UPS pro malý server

Re:UPS pro malý server
« Odpověď #30 kdy: 12. 09. 2025, 10:37:32 »
[fotka racku]

To zelené co vykukuje vlevo v hloubi za DIN lištou, to je baterka? :-)
To spíš vypadá jako zdroj...

« Odpověď #31 kdy: 12. 09. 2025, 11:41:52 »
S největší pravděpodobností baterka složená z více článků

« Odpověď #32 kdy: 12. 09. 2025, 20:49:17 »
Viděl bych to na LiFePO4 články od GWL. (3,2 V a 20 Ah?)

Kit

• 864
    • Zobrazit profil
« Odpověď #33 kdy: 12. 09. 2025, 23:00:54 »

Raději bych zvolil kompletní 12V baterii LiFePO4, protože ta už má v sobě všechny potřebné ochranné prvky.

« Odpověď #34 kdy: Dnes v 00:27:45 »
Raději bych zvolil kompletní 12V baterii LiFePO4, protože ta už má v sobě všechny potřebné ochranné prvky.

S tím se dá souhlasit. Já jen píšu, co jsem viděl na obrázku :-)

Kit

• 864
    • Zobrazit profil
« Odpověď #35 kdy: Dnes v 00:35:17 »

S tím se dá souhlasit. Já jen píšu, co jsem viděl na obrázku :-)

Našel jsem i konkrétní řešení na vytvoření stabilního zdroje z takové baterie:
https://www.mini-box.com/DCDC-USB?sc=8&category=1264

« Odpověď #36 kdy: Dnes v 13:57:26 »
[fotka racku]

To zelené co vykukuje vlevo v hloubi za DIN lištou, to je baterka? :-)
To spíš vypadá jako zdroj...
Je to dvojice 12V baterek se čtyřmi články Calb 20Ah (4s2p) - měla jsem nějaké, co mi zbyly z jiného projektu. Jsou silně zaizolované z pochopitelných důvodů :)
Vpravo vzadu je schovaný měnič Victron 12V/500VA.
Schéma na mém blogu zde: https://vati.cz/server-3-realizace-ups/ - jen jsem časem modernizovala komponenty. To černé velké se zelenou LEDkou na fotce vedle pojistek UPS baterií je SSR, které odděluje UPS od DC okruhu domu v případě, že je vybitá hlavní FVE baterie a nesvítí slunce. To se pak zapne ten spínaný zdroj UPSky, který se snaží UPS baterku dobíjet. Server, pokud se nějak zatíží, si může pěkně cucnout, a tu zátěž pak kryjí baterky UPS, ten spínaný zdroj to dát nemůže. Ale to jsou jen peaky.
Mám jednu šuplíkovou JK BMS, ale tak nějak nemám pocit, že by bylo potřeba ji osadit, protože na těch UPS bateriích je max 13,3V, takže v běžném stavu můžou být tak na 70% SOC. Kdo zná LiFe baterie, tak ví, že mají velmi plochou křivku U/SOC, takže prakticky nehrozí, že by nějaký článek ustřelil natolik, že by to vadilo. A dole, pokud by došlo k situaci, že server pojede na bateriové UPS, pak mě víc záleží na serveru, než na těch baterkách.
Nevýhoda mého řešení UPS je, že server nic neví o stavu UPS. Dobastlit by se to dalo, ale nic mě k tomu ani po letech provozu netlačí.
Mám pocit, že tu někdo zmiňoval ty pico PSU - taky jsem o nich hodně přemýšlela. Kdysi se daly pořidit ty, které měly DC-DC měnič i na 12V větvi. Ty, které se možná dají sehnat ještě dnes, 12V hrnou přímo ze zdroje. Což může být v pohodě, když se to napájí z tvrdšího spínaného zdroje, ale v napájení z baterie už ne. Krom toho živit tím bych si troufla jen nějaké úplně malé servříky, což už není můj případ.
Když to shrnu - moje UPS je komplikovanější o to, že jsem po ní chtěla, aby mohla jet ve třech režimech - z FVE, z DS nebo z vlastních baterií. Vyloučila jsem přepínání sítí, protože pokud to má být rychlé, spolehlivé a bezpečné, je to drahé. Takže jsem skončila u nejjednoduššího konceptu DC-coupled zdroje, který ale není úplně efektivní energeticky, což mi nevadí, protože jsem jako majitelka ostrovní FVE energeticky za vodou.
Starší servery napájené z DC (dají se koupit ATX desky s DC vstupem) a dodnes část infrastruktury jistím primitivní DC UPSkou z malého olova, pojistky a z diody, a vzhledem k jednoduchosti bych tohle řešení doporučovala.
Kupované UPSky jsou hezké, skladné, nemusí být drahé, ale nemám o nich valné mínění co do výkonu, kvality AC, a už vůbec ne co do výdrže baterií a co do opravitelnosti. 

Kit

• 864
    • Zobrazit profil
« Odpověď #37 kdy: Dnes v 21:12:56 »
Schéma na mém blogu zde: https://vati.cz/server-3-realizace-ups/

Je to zajímavé, jen bych místo K1 použil MOSFET.