Výběr disků do serveru Dell

Výběr disků do serveru Dell
« kdy: 27. 03. 2024, 16:32:48 »
Ahoj,
potřebuji do serveru Dell poweredge R410 koupit dva nové disky (Budou v RAID-1) připojené pomocí řadičem PERC H700. Na serveru je nainstalovaný proxmox, na kterém poběží Nextcloud, pro který budou tyto nové disky úložištěm. Potřeboval bych kapacitu 8TB pro každý.
Ptám se spíše na vaše zkušenosti s určitým výrobcem /  modelem.

Děkuji

jjrsk

• 527
    • Zobrazit profil
Re:Výběr disků do serveru Dell
« Odpověď #1 kdy: 27. 03. 2024, 18:24:47 »
Nejak ti v tom tvem dotazu chybi spousta zasadnich veci.

Takze kristalova koule. Pod supportem to nemas, a veci s logem dellu ti prijdou drahy a supliky mas? A pak dalsi krisalova koule ... mas supliky s redukci, a tudiz do toho das sata a udelas z toho nls (jak tomu rika dell) nebo chces sasovy disky? A chces 2,5 nebo 3,5"? 7/10/15k? (vzhledem ke kapacite nepredpokladam SSD)

Obecne v tech serverech funguje vicemene cokoli, oni do toho ostatne taky vicemene cokoli dodavaji, jen to prelepi svym logem. Dost casto to je seagate. A kdyz koupis sas, vyvarujes se tim tak nejak od prirody vsemoznych soho frikulinskych technologii.

« Odpověď #2 kdy: 27. 03. 2024, 19:45:42 »
Doplnění chybějících informací:
  • Šuplíky mám na 3.5" disky, ale bez redukce na 2.5"
  • Bral bych SASSové
  • Otáčky jsem popravdě nikdy neřešil (jsou to první disky do serveru co kupuji)

Co se týče dell disků, na ty jsem se také díval, ale přišlo mi, že jsou dražší než konkurence.
Rozumím tomu, že bude fungovat v podstatě jakýkoli "serverový" disk, ale zajímalo by mě jestli nějaká značka / model je spolehlivější, případně jestli se vyplatí koupit přímo dell disk.

« Odpověď #3 kdy: 27. 03. 2024, 20:25:37 »
Myslím si, že by jsi měl spíše říci co od řešení očekáváš, resp. co očekává tvůj zákazník.

A možná se trochu zajímat třeba o Dell, ne na základě nějakých marketingových žvástů, ale co se týče podpory a supportu, prostě praktických věcí co řeší IT.
Asi nechápeš, že když si dáš neoriginální díly do serveru, ať je to jakákoliv značka, tak automaticky ztrácíš jistý režim support při závadě.
V tvém případě např. disky, ať je vyrobí na lince kdokoliv, tak se liší hlavně firmwarem, a na tyto disky výrobce (v tvém případě Dell) může poskytnout preemertivní záruku, tzn. stačí aby diagnostika hlásila, že může vzniknout závada/porucha a oni disk vymění kus za kus, nečeká se až to celé zkolabuje.
V případě neoriginálu si to řešíš až to lehne, a úspory kterých jsi dosáhl při koupi, se najednou prodraží za odstávku serveru a nějaké řešení, typicky nákupem nového hdd. Tzn. úspora žádná!
Disk je ještě sranda, ale horší jsou RAM paměti, tam se na tebe vykašlou, protože nelze jednoznačně určit závada ke konkrétní komponentě.

RDa

• 2 710
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 28. 03. 2024, 00:14:16 »
Vzal bych nejake SAS disky z bazose.

Bud jsi brandovana ovce a koupis ty dva disky ofiko za tezke penize.
Nebo jedes rizky-biznis a ocekavas od HW alespon jakovo takovou kompatibilitu.

Rotacni disky nejsou raketova veda, je to obyc server.. zadny enterprise vo*eb kde to tvrde filtruji, protoze 520b sektory a zabanovanej write command.

jjrsk

• 527
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 28. 03. 2024, 08:58:08 »
Mno ... takze zaklady zakladu ...

