Začátek kariéry, zamyšlení nad penězi

Re:Začátek kariéry, zamyšlení nad penězi
« Odpověď #15 kdy: 27. 10. 2023, 13:18:57 »
porovnám to s náklady na mojí životní/rodinnou "vizi", tak se nějak nemohu dopočítat.

Co mám dělat?

přehodnoťte svou životní vizi, nebudete litovat...

všechno nečeká blízko, tak nelítej nízko... ;-)

« Odpověď #16 kdy: 27. 10. 2023, 14:21:58 »
hlavne zadny ambice proboha. tady v Cecha na to nejsme zvykli.

« Odpověď #17 kdy: 27. 10. 2023, 17:45:28 »
Ja bych snad jen doplnil, že to není ani tak o konkrétní specializaci, ale o schopnosti řešit někomu konkretní problém. Peníze jsou jen ohodnocením toho, co pro ostatní znamenáš - a v tomto ohledu jak velký problém dokážeš vyřešit. Důležitý, dle mne, je vědět mezioborově strasně moc a v nečem pak vědět "všechno". A ještě víc důležitý udržet si přehled o tom, co nevíš a neztratit schopnost poznat, že to nevíš (problém mnoha "seniorů"). Dopřát si čas na to to vědět. V tomto je tento obor (obecně) výbornej, když na to máš hlavu.

A peníze, jak tu někdo poznamenal, nejsou zdaleka vše. Mne živí embeded HW a SW 25 let+- (jak kdy, někdy oboje - schmeta, pcb, firmware, server-side). A pak velký přesah to klasické elektroniky. Z vlastní zkušenosti mohu řící, že jsem dlouhá léta dělal za nějakých 40K pak 60K a bylo to víc, než jsem potřeboval. Pár let zpátky jen za 80K...
Ale bez jakékoliv buzerace volností "jak na střední". To je k nezaplacení... I tak se mi dost lidí smálo. Blbý je, že nakonec nemáš na pivo jít s kým, protože ty lidi postupně v závodě s pěnezma prohrajou a nemají čas na nic. Ani sebe nakonec. Čest světlým výjimkám.

Pak jsem potřeboval víc (změnily se okolnosti) - tak jsem si našel firmu, které mé schopnosti řeší větší problémy (je potřeba mít velké přesahy, které má málokdo). A rázem to je za 180K a někdy víc. Trvalo mi skoro půl roku takovou firmu najít. Mít misto 80 o 20 víc nemělo smysl, 120+ dávaj už spíše korporace a to je daň, kterou platit nehodlám... Takže nakonec super -> větší barák, místo 100m2 je 600m2, slušný pozemek, místo obyč auta BMW 7... Ale v podstatě je to jedno - čím víc pěnez budeš mít, tím víc jich nakonec potřebuješ. A čím dřív ti dojde, že je to hra, která se nedá vyhrát, tím líp pro tebe :) Rázem neřešíš, že ti schází 5 tisíc na něco, ale 20. Problémy stejné, jen se to posune jinam. Nejlepší je ten závod vůbec hrát nezačít...

Systém tě bude nutit zůstat v nevědomosti - jak ohledně pěněz tak v práce. Žádný šéf nechce abys ho nahradil (prostá matematika - počet lidí směrem nahoru klesá a v jistém bodě nemáš kam růst jako vývojář a můžeš jen začít šéfovat) a byl lepší než je nějaká přiměřená míra. Zkus se šéfa zeptat, co musíš udělat/umět, abys ho mohl třeba za 2 roky nahradit :) Chtějí platit co nejméně a mít zaměstnance na vodítku. Celé systémy se výkonově degradují aby je mohl dělat "kdokoli". Využívat lidi jen tak, aby byli snadno nahraditelní. Nůžky v tomhle oboru se rozevírají ještě rychleji než ty sociální. Ideálně nemyslet a být "montér za klávesnicí". To je podle mne to nejhorší, co tě může potkat. Většina vývojářů tak funguje, ale nevidí to, nebo jim to prostě vyhovuje (a pak je to v pořádku).

