T-Mobile Fiber 2 Gbps a vlastní zařízení

T-Mobile Fiber 2 Gbps a vlastní zařízení
« kdy: 04. 10. 2025, 11:59:03 »
Ahoj, prosím Vás... neřešil někdo tento problém:

Objednal jsem si 2 Gbps (Tmobile fiber optic), s tím že mám svůj router a potřebuji jen OTP převodník a bridge. Objednávka takto vznikla, operátorka volala že přijde technik a nainstaluje router - hned jsem reagoval že router nechci a že chci jen bridge. Odpověděla, že prý všemu říkají router a že je to takto v pořádku.

Přišel technik, začal mluvit o routeru, říkám, že router mám svůj a že to má být jen bridge - takže 1. problém.

Řekl mi, že to může naisntalovat a že si to jen na pobočce vyměním (za huawei + nastavení modu s PPPoE). Tak sem souhlasil.

2. problém je, že koukám na jejich zařízení co přinesl (sagemcom 5670) i ten huawei za který bych si to měl vyměnit - ale ani jedno nemá LAN porty 2,5 Gbps (jen 1 Gbps).

Takže Tmobile nabízí 2 Gbps ale není schopen dodat koncové zařízení s výstupem 2 Gbps?

Máte někdo zkušenost a případně řešení?

Díky za případné rady :)
« Poslední změna: 04. 10. 2025, 12:04:46 od LemmingCZ »

Re:Dotaz: T-Mobile Fiber 2 Gbps
« Odpověď #1 kdy: 04. 10. 2025, 12:32:09 »
Tak na stranke t-mobile som nasiel KAON PM1191, ktory ma 10Gbit port.Plus od slovenskeho technika viem, ze existuje aj verzia s 2.5Gbit portom.
https://www.t-mobile.cz/podpora/technicka-podpora/internet-a-e-mail/opticky-internet

Na Slovensku je od konca Septembra dostupny aj malicky 2.5Gbit ONT
https://www.telekom.sk/wiki/telefony-a-zariadenia/modemy-a-routre/huawei-hg8010n10

Ten technik mi spominal, ze vsetci, co patria pod Deutche Telekom, pouzivaju rovnake ONT, tak by to malo byt dostupne aj u vas.

Mam odobne starosti tu na Slovensku. Chcem u rodicov tiez bridge a nedari sa mi. Na predajni im povedali, ze sa to neda :) . Cez ich linku som to uz 3x riesil. Vzdy mi slubovali, ze to urobia a stale nic.
Doteraz som taketo problemy s nimi nemal.

CFM

• 160
    • Zobrazit profil
Re:T-Mobile Fiber 2 Gbps a vlastní zařízení
« Odpověď #2 kdy: 04. 10. 2025, 13:14:41 »
Zde píšou, že jeden 2.5Gbit port má:
https://www.t-mobile.cz/dcpublic/Sagemcom_5670_cz_manual.pdf
a taky "potřeba energie měřená v aktivním režimu: 26,8 W, spotřeba energie měřená v pohotovostním režimu: 7,8 W" ... takže i vestavěný mařič energie do každé rodiny :D

« Odpověď #3 kdy: 04. 10. 2025, 13:36:14 »
T-mobile tomu říká modem. Je to multifunkční zařízení, které má v sobě ONT převodník, router a WiFi AP. Na požádání ho přepnou do bridge módu a využije se pouze ten ONT převodník. Ten Sagemcom nabízí pro 2000Mb/s tarif a má 2,5Gb/s LAN port.
Neznám nikoho, kdo má tento tarif, ale znám lidi, kteří mají tarif 1000Mb/s a mají ten Sagemcom 5670 přepnutý do bridge módu a vlastní router.

« Odpověď #4 kdy: 04. 10. 2025, 14:03:01 »
T-mobile tomu říká modem. Je to multifunkční zařízení, které má v sobě ONT převodník, router a WiFi AP. Na požádání ho přepnou do bridge módu a využije se pouze ten ONT převodník. Ten Sagemcom nabízí pro 2000Mb/s tarif a má 2,5Gb/s LAN port.
Neznám nikoho, kdo má tento tarif, ale znám lidi, kteří mají tarif 1000Mb/s a mají ten Sagemcom 5670 přepnutý do bridge módu a vlastní router.

