Hraní her mimo Windows 10

ffef

Re:Hraní her mimo Windows 10
« Odpověď #45 kdy: 05. 09. 2018, 19:48:07 »
Za 30 let se mi NIKDY nestalo, ze by v tuxovi nefungovala sit.
Tak pochopitelně záleží na hardware ... ale to že se tobě něco nestalo neznamená, že ten problém neni.

Fernet

« Odpověď #46 kdy: 05. 09. 2018, 19:55:39 »
... Teď už mám PS4 Pro, která hry ve Full HD rozhýbe velice slušně a nemusím doma držet velký desktop, stačí mi notebook v dokovačce.
ps4 je bezpredmetna historie, pro  verzi mozna ale v detailech za pc kulha - rozliseni neni vsechno.  ... viz milion videi na youtube.

Ono vyhoda pc je taky lepsi moznosti ruznebo patchovani a modovani. To neni pro kazdeho, ale spousta her se tim necha hodne vylepsit.

Ano, těch několik milionů hráčů, kteří vlastní původní PS4 a kupuje na ni hry, jistě souhlasí s tím, že je to historie :)
Jasně, výkonem je to slabota a i PS4 Pro ve srovnání s herním PC výkonem zrovna neoplývá, ale 60FPS to ve většině her dává a kdo má čas čumět na detaily? Mrkni třeba na to, jak vypadá a PS4P Bloodborne, Dark Souls 3 nebo jiná exkluzivní AAA hra.
Rozhodně nerozporuji, že herní PC má oproti konzoli řadu výhod, ať už zmíněné modování, ale pokud hledáme alternativu k PC s Windows, tak to ani náhodou není PC s Linuxem, ale je to PS4/Pro a XB1/X, pokud chce hrát AAA hry a nechce řešit, jestli zrovna nějaká zajímavá hra vyjde na Linux, nebo se ji pokoušet rozjet pod wine. 
Já chtěl Windows opustit, hry byly poslední důvod, proč jsem si Windows doma držel a PS4/Pro mi to vynahradila dostatečně.

Jinak nejsem z těch, co hrajou na gauči na velké TV. PS4P mám připojenou k 27" QHD displeji a hraju v pohodlí kvalitní kancelářské židle v pracovně, stejně jako když jsem hrál na PC.

cjcjd

« Odpověď #47 kdy: 06. 09. 2018, 00:24:14 »
... Teď už mám PS4 Pro, která hry ve Full HD rozhýbe velice slušně a nemusím doma držet velký desktop, stačí mi notebook v dokovačce.
ps4 je bezpredmetna historie, pro  verzi mozna ale v detailech za pc kulha - rozliseni neni vsechno.  ... viz milion videi na youtube.

Ono vyhoda pc je taky lepsi moznosti ruznebo patchovani a modovani. To neni pro kazdeho, ale spousta her se tim necha hodne vylepsit.

Ano, těch několik milionů hráčů, kteří vlastní původní PS4 a kupuje na ni hry, jistě souhlasí s tím, že je to historie :)
Jasně, výkonem je to slabota a i PS4 Pro ve srovnání s herním PC výkonem zrovna neoplývá, ale 60FPS to ve většině her dává a kdo má čas čumět na detaily?
Kdyz tr zajima jen rozliseni a snimky a na xetaily nemas cas tak ses cilovka ps4. Co k tomu vic dodat ... .

MasoxCZ

« Odpověď #48 kdy: 06. 09. 2018, 09:27:38 »
...
c) kupa noveho pc, kde snad bude podpora windows10 na 100%...
Pan je velkej naivista ... minuly tyden, jeden ze zamestnancu dorazil s dotazem, jak ma nainstalovat ovladace na win 10 na nove zakoupenem HW (zadnej spesl HW) .... kdyz mu nefunguje ... sit. Pricemz dotcenej HW ma 2x eth(realtek+intel) + 1x wifi a nefunguje z toho nic.

Reseni? Vrazil sem mu do ruky live USBcko tuxe, nastartovalo, jely sitovky vsechny, postahoval ovladace, a pak u pivka svorne nadaval na ty kokoty v M$.