Daleko důležitější otázka je, jak dlouho, když se práce změní radikálně (peníze) vydržíš. Majorita lidí to má na jednotky měšíců. Je jednoduchý se zadlužit na desítky let a dobrovolně se stát "otrokem" který věří, že je svobodný.

Za mne má největší budoucnost kombinace s HW, konkrétně cokoliv, kde se musí dělat "rukama". U mne obecně elektrika <1KV a "miktroelektronika". S tím spojený HW, řízení, .... Někdy někdo musí zadrátovat rozvaděč, potrápit protoyp s pájkou, zjistit proč se něco rozbíjí, ...

Hodně štěstí :)

P.

« Odpověď #18 kdy: 28. 10. 2023, 01:24:49 »

Ambice nemusí být vyjádřeny jen penězi, ale pssssst, aby se to náhodou ještě někdo nedozvěděl....

« Odpověď #19 kdy: 28. 10. 2023, 11:00:02 »
posloucham celej zivot.

znicehonic jsem si vzpomnel na tohle ze zakladni skoly od ucitelky telocviku:
"proc se jeste snazis skocit o par centimetru dal, uz si dostal stribrny oznak zdatnosti."

kdyz je nekdo loser bez ambici, proc to musi cpat ostatnim do hlavy? DLe meho opakovaneho pozorovani, aby ti ostatni nemeli neceho vic, nemeli se lip atd.

tady je vyjimecne clovek, premyslejici nekolik tahu dopredu od mladi a samozrejme se docka na rootu cechackovstvi.

Ambice nemusí být vyjádřeny jen penězi, ale pssssst, aby se to náhodou ještě někdo nedozvěděl....

« Odpověď #20 kdy: 28. 10. 2023, 11:04:09 »
kdyz je nekdo loser bez ambici, proc to musi cpat ostatnim do hlavy? DLe meho opakovaneho pozorovani, aby ti ostatni nemeli neceho vic, nemeli se lip atd.

tady je vyjimecne clovek, premyslejici nekolik tahu dopredu od mladi a samozrejme se docka na rootu cechackovstvi.

"Projekce je jev popsaný Sigmundem Freudem coby obranný mechanismus ega spočívající v popírání podvědomých impulzů a charakteristik u sebe sama a naopak připisování jich jiným"

Tom5

• 105
    • Zobrazit profil
« Odpověď #21 kdy: 28. 10. 2023, 11:58:10 »

Tak ambice typu chci víc peněz nebo větší moc (nad čímkoli), je dost primitivní a jednoduchá. A nevidím důvod ji adorovat. Neříkám – jsou jednodušší lidé, kterým to stačí. Já si cením lidí, kteří mají ambici (slovy králičice ze Zootropolis) udělat svět lepší (jakýmkoli způsobem). A je to i jejich motivace.

« Odpověď #22 kdy: 28. 10. 2023, 22:47:12 »
tak treba ja penize nezminil ani jednou. pokud neco, tak to byl skok do dalky.

je predevsim pohrdam lidmi, co rozmlouvaji ostatnim jejich ambice.

Tak ambice typu chci víc peněz nebo větší moc (nad čímkoli), je dost primitivní a jednoduchá. A nevidím důvod ji adorovat. Neříkám – jsou jednodušší lidé, kterým to stačí. Já si cením lidí, kteří mají ambici (slovy králičice ze Zootropolis) udělat svět lepší (jakýmkoli způsobem). A je to i jejich motivace.

« Odpověď #23 kdy: 28. 10. 2023, 22:50:53 »
to bude asi ten samy Freud, co napsal "money is laughing gas for me.’’ (ve smyslu  tezke zavislosti).

"Projekce je jev popsaný Sigmundem Freudem coby obranný mechanismus ega spočívající v popírání podvědomých impulzů a charakteristik u sebe sama a naopak připisování jich jiným"

Tom5

• 105
    • Zobrazit profil
« Odpověď #24 kdy: 28. 10. 2023, 23:37:47 »
tak treba ja penize nezminil ani jednou. pokud neco, tak to byl skok do dalky.

