Tak jsem vyzkoušel ten FreeSpire linux, který jsem našel náhodou. Nejprve jsem slyšel o tom, že kdysi existoval byzardní Lindows v roce 2001 a ten napodopoval Windows. Když jsem dodíval video do konce, zjistil jsem, že dnes se to jmenuje LinSpire, ale Linspire má i free verzi právě FreeSpire a ten je v tmavém provedení. Tak jsem to nainstaloval na VM na Windows XP a zatím jsem spokojený. Pravda je, že terminál má nízký kontrast a není vhodný pro dlouhhodbější používání.
Možná časem přijdu jak nakonfigurovat barvy, ale v základní nabídce to není.
Možná jede trochu pomaleji, ale to bych musel nainstalovat linux na SSD, teď pod Windows na HDD. Samostatná otázka by pak byla jestli jde udělat kopii oddílu systému Windows XP (pomocí dd) a udělat z toho normální .iso, aby to nabootovalo pod linuxem jako VM například v tom sandboxu... I když ve FreeSpire je asi jiná pomůcka... Teď si nepamatuji ten název.
Fotka z Macu od pána výše je hezká, vysoký kontrast, ale já hledám levné řešení. Mac je pro mě cizí, nikdy jsem na něm nedělal. Vracím se potřetí k Linuxu. Apropos, já přece mohu svůj monitor nakonfigurovat na vysoký jas, ale raději používám nízký jas/kontrast hodnoty 38 41. A zbytek dolaďuji pomocí Gamma panelu to je toto:
https://softradar.com/static/products/gamma-panel/gamma-panel-screen-1.jpg. Kdyby byla podobný appka na linux, bylo by to fajn. Myslím že určitě bude. Zatím ten jas koriguju přes Windows. Trošku neprakticky.
Jestli můžete poradit, nepřišel jsem na to jak v Gnome prostředí udělat odkaz/zástupce na LibreOffice a Shotcut na plochu. Ty jsem už nainstaloval, ale nevím jak je spustit.
Taky jsem nepřišel na to kde se má zobrazit nasdílená složka z Windows XP, kterou jsem nastavil na VM Player.