Zkušenosti s prací ve Švýcarsku

Pupi

Zkušenosti s prací ve Švýcarsku
« kdy: 06. 05. 2013, 15:03:20 »
Mate niekto skusenosti s pracou vo Svajciarsku, myslim ale v oblasti informacnych technologii, nie ako kuchar/casnik/dojedac :) . zaujimalo by ma, aka je tam uroven, cca. kolko sa da zarobit, ci si tam vazia zamestnanca a investuju do  neho nejake peniaze, pre jeho skvalitnenie apod. u nas na SR je to hroza. tu sa zaraba maximalne na prezitie a na odvody. nikto si tu ludi nevazi, nema to tu uroven, ludia su brani ako nejaka zver, ku ktorej sa aj tak spravaju. vid. zdravotnictvo. proste tu clovek pracuje len aby vyzil a na nic si poriadne ani nenasetri.
« Poslední změna: 06. 05. 2013, 20:48:36 od Petr Krčmář »

RDa

• 2 818
    • Zobrazit profil
Re:Praca vo Svajciarsku
« Odpověď #1 kdy: 06. 05. 2013, 15:15:24 »
Zapomen, nemas sanci dostat pracovni povoleni. Musi ho iniciovat zamestnavatel - firma ktera te chce vzit a pokud tam nemas zadne znamosti ale hlasis se jako regulerni zadatel, je sance miziva. Svycari jsou hodne uzavreta spolecnost co se zivota i prace tyce.

K druhe casti - ani ve Svycarsku si nic nenasetris, protoze vydaje tam budou sledovat trend vydelku a par mesicu je kratka doba aby to neco znatelne hodilo. To uz je lepsi se pustit do vlastniho podnikani u nas (treba pro zahranicni - movitejsi klientelu).

dixie

« Odpověď #2 kdy: 06. 05. 2013, 15:44:34 »
Jake pracovne povolenie? Co to trepes? Svajciarsko ma otvoreny pracovny trh.

dixie

« Odpověď #3 kdy: 06. 05. 2013, 15:46:35 »
"Od 1. 5. 2011 boli zrušené prechodné opatrenia obmedzujúce prístup na pracovný trh občanom Slovenska vo Švajčiarsku. Občania Slovenska majú rovnaké postavenie ako občania  EÚ/EHP, majú právo usadiť sa a pracovať vo Švajčiarsku."

DK

« Odpověď #4 kdy: 06. 05. 2013, 16:05:38 »
dixie: ano, to znamena, ze tam muzes pracovat :) nicmene za pracovni povoleni das tak tretinu rocniho platu, za ubytovani a jidlo tak polovinu, zbyde ti neco malo penez :)

pracovni povoleni si nemusi kupovat ten, kdo tam ma trvale bydliste (hodne stesti s tim :) )

DK

« Odpověď #5 kdy: 06. 05. 2013, 16:07:00 »
samozrejme za predpokladu, ze sezenes dost dobre placenou praci :)

dixie

« Odpověď #6 kdy: 06. 05. 2013, 16:12:12 »
"za pracovni povoleni das tak tretinu rocniho platu" toto mi prosim vysvetli.

Pokial sa nemylim tak svajciari nepodporuju dvojite zdanenie, ak by tam siel ako vyslanec SRO alebo zivnostnik tak plati dan len doma a v svajciarsku nie. A keby tam siel ako jednotlivec a nasiel si pracu tak holt zaplati len dane.

Ci sa platiem?

nes

« Odpověď #7 kdy: 06. 05. 2013, 16:16:12 »
Ještě k tomu pracovnímu povolení...
http://www.eubusiness.com/news-eu/switzerland-economy.o7r

DK

« Odpověď #8 kdy: 06. 05. 2013, 16:21:47 »
dixie: prvni problem je ten, ze musis ziskat povoleni k pobytu... od poloviny roku 2012 se na staty bloku B (polsko, cesko, slovensko apod.) uvaluji kvoty (nejakych 2000 povoleni za rok), jinak ho muzes ziskat maximalne pri smlouve na dobu neurcitou s firmou ve svycarsku

pokud bys nahodou ziskal povoleni, tak si musis vyridit pracovni povoleni (coz stoji neco malo penez) a pokud tam budes dele jak pul roku, musis platit dane svycarsku (ktere pro tebe jakozto neobcana svycarska jsou pomerne velke), takze tim ztratis dost penez

dale si budes muset platit ubytovani a stravu, coz jsou taky jine castky nez v CR/SR... pokud nebudes mit dobrou praci, s penezma tam asi nevyjdes (dalsi moznost je pracovat na cerno, to ale sezenes praci jeste hure)

ergo pokud mas praci ted, asi nema cenu jet do svycarska, pokud te tam predem nezamestna nejaka firma, jinak se asi brzo vratis zpatky

Zvedavej

« Odpověď #9 kdy: 06. 05. 2013, 17:04:02 »
Jenom doplním, z webu MPSV.cz, kvóty jsou čtvrtletní, což je ještě horší. A tuším, že to pokračuje i od 30.4 ...:

POZOR! OD 1. 5. 2012 ŠVÝCARSKO ZAVÁDÍ KVÓTY NA UDĚLOVÁNÍ POVOLENÍ K POBYTU TYPU B PRO OBČANY ZEMÍ EU-8, TEDY I ČR!!!