Jenže právě ty peníze původní tazatel řešil a nese se v tom duchu celá diskuse. Ten kontext je prostě o penězích…. a (dole)
Citace
ja predevsim pohrdam lidmi, co rozmlouvaji ostatnim jejich ambice.

… jediné, co jsem si všiml, že mu ostatní rozmlouvali bylo, aby čistě kvůli penězům neopouštěl něco, co ho baví a zajímá a v čem je dobrej (ve zkratce).

Nevšiml jsem si, že by mu někdo rozmlouval např. podnikání (naopak to někdo i navrhoval). Já jsem mu v prvé řadě navrhoval zkusit to řešit s nadřízeným. Ale ještě jednou, tazatel řešil jen ty peníze. Žádný projekt, vizi, nápad …

Myslím, že jsi nás odsoudil všechny moc rychle :-)

« Odpověď #25 kdy: 29. 10. 2023, 12:00:32 »
Systém tě bude nutit zůstat v nevědomosti - jak ohledně pěněz tak v práce. Žádný šéf nechce abys ho nahradil (prostá matematika - počet lidí směrem nahoru klesá a v jistém bodě nemáš kam růst jako vývojář a můžeš jen začít šéfovat) a byl lepší než je nějaká přiměřená míra. Zkus se šéfa zeptat, co musíš udělat/umět, abys ho mohl třeba za 2 roky nahradit :)

Ono většina lidí ani management dělat vlastně nechce, takže si nemyslím, že tam je taková tlačenka, teda odečtu-li si lidi, kteří v tom vidí jen benefity a né ty zodpovědnosti. Management je hodně o budování vztahů, důvěry, zodpovědnosti, dlouhodobosti, a na to opravdu má menšina.

Nedávno jsem byl na obědě s šéfem recruiterské firmy, a ten mi říkal, že 95% lidí v IT žádný vztah budovat nechce, že se "ozvou jen když něco potřebují", a celý systém je logicky tak nastavený.

To neznamená, že se nemůžeš dostat nahoru, a veskrze ta cesta je tam snazší, než si hodně lidí myslí, je to strašně o nastavení v hlavě, a kým se obklopuješ. Samozřejmě jsou lidé, co svojí kariéru staví na tom, že ostatní zkopávají ze schodů, ale to zdaleka není každý, a žijeme ve svobodné zemi, můžeš se obklopit lidma, co tě potáhnou nahoru.

Pro mě strašné procitnutí bylo, naučit se neházet všechny do jedné kategorie. Ono pokud s lidmi pracuješ dlouhodobě, tak je většinou prokoukneš, a pokud máš nějakou představu o své budoucnosti a tvůj rozhodovací proces je třeba v řádu let - to je hodně plánuješ, a máš nějakou vizi (viz. můj blog, odkaz v profilu), tak často pomaličku rozpracuješ nějaké své představy a máš čas si ty lidi prověřit, že to nejsou nějací podvodníci, lháři, nebo manipulátoři - a ti se poznají snadno, protože oni se většinou s tebou nebudou rok nezištně bavit, oni hledají jen rychlý zisk.

« Odpověď #26 kdy: 29. 10. 2023, 16:12:18 »
v jistém bodě nemáš kam růst jako vývojář a můžeš jen začít šéfovat

To určitě není tak jednoznačné: můžeš se přesunout víc do architektury, nebo do vymýšlení produktu. Je to i pro technicky zaměřené seniorní lidi logičtější směřování než ten management.

« Odpověď #27 kdy: 30. 10. 2023, 08:40:17 »
Systém tě bude nutit zůstat v nevědomosti - jak ohledně pěněz tak v práce. Žádný šéf nechce abys ho nahradil (prostá matematika - počet lidí směrem nahoru klesá a v jistém bodě nemáš kam růst jako vývojář a můžeš jen začít šéfovat) a byl lepší než je nějaká přiměřená míra. Zkus se šéfa zeptat, co musíš udělat/umět, abys ho mohl třeba za 2 roky nahradit :)
To neznamená, že se nemůžeš dostat nahoru, a veskrze ta cesta je tam snazší, než si hodně lidí myslí, je to strašně o nastavení v hlavě, a kým se obklopuješ. Samozřejmě jsou lidé, co svojí kariéru staví na tom, že ostatní zkopávají ze schodů, ale to zdaleka není každý, a žijeme ve svobodné zemi, můžeš se obklopit lidma, co tě potáhnou nahoru.

