Stavba CoreXY 3d tiskárny

Stavba CoreXY 3d tiskárny
« kdy: 10. 12. 2023, 10:40:12 »
Zdravím všechny,
vím že to sem na roota moc nepatří, ale určitě se tu najde spousta bastlířů, kteří si staví 3d tiskárnu.
V současné době si stavím vlastní CoreXY, chtěl bych tisknout rychlostma 250mm/s a víc. Tiskárna bude komplet uzavřená abych mohl tisknout i lepšíma materiálama jako je nylon a PC-ABS.

Můžete mi někdo doporučit nějaký vhodný hotend s kterým máte dobré zkušenosti? Jde mi o to aby zvládal víc než 40mm3/s, byl lehký a zvládal vysoký teploty kolem 300°C a víc. Pár jsem jich našel na 3djake.cz, nebo pro voron, ale nikde jsem moc nenašel zkušenosti obyčejných bastlířů, kteří tím tisknou i ty lepší materiály.
Cena zatím nerozhoduje, spíš mi jde o přehled jaký používáte a jak jste s nimi spokojení. Až to budu reálně kupovat, tak bych chtěl něco do 2k (pokud něco takového je).

Nějaké zkušenosti s tiskem už mám, ale zatím jsem používal různé laciné(čínské), takže   v těch značkových se moc neorientuji.

Re:Stavba CoreXY 3d tiskárny
« Odpověď #1 kdy: 10. 12. 2023, 18:30:48 »
No, ono pod 2k se nedostaneš ani náhodou. Protože pokud chceš tisknout 250mm/s tak potřebuješ HF hotend a ten stojí ranec. Viz Dragon HF hotend. Nedávno jsem stavěl Voron 0.2 tak o tom něco vím...

« Odpověď #2 kdy: 10. 12. 2023, 19:07:35 »
« Poslední změna: 10. 12. 2023, 19:11:40 od Tomas-T »

« Odpověď #3 kdy: 10. 12. 2023, 19:11:55 »
No ne, protože není skladem na daném eshopu, Standardní cena je přes dva litry.

« Odpověď #4 kdy: 10. 12. 2023, 19:15:29 »
jako tenhle? https://www.3djake.cz/phaetus/dragon-hotend-uhf#reviews asi nebude kompletní..... koukal jsem zatím předběžně na brožurku https://c-3d.niceshops.com/upload/file/Phaetus-Brochure[1].pdf

zatím si dělám rešerši, jaký vlastně typ, Volcano, klasika E3D typ nebo s keramickým tělískem...
Našel jsem i tento https://www.3dfoxshop.cz/red-lizzard-v6-hotend-bi-metal-hlinik/?variantId=21494&gad_source=1
ale právě nevím jestli tomu věřit, proto se ptám...

« Odpověď #5 kdy: 10. 12. 2023, 19:23:35 »
Tak určitě ten Red lizzard V6 Hotend Bi-metal - hliník nebrat, co koukám tak to není HF. Ale všeobecně by se hodilo jakou tiskárnu stavíš a jak je vyřešený chlazení. Protože na tom závisí spousta věcí :-)

Já mám toto Phaetus Voron Dragon HF
https://www.na3d.cz/p/9819/phaetus-voron-dragon-hf

« Odpověď #6 kdy: 10. 12. 2023, 19:58:29 »
Stavím variaci na vorona, vlastní design (akorát budu hejbat v Z bedem, zatím paralelně šrouby, časem plánuju mít tři šrouby na Z, bed letmo uložený na magnetických kloubech),  chlazení bych řešil vzduchem, případně, když by nebylo zbytí tak vodou. Chtěl bych používat bowden...Zatím tu tiskárnu kreslím, tak vybírám hotend, abych to tam mohl zakomponovat a spočítat mechaniku...PLA nebudu tisknout skoro vůbec, takže ofuky budu mít stabilní v úrovni trysky. Celkově se snažím to navrhnout na pohyb co nejmenší hmoty..

Ten Phaetus Dragon se mi právě líbil..A jak to tiskne? Fachá dobře i při nižších průtocích a rychlostech(detaily)?

