dekomprimovat aby je pak následně opět all-inclusive všechny zkomprimoval a ? něco jako deduplikace a komprese na všechno - účelem by bylo ještě víc srazit velikost komprimovaných dat. A by to sedělo bit na bit.

Jistěže to existuje. Třeba Synology Active backup for Business dělá hash na úrovni bloků a drží jejich index, takže když se sejdou totožné bloky, zapíše se jen jeden a ostatní se nahrazuje záznamem, o tom kde jeho obsah leží.
Aktuálně mám na rackstejšně zálohu 3 PCček, asi 14 virtuálů, a dvou fyzických serverů včetně operačních systémů, datová velikost je těsně pod 6,5TB, a zabírá to 1,7.

Když si na Windows Serveru jako součást role FileServeru nainstaluješ deduplikaci, dělá to úplně to samý.

« Odpověď #17 kdy: Dnes v 16:59:21 »
Byl tu kdysi jeden komiks, který mi tohle připomnělo

https://www.root.cz/clanky/komiks-rande-s-intelektualem/

(nemohl jsem odolat ;-)

Trochu zvláštní pocit číst svoje skoro dvacet let staré komentáře... Při té příležitosti jsem si chtěl aspoň objednat osušku s tučňákem (fakt by se hodila), ale odkaz bohužel nefungoval.

Mojí motivací mít takovou sbírku všech možných vypálených linuxů bylo (opakuji BYLO!) připravit se na válku, alespoň takovýmto způsobem. Dnes věřím, že válka tady u nás v Čechách nebude a ani na Slovensku. Ale kdo ví, komu rupne v bedně a nechá z nějakého debilního důvodu zlikvidovat civilní síť počítačů.

Tohle nejsou vůbec zbytečné snahy. Ona sice nemusí přijít válka, ale může se rozpadnout ten globalizovaný svět a internet, ve kterém je všechno všem dostupné. Takže pracovat na decentralizaci a zálohování má určitě smysl. Kdysi jsem taky věřil takovému tomu „jak dáš jednou něco na internet, tak je to tam napořád“, ale to platí možná tak v případě nějakých sprostých nahrávek... ale jinak jsem za život viděl zmizet už dost webů, služeb, softwaru... že to důležité chci mít radši zálohované u sebe. Před pár lety jsem na tohle téma napsal: Zálohujeme internet: Zdrojové kódy. Časem se snad dostanu k sepsání dalších dílů seriálu.

Wasper

• 240
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: Dnes v 17:25:21 »
velikost je těsně pod 6,5TB, a zabírá to 1,7.
Me deduplikace (kvuli hratkam s AI) donutila prejit na btrfs, tam to taky funguje velmi hezky - 3.2TB na 2TB disku (coz nevypada nejak uzasne, ale s ohledem na to, ze jsou to desitky pythonich venvu tak to pomohlo fakt dost) https://zygo.github.io/bees/