Off-line instalace Debian 12 Bookworm AMD64

Jigdo

• 506
    • Zobrazit profil
Off-line instalace Debian 12 Bookworm AMD64
« kdy: 20. 06. 2023, 14:58:00 »
Napada nekoho jak efektivne udelat off-line instalaci Debian 12 Bookworm AMD64?

Stahl jsem si DLBD image AMD64 a maji dohromady 86.3G,
debian-12.0.0-amd64-DLBD-1.iso - 45.1G
debian-12.0.0-amd64-DLBD-2.iso - 41.2G
coz se hrave vleze na 128GB USB flashku, ale nejsem si jisty jak ty dve ISO spojit dohromady a jestli to vubec bude fungovat pro off-line instalaci?

(Chapu ze to udrzovat zaplatovane, je treba on-line :), ale mne jde o off-line instalaci.

A kdyz uz jsem u toho vsiml jsem si ze team Deb CD uz nenabizi "multi" image .......(ano vim ze v pristi verzi,
se chystaji upustit od i386 architektury uplne) ......
https://www.debian.org/CD/http-ftp/

Doma jeste neco co mi na i386 mam a proto mne zajima jestli by se k te off-line AMD64 instalaci dala pridat i i386 a udelat z toho MULTI znovu?

Prozatim jsem ty i386 DLBD image nestahoval ..... ale bylo by to zajimave .....treba na 256GB flashce mit MULTI instalaci debianu 12 (AMD+i386).

CPU

• 878
    • Zobrazit profil
Re:Off-line instalace Debian 12 Bookworm AMD64
« Odpověď #1 kdy: 20. 06. 2023, 15:10:38 »
To přeci není problém?
Krok 1: Z prvního ISO vyrobíš startovací flashku
Krok 2: Soubory z druhého ISO (obsah) extrahuješ na tu startovací flashku (bez přepisu)
To by mohlo myslím stačit, kdysi jsem to tak dělal a stačilo to.
Pokud by nestačilo, budeš muset hledat, co kde editovat.

Jinak je to hodně zbytečná práce a důvod je tady:
https://www.root.cz/zpravicky/debian-12-bookworm-vyjde-v-sobotu/

Citace
A to i přes to, že je známo asi sto release-critical chyb...
Po vydání se bezpochyby najdou další chyby ... opravné vydání se očekává jako vždy zhruba měsíc po prvním vydání.

Tohle je v podstatě taková veřejná beta. Na testování dobrá, ale určitě s připojením do netu, aby ses nemusel prokousávat skrz hnůj, přes který se prokousal už někdo jiný ne?

PS: Já se na něj taky chystám, ale nejdřív v září, až budou nejzákeřnější chyby nalezené.
« Poslední změna: 20. 06. 2023, 15:16:11 od CPU »

Jigdo

• 506
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 20. 06. 2023, 16:19:46 »
Vidime to stejne :)
Taky se na to pripravuji pozdeji, navic tech zarizeni mam nekolik ........

Kdyz to ISO na USB delam v "balenaEtcher" tak vzdy funguje spolehlive,
a nainstaluji to vsude, ale ta USB se potom neda k nicemu jinemu pouzit a tvari se jako CD-ROM ....
a zbyvajici misto (jestli nejake je) zustane nevyuzite a neda se pouzit  .....:(

Kdysi Debian 8 jsem to pouzivival na non-free a poznamky ......, u pozdesich verzi jsem presel
na vypaleni net install CDcka .....

To přeci není problém?
Krok 1: Z prvního ISO vyrobíš startovací flashku
Krok 2: Soubory z druhého ISO (obsah) extrahuješ na tu startovací flashku (bez přepisu)
To by mohlo myslím stačit, kdysi jsem to tak dělal a stačilo to.
Pokud by nestačilo, budeš muset hledat, co kde editovat.