Dávají k tomu ten https://www.t-mobile.cz/dcpublic/Sagemcom_5670_cz_manual_.pdf který má 1 WAN (2,5 Gbps) a 4xLAN 1Gbps, v návodu je, že v módu bridge je funkční pouze LAN 1 což je 1 Gbps :-/
Takže mám 2 Gbps ale Tmobile není schopen dodat zařízení, které má i na výstupu 2 Gbps (resp. 2,5 Gbps).

V Olomouci testují 8Gbps a tam už dávají router který má na vstupu (WAN) 10 Gbps a na výstupech je 4x 2,5 Gbps. Jenže tam je zase jiný OTP převodník standardu XGS-PON a tady je potřeba standard GPON.

Re:Dotaz: T-Mobile Fiber 2 Gbps
« Odpověď #5 kdy: 04. 10. 2025, 14:10:23 »
Tak na stranke t-mobile som nasiel KAON PM1191, ktory ma 10Gbit port.Plus od slovenskeho technika viem, ze existuje aj verzia s 2.5Gbit portom.
https://www.t-mobile.cz/podpora/technicka-podpora/internet-a-e-mail/opticky-internet

Na Slovensku je od konca Septembra dostupny aj malicky 2.5Gbit ONT
https://www.telekom.sk/wiki/telefony-a-zariadenia/modemy-a-routre/huawei-hg8010n10

Ten technik mi spominal, ze vsetci, co patria pod Deutche Telekom, pouzivaju rovnake ONT, tak by to malo byt dostupne aj u vas.

Mam odobne starosti tu na Slovensku. Chcem u rodicov tiez bridge a nedari sa mi. Na predajni im povedali, ze sa to neda :) . Cez ich linku som to uz 3x riesil. Vzdy mi slubovali, ze to urobia a stale nic.
Doteraz som taketo problemy s nimi nemal.

Přesně takový KAON PM1191 bych potřeboval, jenže tento převodník je pouze pro Fiber 8000 tedy 8 Gbps internet který je jen v "testovacím" režimu na určitých místech v Olomouci :) Je to zřejmě pro to, že tento OTP převodník je pro standard optické sítě XGS-PON ale všude jinde je optická síť GPON. Tyto převodníky (tedy standardy) nejsou navzájem kompatibilní.

A ten druhý (Huawei HG8010N-10) to je přesně to co potřebuju GPON s výstupem na 2,5 Gbps!!! :D Tak doufám, že to do pár měsíců bude i v nabídce tady, budu sledovat... Za tuto informaci fakt děkuji :)

Jinak já sem dnes hned zašel na pobočku Tmobile a bylo to v pohodě. Vzali si ten Sagemcom_5670 WiFi (který se pronajímá za 50 Kč měsíčně a nejde nastavit jako bridge) a zároveň mi pošlou opět Sagemcom_5670 ale bez wifi a možnost nastavit na bridge (říkají tomu snad premium a premium simple těm routerům). <- ale neřeší to ten problém s rychlostí na výstupu to budu potřebovat ten Huawei HG8010N-10.
« Poslední změna: 04. 10. 2025, 14:15:41 od LemmingCZ »

« Odpověď #6 kdy: 04. 10. 2025, 14:14:54 »
A k cemu nekdo do bytu potrebuje Fiber 8000 tedy 8 Gbps internet ?  :) To je pro prodej dalsim lidem?  :)

Nebo jak tu je uvedeno i tech "Objednal jsem si 2 Gbps (Tmobile fiber optic)" - co tam musi takovy clovek provozovat?

« Odpověď #7 kdy: 04. 10. 2025, 14:21:56 »
A k cemu nekdo do bytu potrebuje Fiber 8000 tedy 8 Gbps internet ?  :) To je pro prodej dalsim lidem?  :)

Nebo jak tu je uvedeno i tech "Objednal jsem si 2 Gbps (Tmobile fiber optic)" - co tam musi takovy clovek provozovat?

Souhlasím, je to totálně overkill. Jsem programátor, mám rád technologie, rád zkouším, benchmarkuju, hraju si :D Navíc je stejně drahý jako 1 Gbps.

