Ahoj,
já jsem na VUTBR FAI a to PDF je sice hezký, ale realita je bohužel taková, že se učíme 100 let staré věci a strašně povrchně. Např v elektru jsme se učili o prehistorických 8051 MCU a vrchol techniky byl nějaký PIC. Že existuje např ARM jsme se nedozvěděli. Učili jsme se taky programovat v C#, C++ a C. Ing. Roupec je frajer přes C a C++.. to byla paráda, ale překousnout absolutní aroganci ing. Ondrouškaz C# stálo hodně nervů. Na druhou stranu to byl asi jediný programovací předmět, který nebyl úplně triviální a bylo potřeba vypracovat zajímavý projekt. Každopádně taky to byly jen základy. Měli jsme ještě dva semestry PLC a jeden semestr pneu a hydrauliku, což bylo supr, ale zase strašně moc povrchní. Pak tu byly supr předměty, které ale naprosto zabil Doc. Matoušek, který za celý semestr došel na cviko ze simulací v matlabu tak 3x, ale o to víc osolil zkoušku. Samozřejmě nikdy neřekl dopředu nic a tak jsme tam čekali hodiny a hodiny jako debilové. Prof. Ošmera je taky sice frajer na vyšší formy řízení, ale v jeho předmětech se člověk naučí tak maximálně dobře prezentovat. Ale i to bylo supr. Nesmím zapomenout na automatizaci s doc. Švarcem, která pro mě byla po celou dobu trochu magie, ale momentálně jí přicházím na kloub a velmi ji v praxi oceňuji.
Ještě bych dodal, že se letos změnily osnovy, takže se ty zajímavé a praktické předměty typu PLC, hardware+MCU technika, spojily a dostaly řekněme třetinovou hodinovou dotaci a místo toho tu máme krásné předměty typu grafika atd. No nedivím se ničemu, když letos naprosto dutej typos obhájil diplomku na řízení motoru pomocí plc. Sice ten motor nedokázal uřídit, celé zařízení by nejspíš shořelo, když vypočítal plochu chladiče, ale bo už měl vedle kondenzátor, tak tam dal 10x menší. V posudku to ale nevadilo, prý se to vyrovnalo hezkým dotykovým ovládáním.
No raději už nic, nebo se zase naštvu... jsem z vývoje na ústavu celkem smutný.