Jinak je to hodně zbytečná práce a důvod je tady:
https://www.root.cz/zpravicky/debian-12-bookworm-vyjde-v-sobotu/

Citace
A to i přes to, že je známo asi sto release-critical chyb...
Po vydání se bezpochyby najdou další chyby ... opravné vydání se očekává jako vždy zhruba měsíc po prvním vydání.

Tohle je v podstatě taková veřejná beta. Na testování dobrá, ale určitě s připojením do netu, aby ses nemusel prokousávat skrz hnůj, přes který se prokousal už někdo jiný ne?

PS: Já se na něj taky chystám, ale nejdřív v září, až budou nejzákeřnější chyby nalezené.

ja.

• 348
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 20. 06. 2023, 16:24:51 »
Namiesto blbnutia s velkymi instalacnymi flashkami, nebolo by jednoduchsie mat disk, kde je mirror repa (vid apt-mirror), nabootovat minimalny instalator a ukazat mu tento disk, nech instaluje odtial?

Takyto offline mirror sa da potom aj priebezne aktualizovat a potom z neho spustit apt update.

Jigdo

• 506
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 20. 06. 2023, 16:42:27 »
Namiesto blbnutia s velkymi instalacnymi flashkami, nebolo by jednoduchsie mat disk, kde je mirror repa (vid apt-mirror), nabootovat minimalny instalator a ukazat mu tento disk, nech instaluje odtial?

Takyto offline mirror sa da potom aj priebezne aktualizovat a potom z neho spustit apt update.

:)

Jsem premysel ze by se potom treba ta flashka dala pouzit i jako AMD mirror :)

Mate zkusenosti z apt-mirror?
Jediny problem je ze to musi nekde bezet a neni to snadno prenosne .....pokud to nebezi na laptopu ......ta USB flaska je preci jenom prenosnejsi  ....

ja.

• 348
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 20. 06. 2023, 17:45:38 »

Jediny problem je ze to musi nekde bezet a neni to snadno prenosne .....pokud to nebezi na laptopu ......ta USB flaska je preci jenom prenosnejsi  ....

apt-mirror je skript v perle, nikde bezat nemusi, len ho staci raz za cas spustit. Ano, ja ho mam v crone :).

Ano, je to lahsie, ked to je v inom pocitaci alebo nas, takze potom staci ukazat na vlastny mirror. Da sa to aj ako samostatny disk, ale treba riesit mountovanie disku a editaciu sources.list, aby to instalator nasiel. Ale zase na druhu stranu, netreba nic specialne pripravovat, staci netinst na usb.

Btw, bullseye + bookworm pre amd64 + arm64 ma cca 217 GB.

_Jenda

• 1 606
    • Zobrazit profil
    • https://jenda.hrach.eu/
« Odpověď #6 kdy: 20. 06. 2023, 19:20:35 »
Napada nekoho jak efektivne udelat off-line instalaci Debian 12 Bookworm AMD64?
Nainstalovat online (nebo třeba debootstrapem) do virtuálu včetně všech balíčků co potřebuješ a pak nainstalovaný systém jednoduše zkopírovat.

Jigdo

• 506
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 23. 06. 2023, 15:04:37 »

apt-mirror je skript v perle, nikde bezat nemusi, len ho staci raz za cas spustit. Ano, ja ho mam v crone :).

Ano, je to lahsie, ked to je v inom pocitaci alebo nas, takze potom staci ukazat na vlastny mirror. Da sa to aj ako samostatny disk, ale treba riesit mountovanie disku a editaciu sources.list, aby to instalator nasiel. Ale zase na druhu stranu, netreba nic specialne pripravovat, staci netinst na usb.

Btw, bullseye + bookworm pre amd64 + arm64 ma cca 217 GB.

Ten "apt-mirror" se da pouzit i pro (Off-line) instalaci (netinstall + apt-mirror)?

Asi jsem otazku mnel definovat jako Instalace Debianu na PC bez pristupu k siti ....potom to USB s DLBD dava smysl ....