Jak fungují eDoklady?

Re:Jak fungují eDoklady?
« Odpověď #60 kdy: Dnes v 21:18:46 »
2) Ad revizor: opět hledáte problém, kde není. Revizor může mít v popisu práce si v takovém případě si vyžádat buďto aktualizaci údajů, nebo explicitně adresu.
Takže revizor chytne cestujícího bez platné jízdenky, vyžádá si od něj občanku, pak se ho zeptá, zda náhodou některé údaje na té občance nejsou zastaralé. A když mu cestující řekne, že jsou, nechá si od něj nadiktovat nové údaje. Kterým bude věřit, protože cestující bez platné jízdenky jsou známi svou poctivostí.

Jenom taková drobnost – není tam ta občanka pak zbytečná?

Fakticky samozřejmě je, dá se to samozřejmě udělat i tak, že totožnost se nebude ověřovat, ale prostě se bude věřit tomu, co dotyčný řekne. A teprve pokud se později ukáže, že lhal, bude se to nějak řešit. Ale zákonodárce v ČR se rozhodl jít jinou cestou. A nejen, že vydává občanům doklady totožnosti, ale ještě mají ochranné prvky. Což je opět úplně zbytečné, protože přece úplně stačí, že padělání je trestné.

3)Váš poslední odstavec je nesmysl. Graficky odlišit v aplikaci údaje aktualizované od neaktualizovaných samozřejmě jde velmi snadno.
Odlišit ty údaje samozřejmě lze velmi snadno. Ovšem neřeší to ten hlavní problém – k čemu je mi dobrý doklad, na kterém jsou možná neplatné údaje.

PS: A zlepšení to samozřejmě je, protože revizor si oproti předchozímu stavu může zkontrolovat aktuální platnost dokladu a má šanci odhalit snahu o podvod se starým dokladem. Akorát má možnost řešit neaktuální doklad jinak, nežli voláním policie (pokud člověk s neaktuálním dokladem explicitně potvrdí špatnou adresu, je pak velmi snadno stíhatelný za podvod), tedy šetří peníze státu i vlastní čas.
Řekl bych, že jste se v tom poněkud zamotal. Pokud považujete stříhání rohů občanky za zbytečné, tak u občanky bez ustřižených rohů nemá revizor jak z občanky bez ustřižených rohů zjistit, že na ní některé údaje vlastně neplatí. To samé platí u e-Dokladu – pokud bude mít cestující v mobilu 5 let starý doklad, který se stále bude tvářit jako platný, jak z toho pozná, že je ve skutečnosti neaktuální? A když teda šestým smyslem vytuší, že tam došlo ke změně, tak to bude řešit jak? Požádá cestujícího, aby si stáhnul aktuální verzi? Není teda zase jednodušší, když se zobrazuje jen doklad, o kterém se ví, že tam nejsou údaje starší než dva dny? Pokud cestující starší doklad, tak si ho aktualizuje – pokud to jde, tak je to v pohodě, a pokud ne, tak jsme tam, kde jsme byli, ale revizor nepotřebuje šestý smysl na to, aby věděl, že údajům už nelze věřit?

« Odpověď #61 kdy: Dnes v 21:26:47 »
A určitě to neznamená, že by vám nemohli nalít ve stánku u lesa panáka, protože „nemáte platný OP”, když jste změnil trvalé bydliště. Ale vy tohle evidentně chápete. ;-)
Zato vy nechápete, že by bylo velmi hloupé nesmírně to komplikovat uživatelům a vysvětlovat jim, že zatímco plastovou občanku mají jenom jednu, v mobilu těch občanek mají šest, každá se používá pro jinou příležitost a každá má jinou platnost.

Pokud byste chtěl argumentovat, že jste nenapsal, jak by to bylo implementované – je úplně jedno, jak by to bylo implementované. Podstatný je váš požadavek, že by si uživatel v lese toho panáka mohl dát, ale v jiném případě by už tu občanku použít nemohl, protože pro jiný způsob použití by byla neplatná. To byste uživateli musel nějak sdělit. Nebo byste to řešil tak, že byste uživateli platnost vůbec nezobrazoval? A nechal byste to pro něj jako překvapení?

« Odpověď #62 kdy: Dnes v 22:21:54 »
A určitě to neznamená, že by vám nemohli nalít ve stánku u lesa panáka, protože „nemáte platný OP”, když jste změnil trvalé bydliště. Ale vy tohle evidentně chápete. ;-)
Zato vy nechápete, že by bylo velmi hloupé nesmírně to komplikovat uživatelům a vysvětlovat jim, že zatímco plastovou občanku mají jenom jednu, v mobilu těch občanek mají šest, každá se používá pro jinou příležitost a každá má jinou platnost.

Nevím jak vy, ale já mám v eDoklady občanku platnou na 10 let, úplně stejně jako ta plastová. Takže když se s plastovou mohu prokázat, že už mi bylo 18, tak mě nenapadá, proč bych nemohl s tou elektronickou. A to ta plastová také nemusí obsahovat aktuální údaje a nikdo to na ni nepozná, protože žádný roh nebude chybět. Přece když si změním bydliště, tak proč by to mělo mít vliv na údaj o datu narození? A k tomu není potřeba mít víc občanek. Pořád stačí jedna. Ta je pořád nějaký čas platná, jen má neaktuální údaj o bydlišti. Ale datum narození snad nemůže být neaktuální

« Odpověď #63 kdy: Dnes v 23:20:56 »
Nevím jak vy, ale já mám v eDoklady občanku platnou na 10 let, úplně stejně jako ta plastová.
Nemáte. Máte tam stejnopis občanky platný dva dny.

A to ta plastová také nemusí obsahovat aktuální údaje a nikdo to na ni nepozná, protože žádný roh nebude chybět.
Které přesně údaje tam mohou být neaktuální?

Přece když si změním bydliště, tak proč by to mělo mít vliv na údaj o datu narození? A k tomu není potřeba mít víc občanek. Pořád stačí jedna. Ta je pořád nějaký čas platná, jen má neaktuální údaj o bydlišti. Ale datum narození snad nemůže být neaktuální
To je úplně jedno, jestli tomu budete říkat víc občanek s různou platností nebo jedna občanka s různou platností jednotlivých údajů. Pořád je to nesmysl který by to uživatelům akorát velmi zkomplikoval, ale nic by jim nepřinesl. Jak jsem psal, těch, kteří by v pátek a v sobotu dorazili k volbám s tím, že se prokážou e-Dokladem, a neměli by platný doklad, by bylo v takovém systému víc, než bylo při současném systému. To vám připadá jako zlepšení?