Dodavatel elektřiny s online měřením spotřeby

Re:Dodavatel elektřiny s online měřením spotřeby
« Odpověď #15 kdy: Dnes v 13:01:41 »
K comu ti bude dobre mat informaciu o online spotrebe?

Ak ma niekedy nieco zaujimalo, tak to bolo konkretne zariadenie a jeho spotreba ale nie celkova spotreba.

Celkova spotreba 2x rocne vo vyuctovani mi uplne staci. Na kontrolovanie aktualnej spotreby nevidim dovod/prinos a povazujem to za vyhadzovanie penazi. Rovnako ako vecsinu domacej automatizacie.

« Odpověď #16 kdy: Dnes v 13:35:40 »

Ak ma niekedy nieco zaujimalo, tak to bolo konkretne zariadenie a jeho spotreba ale nie celkova spotreba.

Celkova spotreba 2x rocne vo vyuctovani mi uplne staci. Na kontrolovanie aktualnej spotreby nevidim dovod/prinos a povazujem to za vyhadzovanie penazi. Rovnako ako vecsinu domacej automatizacie.

Zajímá mě to, protože v bytě budu mít kombinaci elektrických přímotopů a krbové kotle. Jasně můžu si spočítat, kolik mě cca ten den topení stálo a zajít si k elektroměru a číslo si opsat. Ale já vůbec nemám tušení, kolik to bude žrát. Na ostatní elektroniku mám Tuya zástrčky/prodlužky, které tu spotřebu měří (jestli precizně netuším, ale když zapnu 100W telku, ukazuje to odběr ~100W, takže to přesné zřejmě je). Chci mít prostě přehled a taky si chci hrát, protože mám radost z nového bydlení  :)

cznarg

• 101
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: Dnes v 13:38:11 »
Osobně to třeba používám k odhadu vyúčtování, ke sledování mandatory nákladů (tj. kolik žere infra když nikdo není doma) atd. atd. Taky jsou zajímavé statistiky léto (klimatizace) vs. zima.
A myslím že když nevidíte vy přínos v domácí automatizaci, neznamená to že to je vyhazování peněz. Není nad to když bez obav že jste nechal zaplou troubu můžete z domova pryč či když přijdete tak se Vám rozsvítí světla zrovna tam kde jste. Nebo říct "Hey nabu zapni TV" a upraví se osvětlení tak aby se dobře koukalo na televizi. Nejsou to důležité věci, ale jsou to věci které zpříjemňují a zeefiktivňují život. A případně pomáhají sledovat náklady a určit kdy je vhodné obměnit žrouty energie (a hlavně je určit)

« Odpověď #18 kdy: Dnes v 13:40:15 »
Ahoj,

mám tohle vyřešené včetně integrace do HA pomocí fotovoltaiky na úrovni domu. Na úrovni některých částí co mne zajímají (sauna kupříkladu) používám tohle jako podružné měření:

https://rpishop.cz/593037/shelly-pro-3em-3ct63-3-fazove-mereni-spotreby-lan-wifi-bluetooth

Když si to dáš do hlavního rozvaděče a cívky dáš na hlavní přívod, tak dostaneš co chceš. Integrace shelly do HA je bezproblémová po lokální síti. Instalace je bezproblémová a s minimálním zásahem.

cznarg

• 101
    • Zobrazit profil
« Odpověď #19 kdy: Dnes v 13:41:59 »
A k tématu: na hlavní přívody používám Shelly pro 3EM, na okruhy pak Shelly pro 4PM a Shelly pro 3 (v podstatě jen indukční deska). Na dodavatele se moc nespoléhám, sice taky má nějaký údaje, ale víme jak to je s 3rd API dodavatelů ;-)

« Odpověď #20 kdy: Dnes v 13:42:33 »
Taky se dá nějak odečítat běžný elměr přes IR rozhraní.

« Odpověď #21 kdy: Dnes v 14:34:10 »

Chapu. Muzete si podat ruce s "martinpoljak". To co mam staci vsem :facepalm:.