Ne, to není řešení. Měl ten počítač vzít a prodejci ho jet omlátit o hlavu, protože pokud mu ho prodal nefunkční, je otázkou co dalšího posral a kdy se co vysere příště. Na práci je takový stroj neakceptovatelné riziko (a na doma taky, protože koho by bavilo se v tom neustále vrtat, jen aby to dělalo co má; porucha se stane, ale normální stav je 100% funkční). A naopak, pokud se v tom vrtal a dostal to do nefunkčního stavu on sám osobně, zasloužil urazit ruce až u zadeke, protože to si na služebním kompu nesmí dovolit. Jednak není jeho, a jednak je to jím zaviněná překážka v práci.

Nějaká konkrétnější informace co to bylo za počítač a jaký měl síťovky by nebyla? Realtek+Intel je sice spousta informací, ale ono taky záleží na tom, jaký konkrétní. O wifině (pokud chápu správně 2x eth + 1x wifi) nepíšeš pro jistotu vůbec nic, takže si to neber osobně, ale to cos napsal vyznívá jako nepodložený rant. Prodejce asi taky nenabonzuješ, viď?

A co se týče ovladačů... ty podepsané MicroSoftem jsou zpravidla referenční, nejjednodušší verze dodané výrobcem konkrétní čipové sady, které prošly testováním, a byly schváleny jako implicitní. Jenomže to neznamená, že musí chodit, pokud je v mašině nějaký shit s EEPROM přepsanou nějakým shitem z warezového serveru, hlásící se jako něco úplně jiného než to ve skutečnosti je, protože se někdo někde dočetl že pak dá něco někde pohonit mimo specifikaci a donutit dělat něco, co výrobce nezamýšlel nebo potřebné obvody nezahrnul na PCB.

Sečteno a podtrženo, ačkoli nejsem žádný wokenní kazatel (je mi srdečně u zadeke, na jaké platformě dělám co potřebuju, zajímá mě jen jestli to funguje; telefony střídám radostně jak Androše, tak donedávna WM i iP, tablety máme taky ze všech 3 "rodin", soukromý počítače mám akorát ChromeBit CS10 a několik malin, pracovní co dostanu, aktuálně Della Inspiron 7559 s Win10Pro+Hyper-V a ve virtuálech Android-x86, Raspbian, Debian i Ubuntu a navíc ještě Ubuntu přes WSL), troufnu si tvrdit s jistotou tak 99%, že tebou popisovaný problém Windows NEzpůsobily.

MasoxCZ

« Odpověď #49 kdy: 06. 09. 2018, 09:34:40 »
Jo ty budes ten odbornik co "nahazuje tuxe" ... chapes, ze ovladace vetsinou dodava vyrobce a nadavat na windows je tim padem mimo? Mehlede na fakt, ze obecne linux ma s ovladaci na novy hw rozhodne vic problemu nez windows ...
ty budes ten "odbornik" co hlasa ze:
- za problemy s ovladaci ve Windows nemuzou Windows, ale vyrobci HW
- za problemy s ovladaci v GNU/Linuxu muze GNU/Linux, nikoliv vyrobce HW

Z toho, co píšeš, vyplývá, že ty jsi odborník tvrdící, že za problémy s ovladači:
- ve Windows může vždy MicroSoft jakožto výrobce OS, zatímco
-v GNU/L vždy výrobce HW, nikoli tvůrci OS.
Je to sice proti dřívějšímu tvrzení zrcadlově obráceně, ale obojí je samozřejmě žvást.

Z logiky věci, pokud některé ovladače problémy dělají a jiné ne, vyplývá že na straně OS problém není, protože kdyby byl, nefungovalo by nejspíš VŮBEC NIC (pokud tam není kurvítko, způsobující nefunkčnost selektivní). Takže musí být na straně dodavatelů NĚKTERÝCH ovladačů nebo KONKRÉTNÍHO hardwaru, tzn. je chyba buď v implementaci ovladače (ten pak pořádně nefunguje ani s deskou, pro kterou je přímo určen), nebo zpraseném návrhu konkrétní karty (se kterou ovladač nefunguje, zatímco s jinou ano).

k3dAR

• 3 071
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #50 kdy: 06. 09. 2018, 09:43:39 »

Z toho, co píšeš, vyplývá, že ty jsi odborník tvrdící, že za problémy s ovladači:
Je to sice proti dřívějšímu tvrzení zrcadlově obráceně, ale obojí je samozřejmě žvást.