Ten 8 Gbps, tam už úplně netuším co je záměr, co s tím koncák bude dělat :D

« Odpověď #8 kdy: 04. 10. 2025, 15:07:32 »
Podle tohoto návodu to má 2,5Gb LAN port.
https://www.t-mobile.cz/dcpublic/Sagemcom_5670_cz_manual.pdf

Možná existuje více verzí., jedna má LAN, druhá má WAN. Je možné, že ten ONT převodník lze nastavit pouze na LAN1 (1Gb) a na ten 2,5Gb to nelze nastavit a také může záležet na FW. Tohle by měl vědět T-Mobile, když to nabízí.
Ten Huawei HG8010N-10 nabízí už minimálně dva roky většina poskytovatelů, takže jestli ho začne nabízet také tato firma, tak to bude dobře.

David

• 177
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 04. 10. 2025, 17:29:48 »
Ahoj, mám čerstvou zkušenost. Byť jsem jim to při objednání říkal, že chci bridge, abych nemusel platit pronájem zařízení, tak technik přišel s modemem. Ale telefonicky jsme objednávku zrušili a udělali novou a nechal mi tam rovnou ten Kaon, který funguje krásně. Jako modem mám Intel N100 miniPC, PPPoE v kernelu CPU vůbec nevytezuje, jak jsem se bál. Kaon je malý, jednoduchý, prostě bych na něm trval.

RDa

• 3 089
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 05. 10. 2025, 13:51:27 »

Znam cloveka co striha videa a potrebuje syncovat jednotky TB mez kanclem (primarni pracovni stanice) a zalozni NAS / zalozni stanici doma - kazdy tyden. Je to mnohem snazsi delat online, kdyz si tu (two way) synchronizaci naklika v UI k nasce.

« Odpověď #11 kdy: 05. 10. 2025, 14:06:30 »
Ahoj, mám čerstvou zkušenost. Byť jsem jim to při objednání říkal, že chci bridge, abych nemusel platit pronájem zařízení, tak technik přišel s modemem. Ale telefonicky jsme objednávku zrušili a udělali novou a nechal mi tam rovnou ten Kaon, který funguje krásně. Jako modem mám Intel N100 miniPC, PPPoE v kernelu CPU vůbec nevytezuje, jak jsem se bál. Kaon je malý, jednoduchý, prostě bych na něm trval.

Řekl bych, že to bylo spíš obrovský štěstí... :) oficiálně totiž tento nabízejí pouze k té variantě Fiber 8000... Já bych si ho klidně koupil, nechápu co mají za problém.

« Odpověď #12 kdy: 05. 10. 2025, 14:55:30 »

Znam cloveka co striha videa a potrebuje syncovat jednotky TB mez kanclem (primarni pracovni stanice) a zalozni NAS / zalozni stanici doma - kazdy tyden. Je to mnohem snazsi delat online, kdyz si tu (two way) synchronizaci naklika v UI k nasce.
To by musel zpracovávat videa tak z nějaké obrazové režie z Olympiády :D

« Odpověď #13 kdy: 07. 10. 2025, 12:39:58 »
UPDATE (pro někoho kdo by to také řešil):

Tmobile "spletl" objednávku a poslal mi Sagemcom 5670 router+wifi (za 50,- Kč měsíčně)
Technik mi doporučil, že to nainstaluje a já to obratem odnesu na prodejnu, kde mi ho vymění.
Na prodejně jsem byl hned v sobotu, vrátil a objednal se do alzaboxu nový. Na prodejně to vyřeší, ale tyhle technický detaily vůbec netuší.
Čekal jsem pár dní, pak jsem se raději přes tmobile web chat ujišťoval, zda o mě ví, jestli to zařízení evidují a pošlou + dotaz na ty technické věci. Odpověď byla, že evidují, posílají a bude to KAON PM1191 !!! (10 Gbps port)

Tak teď už jen doufám, že to tak skutečně bude a nevybalím zase ten Sagemcom 5670 :)

« Odpověď #14 kdy: 09. 10. 2025, 10:18:50 »
Tohle ještě bude zajímavý.. :D

UPDATE 2: Přišel KAON PM 1191 - po pár dnech TMobile zjistil, že zařízení není kompatibilní se sítí CETIN a mám ho poslat zpět a dostanu opět Sagemcom 5670 (v módu bridge). Na mojí poznámku, že nemá 2,5 Gbps LAN port na výstup, technik odpověděl že má 2,5 Gpbs jen na portu LAN 4. Rád bych věřil, že má pravdu a mají nějaký novější model než ten který uvádí ve specifikaci (https://www.t-mobile.cz/dcpublic/Sagemcom_5670_cz_manual.pdf), ale po tom všem, no nejsem si jistý :D