Určitě souhlas, jsou lidi, co to mají v hlavě poměrně poskládaný, ale minimálně moje zkušest by nás dostala k Paretovu pravidlu, nebo Gausovo křivce... Možný ještě hůř. Je zvláíštní, jak matematika kopíruje život, nebo naopak... Těžko říct :) Čím větší firma, vím víc pěnez (obecně, nikoliv exaktně) a tím vyšší podíl "těch druhých" a tím klesá praděpodobnost, že se to povede. Ale při troše štěstí se dá. Ve svém prvním korporátu jsem to tam měl. Běhěm roku se to rozpadlo nakonec. Nedovolili mít stát ve státě, ikdyž to fungovalo.

v jistém bodě nemáš kam růst jako vývojář a můžeš jen začít šéfovat
To určitě není tak jednoznačné: můžeš se přesunout víc do architektury, nebo do vymýšlení produktu. Je to i pro technicky zaměřené seniorní lidi logičtější směřování než ten management.

Tady se trochu rozházíme. Karierní růst má v zasadě "2" možne cesty a to je jádro pudla co se tu rozebírá:

1. stoupat jako v MCDonald/KFC aneb za rok to tu povedu (o: Jinýmy slovy leze se po nějakém "virtuálním" žebříčku a spozici stoupají peníze, odpovědnost a probdělé noci

2. stoupat ve smyslu zkušeností a umu

Bohužel, v kontextu tohoto threadu se jedná jestli 1 nebo 2. Jestli budu dělat co mne baví, mít volnost a klid nebo dám přednost nečemu lukrativnímu - a přizpůsobím se tomu.

Konktétně tu padla Java. U mne kombinace korporací a javy naprosto jasně padá do [1]. Ale více než 20 let už nejsem zaměstnanec, takže třeba se svět změnil k lepšímu a já to jen nepostřehl, neb těch 20 let už vím věci hlavně z doslechu.

Korporace mají problém, až na výjimky, přiznat někomu více peněz za schonosti. Ikdyby jen protože ho budou blbě nahrazovat. Minulý rok se mému kamarádovi stala zajímavá věc. V nejmenované velké korporací řešili 2 chlapi procesní PLC a spol. Pohodové místečko, žádné extra prachy ale totální klid. Když všechno fungovalo... Když ne, tak cvičili (hodně drahej provoz). No, jeden z nich se na to vys.... protože ho přestalo bavit (doslova) utrácet život. Chtěl něco dělat. Asi shlédl celej jůtjůb - nevím :) Tak druhej zůstal sám. Ale řekl, že sám za ty peníze tam nebude. Ok dej výpověď. Dal vypověď. Jenže on tam nebyl nikdo jinej, kdo by měl ty zkušenosti a uměl. A není to nic, co se naučíš za vypovědní lhůtu, krom toho nového by museli zaplatit adekvátně. No, doputovalo to až ke generálnímu. Tož sam generál přišel
mezi plebs a kde je problém. Jo peníze. A kolik ? No to není žádnej problém, už teď je to schválené. Konec dobrý všechno dobré ? Ani náhodou, protože plat byl vyšší než šéfovo. Ten to neunesl, takže kamrád je teď v jiném korporátu, děla "to samé" ale za lepší peníze.

Chci tím říct - čím větší firma, tím větší korporátní myšlení a jak to tu některé trefně zmínily - úschěch se neodpouští. Za dále platí, že v korporátu lidem na tom korporátu nezaleží. Onen šéf způsobil asi i milionové ztráty (co to je v obratech v řádu desitek miliard) jen protože sám závidí. A generál ? Tomu se na stůl dostal papír, 10x přechroupaný nějakým darmožroutem a z něj bude jasno, že dotyčný nabýdku odmítl či bůch ví co. To, že šéf je závistivej idiot se "ztratilo mezi řádky". A šéf to nějak musel zachránit.