Otacky ti definguji IOps. U mechanickych disku zhruba 15k = 180-200. 7k = 80-100. Zrcadlo = mas 1x IO pro zapis a 2x pro cteni (teoreticky).

Nebyla rec o redukci 3,5 na 2,5 ... ale ze saty na sas. Na tech suplicich mas dve sady der. Kdyz das disk do ty sady bliz drzaku, tak za nej prijde jeste malej plosnak, kterej zredukuje SATA disk na SAS. Ten plosnak je ta redukce. Ma to svy pro a proti. Pro je, ze ten plosak je pak pripojenej na oba kanaly, narozdil od stavu, kdy tam satovej disk pichnes naprimo, a tudiz ho napojis jen na jeden kanal. Proti je samozrejme dalsi komponenta ktera se muze podelat.

Kdyz mas SAS disk, tak se samozrejme pripojuje naprimo.

Kdyz koupis disk z kompatability listu, tak mas jisty ze fungovat bude, a dostanes ho vcetne supliku. Kdyz koupis libovolnej jinej disk, tak ti fungovat nejspis bude taky, jen ti to nikdo nikde nepotvrdi. Spolehlivost je u vsech stejna = chcipnou bud hned, nebo za 10 let.

Jak sem rek, pokud si overis co do toho dell dava, najdes vsechny existujici vyrobce. Davaj do toho to, co bylo zrovna nejlevnejsi. Easy.

« Odpověď #6 kdy: 28. 03. 2024, 09:37:58 »
pozor na ty nekompatibilní disky, že by disk vůbec nefungoval jsem snad posledních 15 let ani neviděl, ale často se stává, že řadič z toho disku neumí číst metriky, takže buď začne plašit s teplotou a roztočí větráky naplno, začne plašit s výkonem a celé to je loudavé nebo si naopak nevšimne, že disk nefunguje správně a ztrácíš data nebo čteš nesmysly.

Kup SAS, to ti dost pěkně vytřídí consumer sektor. S nějakým seagate asi neuděláš chybu, protože ty používá většina výrobců vč. dellu, dell nepoužívá žádné speciální firmware pro své disky, ale pokud se podíváš do jeho katalogu a pak takový disk pořídíš, nic s tím nezkazíš.

8TB disk asi s více otáčkami než 7k stejně nekoupí, takže ta diskuze postrádá smysl.

Dva 8TB disky v raid 1 pro nextcloud mi připadá jako strašně málo, stačí pár uživatelů a disky nestíhají. Zápis je dvojmo, čtení jednou, ale to je na tobě a tvém návrhu architektury.

« Odpověď #7 kdy: 28. 03. 2024, 12:02:01 »
Myslím si, že by jsi měl spíše říci co od řešení očekáváš, resp. co očekává tvůj zákazník.

A možná se trochu zajímat třeba o Dell, ne na základě nějakých marketingových žvástů, ale co se týče podpory a supportu, prostě praktických věcí co řeší IT.
Asi nechápeš, že když si dáš neoriginální díly do serveru, ať je to jakákoliv značka, tak automaticky ztrácíš jistý režim support při závadě.
V tvém případě např. disky, ať je vyrobí na lince kdokoliv, tak se liší hlavně firmwarem, a na tyto disky výrobce (v tvém případě Dell) může poskytnout preemertivní záruku, tzn. stačí aby diagnostika hlásila, že může vzniknout závada/porucha a oni disk vymění kus za kus, nečeká se až to celé zkolabuje.
V případě neoriginálu si to řešíš až to lehne, a úspory kterých jsi dosáhl při koupi, se najednou prodraží za odstávku serveru a nějaké řešení, typicky nákupem nového hdd. Tzn. úspora žádná!
Disk je ještě sranda, ale horší jsou RAM paměti, tam se na tebe vykašlou, protože nelze jednoznačně určit závada ke konkrétní komponentě.

