Dobrý den,
mám dotaz ohledně dodavatelů/distributorů elektřiny ve středních Čechách (konkrétně Praha-západ).
Existuje někdo, kdo kromě samotné dodávky elektřiny nabízí i nějaké IoT řešení pro měření spotřeby, případně online portál nebo API, odkud bych mohl tahat data o spotřebě elektřiny?
Cílem je integrovat to do Home Assistantu – zatím si s ním teprve hraju, mám tam jen pár Tuya křápů z Actionu a chtěl bych začít aspoň s nějakým přehledem spotřeby elektřiny.
Popravdě, elektřinu jsem naposledy řešil při připojení před cca 13 lety a od té doby jsem řešil jen doplatky/přeplatky v rámci nájemních smluv a teď poprvé od té doby budu odběratel já. Takže nemám vůbec přehled, jestli dneska existují dodavatelé, kteří umí dát zákazníkovi online data o spotřebě (ať už oficiálně, nebo třeba nějakým neofiko scrapem).
Máte někdo zkušenosti, co je dnes v ČR reálně dostupné?
Díky za tipy!
Vitej v nasi zaostale dire na Praze - Zapad! Zde je uzemi CEZ Distribuce.
Obchodni mereni resi distributor. Prubehove mereni s intervalem 15 minut dostavate automaticky v pripade ze:
- mate spotrebu nad x MWh (si to dohledejte)
- mate vyrobnu s povolenymi pretoky
- mate dodavatele energii od ktereho mate spotovy tarif - pozor zde muze dojit k tomu samemu scenari co na vlastni zadost, ze si to zaplatite
- ucastnite se sdileni / komunitni energetiky
- na vlastni zadost - neni to uplne pro socialni pripady. 4 700 Kc montaz a pak nejake 1 271Kc rocne
Na vycitani dat CEZ distribuce je PND - je zdarma ale musis si o pristup explicitne zazadat. Pristup na api maji omezeny jen od x zarizeni. Takze prakticky volne pristupny neni. Je treba mit nejaky prezvykovac z toho jejich webu + crcat se s maintenance. Umi to exporty takze i tudy vede cesta.
Dalsi moznosti jsou offline vycitani ze stavajiciho elektromeru dle typu u domacich elektromeru:
- cteni pres S0 galvanicky oddeleny vystup (vyzaduje upravu od technika distribuce / elektrikare)
- vycitani opticky pres blikajici diodu ( v zavislosti na elekromeru nemusi byt uplne oddelitelna data pro NT/VT)
- vycitani pres infraport elektromeru (to nechces, spousta crcani a ne vzdy lze pouzit)
- RS485 - prumyslove mereni, zatim jsem nikde mimo firem nevidel