Dtto mé zkušenosti s koncernem (VW). Realita je hodně rozdílná, soudě z pozice toho, kdo tam dělá ty koncové věcí (přeprodané 10ti firmama). Když vidíš, co za chyby se dostane do reálné výroby, ... Prostě korporát.

A tak to je v korporátu vždy. Ja jich potkal pár a vždy je to naprosto stejné. Občas funguje část normálně, ale jako celek...

Nebo když se prodával naš jeden operátor dostal kamarád (jinej) vypověď, celé jejich s.r.o. (dcera). Ale oni byli ti, kdo nastavovali switche, VPN, ... a veškerou tuhle práci pro zákazníky - low level infrastrukturu. Během půl roku to nikoho nezajimalo, ač na to upozorňovali. Fakt skončili a manažeři si toho všimli, až když jim přestalo realně fungovat nastavovaní. Tak je s velkou slávou brali zpět. Tohle je přesně myšlení korporátu. Je jedno co děláš, co umíš, jak si důležitý. To nokoho v reálu nezjímá. Jde jen o to jak moc zvedneš papír nahoru. Kdo má víš papír vyhrává. Tady jejich "s.r.o." uniklo nějakýmu kreténovy co sestavoval seznam těch firem, co se koupí a co ne - což je normální. Ano, jsou jich desítky, ale jeden by řekl, že u kšeftu za stovky miliard to někdo pořeší ? Ani náhodou. Doběhla je až realita. A stejne jako prve - než se jejich "co blbnete" dostalo nějak nahoru - deset šéfiků to přechroupalo a byl z toho pravděpodobně naprosto jinej panflet. Nikdo si nevzal na hrb - tohle musíte nechat. A proč ? Protože korporát a odpovědnost. Takhel nikdo za nic nemohl a kdyby to bylo opačně a nevyšlo to - už tu máme odpovědného.

A zvedat papír - na to je potřeba mít žaludek a specifická umění :) Ale když je v tom člověk dobrej, je kariéra v korporátu zaručena.

Za mně tedy - měnit obor jen proto aby bylo "víc" pěnez a dělat něco, co mně nebaví je mrhání životem. Dřív nebo později jeden vyhoří a o moc větších průserů už se životem udělat nejde. Prostě práce je (obvykle) více než půka života, když se nepočítá postel. A to jsou pořádná porce života. Zaměstnavatel platí peníze, ale my mu prodáváme život. A jak dí klasik, náš čas je vyměřen a je to jen na nás, za co jsme ochotní ho utratit.

Třeba za psaní takovýchdle blbostí, ale nějak mně to chytlo (o:

P.

peete

« Odpověď #28 kdy: 30. 10. 2023, 10:30:45 »
Super komentáře, mnohé psané s nadhledem a zkušenostma :-) Vidím to stejně, ty peníze až tak nežeru, nějaké už budou. Mě zajímá např. jestli umí fungovat full remote - velikost firmy - atmosféra, office politika - jaký jsou manažeři - jestli je tam investor nebo (u menších firem) není - jestli mají zákazníky v zahraničí - jestli využijí mojí plynulou mluvenou angličtinu - jestli je to softwarová společnost nebo není - jestli se s kolegama dá normálně mluvit - množství byrokracie - jestli jsou konzervativní (milovníci Basicu a pod.) nebo progresivní (AI) - jestli jde o vývoj interního systému nebo pro koncáky - velikost zákazníků atd atd. Bohužel u pohovoru, z atmoskopu, ze studia firmy odhadnu jen velmi zhruba. Realita se pozná až na místě. Ale něco pochopíte, například když si HR tetuška a leetcode týpek ani nepřečtou moje CV, vůbec si nevšimnou některých věcí, už to smrdí byrokracií, neschopností opravdu přemýšlet a nezájmem o lidi.

« Odpověď #29 kdy: 30. 10. 2023, 10:59:16 »
Je zvláíštní, jak matematika kopíruje život

;-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))