Z logiky věci [...[
nikoliv, pokud chces argumentovat logikou, je postavene na hlavu aby jsi otocil co sem napsal a tvrdil ze to je muj nazor ;-)
ja hlasam:
1. ovladace dodava vyrobce OS
2. vyrobci OS dodava ovladace, nebo podklady/dokumentaci pro ovladace vyrobce HW
3. pokud vyrobce HW doda ovladac/podklady/dokumentaci pro "OS A"(Windows) ale nedoda pro "OS B"(GNU/Linux), tak je "OS B" v nevyhode a musi vyuzit reverzniho inzenyrstvi, coz je jednak mnohem narocnejsi az nemozne (ponecham ze na/za hrane zakona), zaroven nemusi se dosahnout vsech moznosti daneho HW

Pokud se to shrne, tak za problemy s ovladaci muzou vyrobci HW kteri neposkytnou podklady/dokumentaci tvurcum OS, pokud tedy nejsou schopni dodat ovladace pro dany OS primo.

MasoxCZ

« Odpověď #51 kdy: 06. 09. 2018, 09:58:42 »

Z logiky věci [...[
nikoliv, pokud chces argumentovat logikou, je postavene na hlavu aby jsi otocil co sem napsal a tvrdil ze to je muj nazor ;-)
ja hlasam:
1. ovladace dodava vyrobce OS
2. vyrobci OS dodava ovladace, nebo podklady/dokumentaci pro ovladace vyrobce HW
3. pokud vyrobce HW doda ovladac/podklady/dokumentaci pro "OS A"(Windows) ale nedoda pro "OS B"(GNU/Linux), tak je "OS B" v nevyhode a musi vyuzit reverzniho inzenyrstvi, coz je jednak mnohem narocnejsi az nemozne (ponecham ze na/za hrane zakona), zaroven nemusi se dosahnout vsech moznosti daneho HW

Pokud se to shrne, tak za problemy s ovladaci muzou vyrobci HW kteri neposkytnou podklady/dokumentaci tvurcum OS, pokud tedy nejsou schopni dodat ovladace pro dany OS primo.

TEĎ je to konečně správně. Samozřejmě že prvotními viníky jsou výrobci HW, protože nedodávají buďto plně funkční ovladač, nebo adekvátní dokumentaci. Jenomže to je problém, pramenící z toho, že zadarmo ani kuře nehrabe, protože se pro svoje přežití potřebuje nažrat.
Výrobce HW samozřejmě chce na svém HW vydělat, protože do jeho vývoje nasypal prachy. A tak ovladače vyvíjí primárně pouze pro platformy s relevantními objemy instalované báze = ty, u kterých lze očekávat rentabilní objem prodeje daného HW. Tedy za dobu životnosti daného modelu mu ty prodané kusy musí zaplatit vývoj a náklady na podporu, což jsou částky dost obtížně představitelné.
Na druhou stranu, požadovat vydání dokumentace je naprosto nereálné, a to z téhož důvodu: prachy. Ta dokumentace je obchodní tajemství, a její zveřejnění by usnadnilo vývoj alternativním výrobcům, kteří by pak prodejem svých výrobků snížili zisky výrobce původního, a tím v lepším případě prodloužili životní cyklus daného HW (takže nový by byl o mnoho let později), nebo by to v krajním případě mohlo vést k zániku původního výrobce (pokud by alternativci byli tak levní, že by nevydělal už ani na holou existenci). Důsledkem by bylo, že vývoj by museli převzít tito alternativci, kteří ovšem původního výrobce s vývojovou základnou a znalostmi zlikvidovali cenovým dumpingem, který JIM na další vývoj nevydělal ani omylem.

Je to takový začarovaný kruh. Ale IMO ti nic nebrání napsat třeba do nVidie, že chceš vyvíjet ovladače jejich HW pro Linux. Jenom počítej s tím, že pokud tě nebudou chtít platit, budeš si to muset nějak financovat sám, a dost možná nedostaneš ani svolení ty ovladače vydat pod GNU/GPL, a tedy zůstanou proprietárními binárními bloby. Ale moment, není to náhodou právě popis aktuální situace?