Kvóty jsou zavedeny na období 1. 5. 2012 - 30. 4. 2013. Bude povoleno vydat 2180 povolení k pobytu tybu B pro občany EU/EHP (Aufenthaltsbewilligung B EU/EFTA)) ročně. Povolení budou vydávána čtvrtletně. Každé 3 měsíce bude uvolněno 545 jednotek - 1. května, 1. srpna, 1. listopadu a 1. února. Povolení budou vydávat i nadále migrační úřady, kde musí občané EU8 zažádat o vydání ještě před začátkem pracovní činnosti! Na prodloužení povolení typu B se kvóty nevztahují. To platí pro povolení vydaná po 1. 5. 2012 i pro žádosti o prodloužení stávajících dlouhodobých povolení k pobytu.

Kvóty se netýkají krátkodobého povolení typu L (Kurzbewilligung L). Pokud  v období 2012-2013 silně stoupne i počet vydaných povolení typu L, uvažuje Švýcarsko o zavedení kvót i pro tato povolení k pobytu.

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 06. 05. 2013, 17:26:51 »
Mam kamarada svycara co delal v Irsku za 1600 ecek mesicne, ted se vratil do svycarska kde bere 3400 ecek a stezuje si, ze je na tom hure nez predtim kvuli vysokym cenam. Jenom za byt plati 1400 ecek mesicne.
Nevim jak te napadlo zrovna svycarsko, ale pokud nemas dlouhodobejsi zahranicni pracovni zkusenost a skvelej jazyk tak to budes mit kdekoliv venku hodne tezky.
Nechci te od vycestovani odrazovat. Naopak. Vyber si ale nejakou pristupnejsi destinaci a dobre zvaz, jake jsou tvoje soucasne schopnosti a cobys tam chtel v dlouhodobem horizontu delat. Lide si totiz mysli, ze v zahranici je zlata zila, ale uz si neuvedomuji, ze si ji budou muset sami vykutat. Navic se priprav na to, ze ve vetsine zahranicnich zemi budes, alespon ze zacatku, povazovan za mene nez to zvire a cestu nahoru si budes muset vyslapat stejne jako na slovensku nebo kdekoliv jinde. Pokud tedy se jedna o okamzity afekt z byvaleho zamestnani zminovany v paralelnim threadu tak pockej a zkus se nad tim zamislet za par dni ci tydnu s chladnou hlavou.

voxel

« Odpověď #11 kdy: 06. 05. 2013, 17:38:16 »
Mam kamarada svycara co delal v Irsku za 1600 ecek mesicne, ted se vratil do svycarska kde bere 3400 ecek a stezuje si, ze je na tom hure nez predtim kvuli vysokym cenam. Jenom za byt plati 1400 ecek mesicne.

Ve švajcu se neplatí Eurem, ty trolle. Na druhou stranu kousek pravdy na tom bude. Kámoš mi říkal něco podobného - že mu ve Švajcu zbyde míň než když dělal v Praze. Já si jen pamatuju ceny jako 15 CHF za jídlo u ťamana a 8 CHF za malého paňáca :)

Pupi

« Odpověď #12 kdy: 06. 05. 2013, 17:55:51 »
pani ale ja som sa nepytal na pracu nejakeho kuchara alebo povalaca. ja som sa pytal na IT biznis. tam sa platy pohybuju od 5000CHF mesacne. rocne je tam plat pre skuseneho ITckara okolo 90 000CHF. tolko nezarobim urcite ani v Prahe a ani v Bratislave. mozno ako Gigolo ano ale urcite nie ako ITckar. to iste naklady v BA a ani v Prahe nie su lacne, urcite je to menej nez vo Svajciarsku. Ide tu ale aj o ovela ine veci. A to take, ze sa tam isto k ludom spravaju milsie, pozornejsie, neberu ich ako nejakeho robosa, ktory pracuje na posratych politikov, a to ked plati aj vacsie odvody, tak sa mu to aj vrati, co sa u nas neda povedat. Tu sa spravaju ako ku psovi, staci zajst ku nam do zdravotnictva, vsade chcu peniaze ale nic ti nespravia. Inac medzi recou. Ak budem pracovat v Bratislave a zarobim 1500e v hrubom tak mi ostane asi 1111e v cistom. ak mam prenajaty byt s rodinou nejaky trojizbovy tak zaplatim mozno 600-700e za prenajom. ostane mi nejakych 400e a k tomu este musia ist dalsie vydavky(leasing, uver, telefon, internet, a vela dalsich).takze ak mi mesacne ostane 150e ktore si odlozim, tak to je ozaj vyhra. Ak niekto zarobi v vo Svajciarsku okolo 5500CHF a nestaci mu to, tak podla mna nevie setrit a je poriadne narocny na zivot, potom nech sa nestazuje ;)

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 06. 05. 2013, 18:19:18 »
to voxel:
Ja to psal, aby byl na prvni pohled videt rozdil.

to pupi:
Jo takhle. Tak to je jina. A co nabizis svemu potencialnimu zamestnavateli za zkusenosti?

kuka

« Odpověď #14 kdy: 06. 05. 2013, 18:19:47 »
Sorry ale jestli mas v Bratislave 1500EUR, tak bud mas potencial na podstatne vice i na Slovensku, nebo urcite zapomen na 90000CHF rocne ve Svycarsku. Klicove je co umis a tos nenapsal - zkusenost nekoho, kdo tam delal top IT seniora, ti bude platna asi jako zkusenost toho, co tam delal kuchare, kdyz uz jsi tuto profesi zminil. Nejsi prvni, kdo si vsiml, ze ve Svycarsku je to super, a tomu odpovida i konkurence na pracovnim trhu, zvlast v principalne "mezinarodnich" oborech, jako je IT.