Opravdu? Kdybyste měl pravdu, tak nemáme hromady elementárních bezpečnostních děr. SQL injekce nebo úniky neosolených a nezahashovaných hesel jsou ukázkový případ takového blbého použítí. Někdo schopný kontrolovat
systémy pro elektronické volby by měl minimálně tyhle elementární bezpečnostní zásady ovládat.
Já jsem nepsal, že to umí každý. Ale kdyby to opravdu umělo jen pár lidí na světě, jak tvrdíte vy, měli bychom také jen pár aplikací, kde by nebyla známá žádná zranitelnost typu SQL injekce nebo úniky neosolených a nezahashovaných hesel.
Takže ne, neumí to ani ti, co by to měli mít v popisu práce.
Netrvám na tom, že software používaný elektronickými volbami musí umět zkontrolovat každý, kdo si splácal blogísek v PHP.
Navíc asi stále nechápete, že vámi popsané úniky jsou způsobené tím, že data, která měla zůstat tajná, jsou zveřejněna. Zatímco u voleb chceme pravý opak – zveřejnit toho co nejvíc, ideálně všechno. Jediná tajná „informace“ má být to, komu byl vydán jaký elektronický voličský průkaz. A tato informace nesmí nikdy ani vzniknout – a když neexistuje, nemusíte řešit její utajení.
No a veřejné informace se ověřují celkem dobře, protože můžete napsat libovolný počet implementací, a ty se musí ve výsledcích shodnout. Pokud se neshodnou, je chyba buď v některé implementaci, nebo ve specifikaci.
Kdybyste specifikoval který váš komentář máte na mysli, tak by se na to dalo nějak reagovat.
Svým minulým komentářem myslím komentář, který jsem odeslal já, a který bezprostředně předcházel komentáři, ve kterém jsem na něj odkazoval. Když teď napíšu „můj minulý komentář“, znamená to číslo 136. Když jsem v komentáři č. 135 napsal: „Od minulého komentáře, kde jsem to vysvětloval,“ odkazoval jsem se tím na komentář č. 131.
Současný stav je, že to hlídá zatraceně hodně lidí. A jsou dobře rozdistribuovaní, takže to můžou hlídat příslušné malé kousky.
Stále nechápete, že z toho „zatraceně hodně lidí“ jich většina hlídá jen malou část, kterou tím pádem hlídá pár lidí, kteří mohou selhat. A také vám nějak uniká, že údaje z okrskových volebních komisí se zadávají do softwaru, který nakonec spočítá celkové výsledky. Kolik lidí kontroluje tuhle část?
To je principielní rozdíl proti ověřování SW, kde občas díry smrdí roky, než si jich někdo všimne. Protože kontrola SW se takhle na nezávislé dílky rozdělit nedá.
Je
trochu rozdíl mezi Malováním a bankovním softwarem nebo softwarem pro elektronické volby. V bezpečnostně citlivém softwaru se dělají cílené audity zaměřené na bezpečnost.
A také stále nechápete, že u rozumně navrženého volebního protokolu nebude možné chybnou implementací software falšovat hlasování. Jediné, čeho byste dosáhl útokem na chyby v takovém softwaru, je to, že by někdo nehlasoval, i když by chtěl.
Představte si to třeba na softwaru pro ověřování elektronických certifikátů. Můžete tam mít chybu, která vám zobrazí chybné údaje. Může tam být chyba, která platný certifikát prohlásí za neplatným, nebo chyba, která neplatný certifikát prohlásí za platný. To vše je ale snadno řešitelné tak, že ty programy budete mít dva, a výsledky porovnáte. Ale nikdy se vám nemůže stát, že tím softwarem omylem vyrobíte platný certifikát s jinými údaji.
Nedá minimálně bez úprav pro české prostředí a zákony.
To znamená úpravy, zda a kolikrát je možné změnit svůj hlas, případně zda se volí jedna kandidátka, nebo zda tam jsou nějaké preferenční hlasy apod. To nejsou změny, které by nějak zasahovaly do bezpečnostní části a které by bylo obtížné ověřit.
A zopakuju to znova. Vy jste totiž plácl akorát. "Distribuovat elektronické voličské průkazy můžete stejně, jako se distribuují ty papírové." Sorry, ale tohle je totální blbost. U těch papírových nepotřebujete aby byly unikátní.
Jako že si dojdu na obecní úřad desetkrát, oni mi vydají deset voličských průkazů a já pak budu moci volit desetkrát? Ne takhle to opravdu nefunguje. Funguje to tak, že dojdu na úřad, kde jsem zapsaný v seznamu voličů, řeknu, že chci voličský průkaz, oni mne vyškrtnou ze seznamu voličů a dají mi voličský průkaz. Pokud bych tam na seznamu voličů nebyl (nebo už byl vyškrtnutý), nic nedostanu. Vydávat elektronický voličský průkaz akorát znamená před vydáním voličského průkazu se zeptat „a chcete papírový nebo elektronický?“ a podle toho vydat papírový nebo elektronický průkaz.
Ani lístky ani ta obálka co nafasujete od komise nemusí být unikátně identifikovatelná. Dokonce pokud se odhalí, že jsou, tak je to blbě.
Obálka i lístky jsou něco jiného, než voličský průkaz. Voličský průkaz musí být unikátní – každému občanovi, který byl vyškrtnut ze stálého volebního seznamu, musí být vydán právě jeden voličský průkaz (papírový nebo elektronický). Elektronický voličský průkaz pak musí být anonymní.
Pokud hodíte někomu do schránky voličský průkaz, u kterého pak umíte poznat poslední volbu, pak umíte ty hlasy zpětně přiřadit minimálně k domácnostem.
Ale já jsem nikde nepsal, že budu identifikovaný voličský průkaz někomu házet do schránky.