Takže zbývá poslední cesta... vyvinout alternativní hardware tak, aby nekolidoval s IP nVidie nebo ostatních výrobců, prodávat ten hardware, a zveřejnit k volnému použití kompletní dokumentaci včetně zdrojáků. Jestli na to nemáš finance, budeš muset někoho najít.

Celkově mi z toho vychází, že v případě Linuxu je úplně prvotní příčinou samotný obchodní model Linuxu jako takového.

ttxx

« Odpověď #52 kdy: 06. 09. 2018, 10:32:59 »
RESENI:
NEHRAJTE NA PC
NA PRACI POUZIVEJTE LINUX/CHROME OS/MAC OS
NA HRY MEJTE KONZOLY - U MNE NINTENDO SWITCH A U JINEJCH XBOX/PS

je to nejlacnejsi a nejproduktivnejsi reseni))

fernet

« Odpověď #53 kdy: 06. 09. 2018, 10:34:12 »

Jasně, výkonem je to slabota a i PS4 Pro ve srovnání s herním PC výkonem zrovna neoplývá, ale 60FPS to ve většině her dává a kdo má čas čumět na detaily?
Kdyz tr zajima jen rozliseni a snimky a na xetaily nemas cas tak ses cilovka ps4. Co k tomu vic dodat ... .

Tak asi jsem, ostatně jako cca 120 milónů hráčů (součet prodaných PS4, XB1 a Switch).
O rozlišení a snímky mi ani moc nejde, jen podotýkám, že PS4P a XB1X dokážou rozhýbat hry ve slušné kvalitě ve FHD 60FPS, což je oproti PS4 a XB1 výrazný posun. Jde mi prostě o celkový dojem ze hry a ten na PS4P není výrazně horší než na mid-end herním PC. Jasně, pokud bych vedle sebe pustil stejnou hru na PS4P a PC, tak při bližším pohledu bude ten vizuál lepší na PC, ale když člověk nemá tohle přímé srovnání, ani mu to nepříjde.

A znova to zopakuji, pokud jsi to stále nepochopil: Alternativa k hernímu PC s Windows není PC s linuxem, ale herní konzole a to z důvodu nabídky her.

ttxx

« Odpověď #54 kdy: 06. 09. 2018, 10:58:46 »

Tak asi jsem, ostatně jako cca 120 milónů hráčů (součet prodaných PS4, XB1 a Switch).
O rozlišení a snímky mi ani moc nejde, jen podotýkám, že PS4P a XB1X dokážou rozhýbat hry ve slušné kvalitě ve FHD 60FPS, což je oproti PS4 a XB1 výrazný posun. Jde mi prostě o celkový dojem ze hry a ten na PS4P není výrazně horší než na mid-end herním PC. Jasně, pokud bych vedle sebe pustil stejnou hru na PS4P a PC, tak při bližším pohledu bude ten vizuál lepší na PC, ale když člověk nemá tohle přímé srovnání, ani mu to nepříjde.

A znova to zopakuji, pokud jsi to stále nepochopil: Alternativa k hernímu PC s Windows není PC s linuxem, ale herní konzole a to z důvodu nabídky her.

tak tak: kto chce hrat - tomu staci nintendo switch, kto chce 4k - nech si koupi xbox nebo ps4

Majkl

« Odpověď #55 kdy: 06. 09. 2018, 11:27:26 »
Pokud má někdo problém s Windows 10 aktualizacemi (zatím jsem na žádném ze tří strojů, kde je mám nezažil, naštěstí) tak ať si místo ořezané verze koupí Pro, kde lze chování trvale změnit. Win Home jsem nikdy nepoužíval a ani používat nebudu nejen ze současných důvodu zkriplených možností řízení updatů.
Pokud MS nechcete už žádné peníze z principu dávat, budete se:
a) Pořád vztekat, protože teď ať už vám spadne cokoliv a z jakéhokoliv důvodu, budete přednasraný z toho důvodu že za to může MS
b) Budete se škrábat levou nohou za pravým uchem (alá popisovaná řešení s Linuxem - obávám se že u Blizzardních her speciálně si s nimi užijete spoustu legrace)
c) Muset na PC hraní vykašlat
d) Dát na ty, co zde nezapomněli zdůraznit, jak je hraní her neproduktivní, žrout času, nesmyslné atd. a vykašlat se na hraní úplně

A pro úplnost osobní pohled jako reakce na různé komentáře: hraní her zkrátka JE fajn zábava - ne vždy má člověk nabitý program rodinou / přáteli / prací, nechce se mu zrovna ven či má chuť ne nějakou produktivně bohulibou činnost nebo se "pasivně" koukat na televizi / seriály / filmy. Pokud to někdo jako pan Ponkrác nezvládá v rozumné míře, pak chápu že je to na místě omezit zcela.