Mam pocit, ze skoro nikto si nedal namahu poriadne precitat otazku. Pise, ze to chce do R410 s H700 radicom. Ved to je asi 14 rokov od vydania tejto rady, tak nechapem, co sa tu riesi nejaky support, klienti a tak.
Tipujem, ze to ma na zabavu, na nieco nekomercne.

Fungovat tam bude cokolvek. Kludne aj bezny SATA disk. len by som dal bacha na to neboli "sindlove" SMR  disky ale klasika CMR. V serveroch z tych cias sme pouzivali obycajne SATA disky. Aj Dell ich pouzival(Seagate).  Ak si dobre pametam,tak H700 ma max. podporovanu kapacitu disku 8TB. Upgradni si ale firmare na tom radici. Povodne zvladal len 2TB disky.

RDa

• 2 710
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 29. 03. 2024, 01:44:40 »
Nebyla rec o redukci 3,5 na 2,5 ... ale ze saty na sas. Na tech suplicich mas dve sady der. Kdyz das disk do ty sady bliz drzaku, tak za nej prijde jeste malej plosnak, kterej zredukuje SATA disk na SAS. Ten plosnak je ta redukce. Ma to svy pro a proti. Pro je, ze ten plosak je pak pripojenej na oba kanaly, narozdil od stavu, kdy tam satovej disk pichnes naprimo, a tudiz ho napojis jen na jeden kanal. Proti je samozrejme dalsi komponenta ktera se muze podelat.

Tyhle redukce znam - delaji z 1 SATA portu "dual port sas", vetsinou je tam emulex chip.

Ale prakticke vyuziti zavisi na tom, zda backplane, kam se dany disk pak strka, ma vubec dvoji pripojeni.

Se 100% pravdepodobnosti ho maji diskove police (disk shelf), coz je prostej dualni sas expander - tj. s plnou redundanci.

V pripade serveru, tj. lokalniho uloziste, neni uplne bezne aby backplane mel dvoji pripojeni - napr. supermicro dela single i dual verzi svych backplane - vzdy je tam ale nejaky expander, takze je to vlatne takova integrovana police. Pasivni dual port backplane jsem snad nikdy nevidel - zrejme vyrobci vi, ze v ramci jednoho serveru je sance na poskozeni spojeni mala.

Jinak ten R410 ... to je dual 1366 socket? Neskutecne retro.. a nechapu proc to nekdo chce provozovat. To jsme zas na 100-150w v idle + hromda hluku. Chapu ze to je server.. ale tohle uz patri do cerveneho kontejneru, ne do produkce, experimentu ci homelabu.

Brumla

• 102
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 29. 03. 2024, 11:17:41 »
Dell disky jsou dražší, ale zato budeš mít záruku a servis NBD (next business day, pokud je s tím koupíš). Při selhávání/selhání jim stačí poslat nějaké logy a většinou ti pošlou ihned nový disk, starý jim dáš až jej nahradíš. Do tutoho stroje můžeš dát skoro cokoliv, při tom stáří stroje bych se neupínal na SAS - kvůli ceně a možnostem výběru. Do RAID1 určitě ještě třetí disk-spare. Podle počtu uživatelů/vytížení/určení doporučuju zvážit RAID10 (4 disky+2 spare). Pokud bys kupoval něco jiného než serverové, tak koupit ty určené pro NAS a CMR. Pokud by se na to měly ukládat kamerové záznamy, byly by vhodné jiné disky. Jsou firmy, kde se to řeší nejlevněji - prostě uděláš RAID10+2spare z nejlevnějších a když nějaký odejde, nahradíš jiným nejlevnějším a tuten vyreklamuješ. Rotační disky buď selžou velmi brzo, nebo slouží dlouho. Ale já ty nejlevnější řešení nemám rád, většinou to není technicky dobře. Pro korporáty jsem kupoval dle jejich politik, obvykle Dell/HPE. Pro moje řešení vybírám disky různých výrobců a různých šarží. Pokud koupíš 2 stejné disky a v té šarži bude chyba, můžou ti chcípnout oba zároveň, to nechceš. Obvykle kombinuju WD RED PRO/Ultrastar, Seagate Exos a Toshibu, podle toho, co je zrovna dostupné.

