Jak tohle udělám, když nemám MacOS?

martin

Re:Jak tohle udělám, když nemám MacOS?
« Odpověď #75 kdy: 27. 03. 2018, 16:58:17 »
Hele, ja chapu ze pokud mas LVM nebo filesystem co umi snapshoty, tak je to fajn. Ale i tak mam urcity pochyby ze to zasupluje ten jablecnej rsync (t.j. zaloha na jiny disk, klidne i sitovy a klidne jich muze byt povicero - jeden v praci, jeden doma). Hlavne jsem zvedavy na uzivatele snapperu (ci jinyho snapshotovyho frontendu) jak se bude koukat na umrlej SSD disk v notebooku. Po zjisteni ze nic nema.

Pod Time Machine jsem si predstavil Time Slider ze Solarisu, ktery delal v podstate to same co snapper (copy-on-write snapshoty + byl zaintegrovany do nautila a clovek hezky videl historicke verze libovolneho adresare). Time Machine od Applu je tedy spis user friendly backup, takze na Linuxu bych pouzil treba Deja Dup nebo neco podobneho.

kmarty

• 194
    • Zobrazit profil
« Odpověď #76 kdy: 27. 03. 2018, 17:29:51 »
Pod Time Machine jsem si predstavil Time Slider ze Solarisu, ktery delal v podstate to same co snapper (copy-on-write snapshoty + byl zaintegrovany do nautila a clovek hezky videl historicke verze libovolneho adresare). Time Machine od Applu je tedy spis user friendly backup, takze na Linuxu bych pouzil treba Deja Dup nebo neco podobneho.

Tak tak, Time Machine je zalohovatko. V prvotnich verzich to byl hezky okabatenej rsync --link-dest=, kde ona "okabatenost" spocivala v tom, ze ty zalohy uzivatel muze prolejzat Finderem (t.j. asi obdobne jako ten snapper+nautilus), pripadne pri reinstalaci se mohla vybrat zaloha TM pro obnovu.
Dneska je to obohaceny o to, ze v pripade nedostupnosti zalohovaciho disku ty zalohy (v podstate inkrementalni) dela na interni disk a po pripojeni k zalohovacimu disku to preleje na nej (s tim, ze si porad neco drzi na mistnim disku v zavislosti na tom kolik je volnyho mista). Hadam (nekoukal jsem), ze s prichodem APFS to dela taky za pomoci snapshotu.

Uzivatelska privetivost pro BFU spociva v tom ze klikacim zpusobem mas jen: Zalohy ano/ne a pokud ano, tak na jaky disk.

kmarty

• 194
    • Zobrazit profil
« Odpověď #77 kdy: 27. 03. 2018, 17:40:41 »
Aha, tak mirne jinak.
U APFS to opravdu dela snapshoty (cca kazdou hodinu), ale podle casu jsou nezavisle na zalohovani na externi disk.
Kazdopadne pro BFU se nic nezmenilo, to klikatko je furt stejny.
« Poslední změna: 27. 03. 2018, 17:47:08 od kmarty »

MasoxCZ

« Odpověď #78 kdy: 27. 03. 2018, 19:30:15 »
A co třeba ekvivalent FaceTime pro Android nebo Win? Mám na hlave sluchátka s mikrofonem, pracuju a někdo mi volá na mobil - nebo potřebuju volat já. Tak nemusím ani brát do ruky mobil, protože použiju Facetime.

AirDroid + pouzitie Bluetooth pre pripojenie PC k telefonu ako bezdrotoveho headsetu: https://www.technologyhint.com/make-receive-calls-pc-android/ . Vyzaduje to sice, aby telefon bol v dosahu bluetooth, ale tusim aj FaceTime vyzaduje, aby telefon bol na rovnakej WiFi ako Mac.
U facetime je jeden dulezity rozdil. Jsem doma, sedim budto u macu, nebo u tabletu. Zazvoni telefon a ja ho mohu zvednout na iphone, na macu, nebo na tabletu, pripadne na notebooku pokud jeste resim praci. Tohle s bluetooth neudelate...

Ale jistěže jo. Hangouts, Skype (zvracím), Voxer, Viber (zvracím ještě víc). Všechny zvoní na všech online zařízeních s dotyčným účtem.
Viber zvoni kdyz mi nekdo vola na +4206xx? Zajimave...

Pokud oba konce mají Viber nainstalovaný a volající na dotaz při sestavování hovoru odpoví, že chce volat přes Viber, tak samozřejmě.
Pokud oba maji viber... na apple je hezke to, ze mi zavola zakaznik a ja to proste zvednu na kteremkoliv zarizeni... nemusim mit nainstalovanych 100 komunikatoru jenom proto ze je muze pouzivat nektery zakaznik...

