několik let jsem používal střídavě ubuntu a debian (většinou lts nebo stable na hw od HP (elitebooky ) ) před asi 4 měs. jsem pořídil mackbook (maverick).
S ubuntu /debian jsme byl max spokojený, ale nikdy jsem nebyl schopný dosáhnout stoprocentního sladění s hardwarem.
Ať už to byly blbosti typu nefunkční hw tlačítko nebo nefunkční uspávání, přehřívání, slabá výdrž baterie atd.
V jednom distru nebylo funkční to v druhem zase ono. Musel bych asi nakombinovat 3 distra aby bylo vše plně funkční :-)
Pak se naskytla možnost pořídit za dobrou cenu mackbook pro, tak jsem do toho šel. Vše funguje tak jak má, sladění sw s hw je perfektní, výdrž, uspávání atd.
Jedinná výtka je software. Apple store je na h...o , výběr žádný, ceny přemrštěné, to co je na linux zdarma, tak je tam placené.
Když něco není ve store , tak hledáš na netu jak za dob windows, stahuješ a testuješ... zlatý ubuntu
za mě:
pokud potřebuješ pracovat bez neustáleného "ladění" tak osx (pozor, pro někoho to může být až nuda, že vše funguje :-)
pokud seš hračička a máš na to čas, tak linux
pokud by se ubuntu vydalo cestou applu a dělalo vlastní hw a ušilo tomu OS 100% na míru, tak macbook prodám.
OSX a apple hw v podstatě neumí nic extra co by neuměl linux nebo jiný výrobce hw,ale díky tomu, že to dělají na míru jedno k druhému,tak to prostě funguje.
PS: aby nezačal zase nějaký flame, neřikám, že není možné linux vyladit na 100% dle vašich představ, ale na mém hw a s tím co znám a s časem, který tomu jsem ochoten věnovat, se mě to nepodsařilo.