Co se týče gravitace. Argumentoval jsem, že nebudu skákat z okna, protože to je teorie, jak jste uváděl. A o tom, že tělesa padají k zemi, to je zřejmé. Namítal jsem, že hypotézu evoluce nelze verifikovat pro množství času (řádově miliardy či statisíce let), které je nezbytné k provedení důkazu.
A já bych čekal, že věřící odmítne skočit z okna spíš s poukazem na zákaz pokoušení boha. Tvrzení, že věřím že gravitace funguje je obyčejná předposranost.
Myslím, že mi Bůh dal i rozum. Ale Ty to asi v mém případě odmítneš ... Zbytku o předposranosti nějak nerozumím.
Bůh pravil Ježíšovi: "budeš-li padat do propasti, zachráním tě. Ale nesmíš mě pokoušet."
TO je odpověď, kterou bych u věřícího čekal na výzvu ke skoku z okna. Ne, že věří že gravitace funguje, a že by se tedy zabil. To je totiž popření víry v Boha; říkáš tím, že nevěříš, že by tě zachránil, a proto neskočíš.
Jo, jak praví klasik, ďábel je v detailu.
Ale no tak. Na to bys reagoval, že se vymlouvám, že nesmím pokoušet.
Ale hlavně jsi opět fauloval. A takhle se nedá vést argumentace. Diskuze přece zněla jinak. V kostce jsi uváděl, že je to gravitace je teorie, já teoriím nevěřím a proto mohu skočit. Takže první faul: Zevšeobecnil jsi mé tvrzení o evoluci, že je to jen teorie na to, že popírám veškeré teorie. Druhý, že do toho mícháš Boha, ačkoliv přiznám, že věřím. A třetí, že křesťanům vkládáš do úst myšlenky a věty, co netvrdí. A ty pak "úspěšně vyvracíš". Čtvrtá vada téhle diskuze je, že se nedržíš téma. Pátá vada diskuze je, že se tu do toho míchá jeden z věřících taky k pohledání. A tak by se dalo pokračovat. Tohle má být řádná a smysluplná diskuze o logičnosti ateismu?
Naopak, je to jediná odpověď, kterou bych uznal. Protože v tom sdělení Ježíšovi je hodně pravdy. Je to zákaz hazardního jednání, který i bez pottřeby dalšího výkladu dává smysl. V podstatě říká "nepokoušej mou lásku jednáním které tě ohrožuje na životě, a pokud spadneš do propasti nikoli vlastní vinou, nenechám tě v mukách vlastní viny". Dokonce si všimni, že se až překvapivě často stává, že hrající si děcka vypadnou z okna, a zachrání je koruna stromu, jejíž přítomnost si nikdo neuvědomoval. A je zcela pochopitelné, že to v tu chvíli vypadá jako zázrak, i když je to ve všech ohledech zcela v souladu s fyzikálními zákony.
Pro někoho, kdo tvrdí že je věřící křesťan, by odpověď "neskočím, protože gravitace funguje a zabil bych se", snad ani neměla přicházet v úvahu, protože to je ve svém důsledku popření víry v ochranu boží i v jeho zákaz. Tím spíš, když v požadavku nebylo, aby to okno bylo ve výšce zaručující jakoukoli újmu, klidně mohlo jít o sklepní světlík v zemljance.
Ale jo, beru že věříš v projevy gravitace, byť nevěříš jejímu aktuálnímu vědeckému vysvětlení. Ono to vysvětlení totiž je hodně náročné a spoustě lidí přijde fakt ujeté, a pochybuju že to někdy bude lepší, protože jaksi energetická a biologická omezení našeho druhu činí ze shromáždění dostatečného množství hmoty a energie na patřičný pokud hodně velký problém, a to i kdybychom rezignovali na požadavek ten pokus vůbec přežít.
Ad vkládání myšlenek a vět: promiň, ale nejsem si vědom, že bych použil něco, co by nebylo v Bibli nebo co jste ty nebo Ivan nepoužili.
A už jen na konec: evidentně si mě s někým pleteš, protože právě já tady bojuju s Ivanovým tvrzením, že chybnost sebemenšího dílčího kousku teorie automaticky zneplatňuje celý zbytek. Toto jeho tvrzení totiž v důsledku znamená, že vyvrácení byť jediného tvrzení v Bibli by zneplatnilo celé křesťanství. Týká se to zejména alegorie a symboliky tam použité, jako nejsnadnějších cílů.
A k poslední větě: jo, tady se ti povedlo trefit hřebík na hlavičku přímo atomovkou, protože teprve teď jsem si všiml, že nadpis vlákna je "ATEISTÉ nepoužívají logiku".Přitom je to naopak, právě logika je nejúčinnější formou útoku na jakoukoli náboženskou věrouku. Protože zejména rozsáhlé filosofické práce, tím spíš poskládané z materiálů mnoha autorů, mívají v sobě logické konflikty pocházející z ne zcela stejného pohledu na nějaký problém.
Ale stačí si uvědomit, jak pravil tuším Richard Feynmann, že "věda odpovídá na otázky, které nepřísluší řešit náboženství, a naopak". Snažit se jedno napasovat na druhé mi připadá asi jako míchat kafe lžící od bagru.