acute

« Odpověď #10 kdy: 02. 04. 2024, 00:16:18 »
Take bych asi doporucil spise SATA disky, osvedcily se mi WD Ultrastar nebo Gold a rozhodne, jak uz zaznelo od Brumly, nakoupit od různych dodavatelu, aby pokud mozno nebyly ze stejnych serii. Pokud se nemylim, ma R410 "jen" 4 sachty, volil bych tedy pro jistotu osazeni vsech pozic a RAID 5 s redundanci. Data jsou nejcennejsi. Osvedcilo se mi nahradit optickou mechaniku adapterem na dva 2.5 disky a dat Proxmox na SSD (a kdyz by to slo tak i virtual), idealne na solidni Kingston 480M (a kdyz uz tak uz rovnou na dva v RAID1). Na rotacni disky pak jen data.

« Odpověď #11 kdy: 02. 04. 2024, 12:19:09 »

Mam pocit, ze skoro nikto si nedal namahu poriadne precitat otazku. Pise, ze to chce do R410 s H700 radicom. Ved to je asi 14 rokov od vydania tejto rady, tak nechapem, co sa tu riesi nejaky support, klienti a tak.
Tipujem, ze to ma na zabavu, na nieco nekomercne.

Fungovat tam bude cokolvek. Kludne aj bezny SATA disk. len by som dal bacha na to neboli "sindlove" SMR  disky ale klasika CMR. V serveroch z tych cias sme pouzivali obycajne SATA disky. Aj Dell ich pouzival(Seagate).  Ak si dobre pametam,tak H700 ma max. podporovanu kapacitu disku 8TB. Upgradni si ale firmare na tom radici. Povodne zvladal len 2TB disky.

No s tou kompatibylitou byc byl opatrnej, nevim jak je t ted, ale pred nejakejma 10-15 lety jsme u dell ple hekovali fw disku aby je to pole vubec akceptovalo... jinak tvrdil unsuporte disk..

« Odpověď #12 kdy: 02. 04. 2024, 12:45:28 »
Take bych asi doporucil spise SATA disky, osvedcily se mi WD Ultrastar nebo Gold a rozhodne, jak uz zaznelo od Brumly, nakoupit od různych dodavatelu, aby pokud mozno nebyly ze stejnych serii. Pokud se nemylim, ma R410 "jen" 4 sachty, volil bych tedy pro jistotu osazeni vsech pozic a RAID 5 s redundanci. Data jsou nejcennejsi. Osvedcilo se mi nahradit optickou mechaniku adapterem na dva 2.5 disky a dat Proxmox na SSD (a kdyz by to slo tak i virtual), idealne na solidni Kingston 480M (a kdyz uz tak uz rovnou na dva v RAID1). Na rotacni disky pak jen data.

proč sata a ne sas?

Říkáš, že data jsou nejcennější a doporučuješ raid 5?

Solidní Kingston 480M? Co je na něm solidního? Předpokládám, že myslíš A400 480GB (nic jako 400M neexistuje), který má 160 TBW, což na OS disk pro proxmox je poměrně málo a za rok ti může odejít.

« Odpověď #13 kdy: 02. 04. 2024, 13:31:33 »

Solidní Kingston 480M? Co je na něm solidního? Předpokládám, že myslíš A400 480GB (nic jako 400M neexistuje), který má 160 TBW, což na OS disk pro proxmox je poměrně málo a za rok ti může odejít.

Asi myslel Kingston DC500M 480GB. My je taky pouzivame na PVE OS.

« Odpověď #14 kdy: 02. 04. 2024, 14:38:24 »

Asi myslel Kingston DC500M 480GB. My je taky pouzivame na PVE OS.

Nj DC500, pravda, to jsem z toho nevyluštil :), to je jiná samozřejmě. Ať už M nebo R, jsou to velice dobré disky za supr ceny právě na OS.