Tak jo, zeptám se ještě jednou:
Platí to pro JAKÝKOLI HOVOR, tedy i hlasový např. z pevné linky, nebo pouze pro hovor začínající i končící na applu?
Ano, plati to pro kazdy hovor. Je jedno jestli ti nekdo vola pres facetime, nebo z pevne linky na tvuj iphone, ten hovor proste zvednes klidne i na tabletu nebo na macos.

To mi v kombinaci s absencí přepínání uživatelů připadá jako kvalitní recept na průser. Stačí jedno NDA a hovor přijatý nesprávnou osobou nebo vykecaný obsah SMSky.

Kkt1

« Odpověď #79 kdy: 27. 03. 2018, 19:42:15 »
A co třeba ekvivalent FaceTime pro Android nebo Win? Mám na hlave sluchátka s mikrofonem, pracuju a někdo mi volá na mobil - nebo potřebuju volat já. Tak nemusím ani brát do ruky mobil, protože použiju Facetime.

AirDroid + pouzitie Bluetooth pre pripojenie PC k telefonu ako bezdrotoveho headsetu: https://www.technologyhint.com/make-receive-calls-pc-android/ . Vyzaduje to sice, aby telefon bol v dosahu bluetooth, ale tusim aj FaceTime vyzaduje, aby telefon bol na rovnakej WiFi ako Mac.
U facetime je jeden dulezity rozdil. Jsem doma, sedim budto u macu, nebo u tabletu. Zazvoni telefon a ja ho mohu zvednout na iphone, na macu, nebo na tabletu, pripadne na notebooku pokud jeste resim praci. Tohle s bluetooth neudelate...

Ale jistěže jo. Hangouts, Skype (zvracím), Voxer, Viber (zvracím ještě víc). Všechny zvoní na všech online zařízeních s dotyčným účtem.
Viber zvoni kdyz mi nekdo vola na +4206xx? Zajimave...

Pokud oba konce mají Viber nainstalovaný a volající na dotaz při sestavování hovoru odpoví, že chce volat přes Viber, tak samozřejmě.
Pokud oba maji viber... na apple je hezke to, ze mi zavola zakaznik a ja to proste zvednu na kteremkoliv zarizeni... nemusim mit nainstalovanych 100 komunikatoru jenom proto ze je muze pouzivat nektery zakaznik...

Tak jo, zeptám se ještě jednou:
Platí to pro JAKÝKOLI HOVOR, tedy i hlasový např. z pevné linky, nebo pouze pro hovor začínající i končící na applu?
Ano, plati to pro kazdy hovor. Je jedno jestli ti nekdo vola pres facetime, nebo z pevne linky na tvuj iphone, ten hovor proste zvednes klidne i na tabletu nebo na macos.

To mi v kombinaci s absencí přepínání uživatelů připadá jako kvalitní recept na průser. Stačí jedno NDA a hovor přijatý nesprávnou osobou nebo vykecaný obsah SMSky.
K tomu zarizeni jsi prihlasenej pres svuj apple id ucet, tudiz pokut das heslo ke svemu tabletu zene a ona zvedne nejaky hovor, tak mas smolika. Nastaveni jestli to chces prijimat na tabletu nebo na macu je na tobe.

anonym

« Odpověď #80 kdy: 27. 03. 2018, 22:16:48 »
Kokte1, mám dotaz. Když máš macbook i iphone v jedné wifi síti a vyfotíš na mobilu fotku, udělá se ti automaticky syncrhonizace se složkou Pictures v Macbooku? A jestli jo, udělá se ti to synchrno přes vnitřní síť, nebo ti to jde taky zbytečně přes Internet, jako u Google?

Kkt1

« Odpověď #81 kdy: 27. 03. 2018, 22:24:21 »
Kokte1, mám dotaz. Když máš macbook i iphone v jedné wifi síti a vyfotíš na mobilu fotku, udělá se ti automaticky syncrhonizace se složkou Pictures v Macbooku? A jestli jo, udělá se ti to synchrno přes vnitřní síť, nebo ti to jde taky zbytečně přes Internet, jako u Google?
Pouzivam icloud pro fotky, takze kdyz vyfotim foto nahraje se do icloud. Na macu musim byt prihlaseny a mit pustenou photos app a az pak se to stahne z icloud. Pokud nemas zapnuty icloud pro fotky, tak se ti fotky synchronizuji az kdyz zapnes photos app na macu a pustis import.

Kkt1

« Odpověď #82 kdy: 27. 03. 2018, 22:25:16 »
Takze pokud pouzivas icloud, jde ti to pres icloud bez ohledu na to ze jste na jedne siti.

anonym

« Odpověď #83 kdy: 27. 03. 2018, 22:27:39 »
Pouzivam icloud pro fotky, takze kdyz vyfotim foto nahraje se do icloud. Na macu musim byt prihlaseny a mit pustenou photos app a az pak se to stahne z icloud. Pokud nemas zapnuty icloud pro fotky, tak se ti fotky synchronizuji az kdyz zapnes photos app na macu a pustis import.