1.Spot
2.Zapomenuty zapnuty spotrebic
3.Najemnik v byte a castejsi preuctovani per mesic. Nesponzorujete najemnika pul roku nebo zbytecne nepreplacite.
4.Komunitni energetika
5.Vyrobna s pretoky
6.Kratsi vyuctovani - napr.mesicni. Dle cenove politiky dodavatele nemusite treba platit velke zalohy jak tatar kdyz vite ze pul roku nejste na chate.
7.Moznost flexibilnich nastaveni distribucnich tarifu (ne jen blby VT / NT na lehce plovouci/fixni casy (dle systemu distribuce)).

Pro distributora to ma take vyhodu v rychle reakci v rizeni site, nakupu a planovani posilovani. Muze take mnohem lepe porovnavat technicke i netechnicke ztraty - porovna mereni na distribucni trafacce se spotrebou/vyrobou jednotlivych lidi
Pokud by predaval data treba k prenosovce (u nas CEPS) tak ten tato data muze pouzi ke svemu prospechu v rizeni taktez.

« Odpověď #22 kdy: Dnes v 14:37:21 »
A k tématu: na hlavní přívody používám Shelly pro 3EM, na okruhy pak Shelly pro 4PM a Shelly pro 3 (v podstatě jen indukční deska). Na dodavatele se moc nespoléhám, sice taky má nějaký údaje, ale víme jak to je s 3rd API dodavatelů ;-)
Pokud se domnivate ze mate spatne obchodni mereni muzete podat reklamaci. Mereni u dodavatele je velmi prisne kontrolovano.
Shelly mam taky na podrizeny monitoring ale je nutne si uvedomit ze distribuce ma u obchodniho mereni vzdycky pravdu. Jeji meridla prochazeji pravidelnou vymenou,ocejchovanim ci pripadnou modernizaci.

« Odpověď #23 kdy: Dnes v 17:54:55 »

Chapu. Muzete si podat ruce s "martinpoljak". To co mam staci vsem :facepalm:.

1.Spot
2.Zapomenuty zapnuty spotrebic
3.Najemnik v byte a castejsi preuctovani per mesic. Nesponzorujete najemnika pul roku nebo zbytecne nepreplacite.
4.Komunitni energetika
5.Vyrobna s pretoky
6.Kratsi vyuctovani - napr.mesicni. Dle cenove politiky dodavatele nemusite treba platit velke zalohy jak tatar kdyz vite ze pul roku nejste na chate.
7.Moznost flexibilnich nastaveni distribucnich tarifu (ne jen blby VT / NT na lehce plovouci/fixni casy (dle systemu distribuce)).

Pro distributora to ma take vyhodu v rychle reakci v rizeni site, nakupu a planovani posilovani. Muze take mnohem lepe porovnavat technicke i netechnicke ztraty - porovna mereni na distribucni trafacce se spotrebou/vyrobou jednotlivych lidi
Pokud by predaval data treba k prenosovce (u nas CEPS) tak ten tato data muze pouzi ke svemu prospechu v rizeni taktez.

1.Kvoli Spotu nepotrebujes poznat svoju online spotrebu. Pri Spote potrebujes mat moznost regulovat/manazova svoju spotrebu/zariadenia na zaklade tarifu/informacii o aktualnej cene a to ti online spotreba nepovie
2.Kolko krat do roka zabudnes vypnut taky spotrebic aby si to videl na online spotrebe? Ako som mohol bez toho prezit doterajsi zivot?
3.Na to nepotrebujes poznat tvoju online spotrebu ale distribucku, ktora ti to doda.
4.Znovu kvoli komunitnej energetike nepotrebujem poznat online spotrebu ale elektromer a distribucku, ktora to bude spravne zratavat.
5.Znovu na to tu je elektormer(certifikovane meradlo) a distribucku, ktore to ma merat a zaratvat. Ja k tomu nepotrebujem poznat svoju online spotrebu.
6.Znovu k tomu nepotrebujem poznat svoju online spotrebu ale potrebujem eletromer a distribucku, ktora mi to bude takto fakturovat.
7. Rovnako k tomu nepotrebujem poznat svoju online spotrebujem ale potrebujem vediet aktulne tarify/intervaly, ktore mi musi dodavat distribucka aby som pomocu nich vedle regulovat svoju sustavu. 

Pre distributora to je zaujimave ale pre bezneho cloveka je online spotreba dobra tak ako informativny udaj. Jej realne vyuzitie je nizke.