Primárně hraju na PC, za posledního půlroku mě zcela uchvátila Subnautica (nahráno čistých cca 70 hodin) a casual hraju Overwatch (v souhrnu čistých cca 200 hodin za poslední rok a půl). Občas dám s přáteli Borderlands 2 - vzhledem k tomu že už známe nazpaměť je to většinou o voice povídání s lidmi, se kterými se fyzicky častěji než jednou za měsíc sejít nezvládáme, neb jsme každý z jiného města.

Nově jsem si pořídil Nintendo Switch, který dokáže fungovat jak klasická konzole připojená k TV/Projektoru, tak (především) jako skvělá příruční konzole. Kvalita her je zcela někde jinde než na "chytrých" telefonech (obzvlášť Nintendo exkluzivky alá Zelda nebo Mario), v Nintendo shopu spousta indie her, byť hodně jsou "jen" konverze z PC či jiných konzolí (naposled mě zcela dostal Hallow Knight, brzy vyjde Undertale, Broforce, na prosinec je plánováno remasterované Dark Souls nebo Diablo 3...)

ffef

« Odpověď #56 kdy: 06. 09. 2018, 12:59:06 »
Pokud má někdo problém s Windows 10 aktualizacemi ... tak ať si místo ořezané verze koupí Pro, kde lze chování trvale změnit.
Prosím o KB nebo návod který to potvrzuje protože to NENI pravda.

tecik

« Odpověď #57 kdy: 06. 09. 2018, 13:06:45 »
Zkus Mint / Ubuntu + steam.
Docela dost dobre to slape, je to na kliknuti a nemusis nic resit.

PlayOnLinux tez good, ale jestli mas stesti ze na steamu mas gamesy, ktere paris, tak je to super.
Namatkou:
 Stellaris
 TTW: Shogun2
 Borderlands

jeste ted rozjizdi nejaky vlastni "proton", coz bude asi wine (moc jsem o tom nepatral/nezkousel), takze je mozne ze hrani pres steam bude vazne proste jen na kliknuti.

PS: Proc na kliknuti -- doma nechci ztracet cas ptakovinama ;-) jsem lenoch

Majkl

« Odpověď #58 kdy: 06. 09. 2018, 13:29:52 »
Pokud má někdo problém s Windows 10 aktualizacemi ... tak ať si místo ořezané verze koupí Pro, kde lze chování trvale změnit.
To už jsem tady na nějaké diskusi viděl, že to prý nefunguje (asi mám jiné Windows Pro než všichni ostatní)
Přes gpedit v Administrative Templates, Windows Componenet, Windows Update, Configure automatic updates

Ano, volba kdy bylo možné dát zvlášť Download a pak ještě potvrdit Install po tuším květnovém velkém updatu zmizela, ale "2 = Notify before downloading and installing any updates." je tam stále a systém se podle ní chová - updaty se stahují a posléze  nainstalují až poté, co je sám potvrdím.

ffef

« Odpověď #59 kdy: 06. 09. 2018, 20:00:28 »
To už jsem tady na nějaké diskusi viděl, že to prý nefunguje (asi mám jiné Windows Pro než všichni ostatní)
Přes gpedit v Administrative Templates, Windows Componenet, Windows Update, Configure automatic updates

Ano, volba kdy bylo možné dát zvlášť Download a pak ještě potvrdit Install po tuším květnovém velkém updatu zmizela, ale "2 = Notify before downloading and installing any updates." je tam stále a systém se podle ní chová - updaty se stahují a posléze  nainstalují až poté, co je sám potvrdím.
Jen že tohle tě pořád otavuje že si je máš nainstalovat - to neni žádná výhra. Leda že máš "jiný" Windows.