Tak tohle na applu lepsi nemas. Já vyfotím v mobilu fotku, spustím Google Photos (mam iphone), fotky se synchronizuji s Google Drive (default slozka "Fotky Google" je pro Google Photos) a to se mi hned synchronizuje s mým lolálním Google Drive, tzn. se mi tam fotka hnedka objeví.

Kkt1

« Odpověď #84 kdy: 27. 03. 2018, 22:33:26 »

Tak tohle na applu lepsi nemas. Já vyfotím v mobilu fotku, spustím Google Photos (mam iphone), fotky se synchronizuji s Google Drive (default slozka "Fotky Google" je pro Google Photos) a to se mi hned synchronizuje s mým lolálním Google Drive, tzn. se mi tam fotka hnedka objeví.
No... ty musis pustit aplikaci google photos, zatimco icloud syncuje ty fotky na pozadi. Kdyz nemas spusteny google drive na pc, tak se ti nic nesynchronizuje. Tudiz ty pustis appku na telefonu aby jsi dostal fotky do cloudu, ja ji nemusim poustet a icloud se o to postara. Ty pustis treba u startu na pc google drive, ja pustim photos (taky u startu). Porad mam o akci spusteni google photos na telefonu min.

Kkt1

« Odpověď #85 kdy: 27. 03. 2018, 22:35:39 »
Kdyz jsme u tech google photos, na ios byla nejaka moznost synchronizace na pozadi, ale moc mi to nefungovalo (myslim ze po nejakem case ios uspi tu appku). Netusis jak to funguje na androide? Je tam neco co automaticky syncuje fotky do google photos?

anonym

« Odpověď #86 kdy: 27. 03. 2018, 22:52:04 »
 já já nemusím na počítači žádnou aplikaci při startu pouštět. Google drive je při startu windows automaticky připojen v průzkumníku jakožto remote disc. Musím jen spustit iPhone aplikaci Google photo ale myslím si že kdybych měl Android nemusel bych to udělat.
.

MasoxCZ

« Odpověď #87 kdy: 27. 03. 2018, 22:57:26 »

K tomu zarizeni jsi prihlasenej pres svuj apple id ucet, tudiz pokut das heslo ke svemu tabletu zene a ona zvedne nejaky hovor, tak mas smolika. Nastaveni jestli to chces prijimat na tabletu nebo na macu je na tobe.

Přičemž jediná další možnost je,aby každej doma měl svůj telefon a svůj tablet. Jo, to je rozhodně dobrá investice :-D

MasoxCZ

« Odpověď #88 kdy: 27. 03. 2018, 23:04:03 »

No... ty musis pustit aplikaci google photos, zatimco icloud syncuje ty fotky na pozadi. Kdyz nemas spusteny google drive na pc, tak se ti nic nesynchronizuje. Tudiz ty pustis appku na telefonu aby jsi dostal fotky do cloudu, ja ji nemusim poustet a icloud se o to postara. Ty pustis treba u startu na pc google drive, ja pustim photos (taky u startu). Porad mam o akci spusteni google photos na telefonu min.

To přece není pravda. Když si to v gDrive na telefonu povolíš, synchronizuje i přes mobilní data; default je celkem logicky na pouze WiFi + nabíječka.
A když máš instalovanýho klienta googlu (toho času Google Backup&Sync), tak v době kdy je počítač přihlášený a online, tak ti to synchronizuje. Pochybuju, že MacOS na desktopu ti bude z icloudu synchronizovat v době, kdy je mašina vypnutá nebo usnutá, ani když je odhlášená. Samozřejmě když máš účet přihlášený a zamčený, a aktivního jiného uživatele, tak ti Google synchronizuje přirozené taky.
A troufnu si tvrdit, že minimálně ještě v iOSu 7 (což bylo naposled kdy jsem iPad používal) byla synchronizace fotek do icloudu defaultně povolena taky jenom na WiFi a s nabíječkou.

Kkt1

« Odpověď #89 kdy: 27. 03. 2018, 23:51:40 »

Přičemž jediná další možnost je,aby každej doma měl svůj telefon a svůj tablet. Jo, to je rozhodně dobrá investice :-D
Apple v tomhle ma ale jasnou strategii, jsou to osobni veci stejne jako telefon. Nekdy cela rodina mela jeden telefon, dnes ho ma kazdy clen rodiny. To same apple chce u tabletu nebo macbooku. Otazka penez je samozrejme na miste, ne kazdy si to muze dovolit. Na druhou stranu abych resil spory o tom jestli v 7 vecer budu na tabletu ja, nebo zena, nebo nektere z deti je pro me neprakticke. Proto treba u nas ma kazdy proste sve zarizeni.