« Odpověď #7 kdy: 10. 12. 2023, 20:06:47 »
Stavím variaci na vorona, vlastní design (akorát budu hejbat v Z bedem, zatím paralelně šrouby, časem plánuju mít tři šrouby na Z, bed letmo uložený na magnetických kloubech),  chlazení bych řešil vzduchem, případně, když by nebylo zbytí tak vodou. Chtěl bych používat bowden...Zatím tu tiskárnu kreslím, tak vybírám hotend, abych to tam mohl zakomponovat a spočítat mechaniku...PLA nebudu tisknout skoro vůbec, takže ofuky budu mít stabilní v úrovni trysky. Celkově se snažím to navrhnout na pohyb co nejmenší hmoty..

Ten Phaetus Dragon se mi právě líbil..A jak to tiskne? Fachá dobře i při nižších průtocích a rychlostech(detaily)?
A co tento? https://www.hotend.cz/kompletni-hotendy/968-high-flow-hotend-pro-bambu-lab-6973090160012.html je to OK

« Odpověď #8 kdy: 10. 12. 2023, 20:14:44 »
Aha :-) Právě ten Dragon je super, můžeš ho používat jako HF a nemusíš. Kvalita výtisku super. No a k tomu Bambu hotnedu, no bambulabku nemám, ale co jsem četl o těch jejich hotendech, tak to je klasický vendor-lock. Protože pokud měníš trysku tak měníš celý hotend. Na ali jsou neoriginály v výměnejma tryskama, ale tomu by se mi moc nechtělo věřit.

« Odpověď #9 kdy: 10. 12. 2023, 20:17:24 »
Aha :-) Právě ten Dragon je super, můžeš ho používat jako HF a nemusíš. Kvalita výtisku super. No a k tomu Bambu hotnedu, no bambulabku nemám, ale co jsem četl o těch jejich hotendech, tak to je klasický vendor-lock. Protože pokud měníš trysku tak měníš celý hotend. Na ali jsou neoriginály v výměnejma tryskama, ale tomu by se mi moc nechtělo věřit.

Jo sry, teď jsem koukal, že to je neoriginál :-D Takže u něj neplatí co jsem psal o originálu :-D

« Odpověď #10 kdy: 10. 12. 2023, 20:58:32 »
Dík za rady, tak mám horkého kandidáta...ještě přemýšlím, že bych vzal verzi na vodní chlazení, protože jsem koukal na parametry komory pro cf-abs a chce to vyhřívání na 80°C a to si myslím, že by zase haprovalo s chlazením HE vzduchem.... Máte někdo zkušenosti?

« Odpověď #11 kdy: 11. 12. 2023, 07:57:42 »
Mna by pre zaujimavost zasa zaujimalo ake controlery pouzivate. Specialne ak by som chcel ist rychlejsie na prusa mini. (ten ich update nic moc a navyse na poskladanych a s vecsim screenom preblikava, support ma v ehm..)

« Odpověď #12 kdy: 11. 12. 2023, 09:01:28 »
Dík za rady, tak mám horkého kandidáta...

To se u hotendu hodí :-)

« Odpověď #13 kdy: 11. 12. 2023, 09:06:22 »
Dík za rady, tak mám horkého kandidáta...

To se u hotendu hodí :-)
:-)

Mna by pre zaujimavost zasa zaujimalo ake controlery pouzivate. Specialne ak by som chcel ist rychlejsie na prusa mini. (ten ich update nic moc a navyse na poskladanych a s vecsim screenom preblikava, support ma v ehm..)
Hodlám používat TMC2209, v elektronice vycházím z https://rpishop.cz/3d-tiskarny/6151-formbot-voron-24-r2-corexy-kit-3d-tiskarna-300-x-300-x-300-mm-raspberry-pi-6971636400806.html?gad_source=1
Ale ať raději napíšou své zkušenosti kolegové...

« Odpověď #14 kdy: 11. 12. 2023, 09:42:38 »
TMC2209 jsou super, hlavně protože to jsou tiché drivery :-) Mám je dvou tiskárnách. Ale se zbytkem už neporadím, V0 jsem stavěl z FYSETC kitu jen protože jsem ji sehnal za 6k (což byla super cena!). O vodním chlazení HE nemám ani ponětí, protože max teplota co potřebuju je nějakých 260C a nejnáročnější materiál co tisku je ASA, ale 90% všeho co dělám je PLA