Upgrade PC nebo to nemá smysl?

Upgrade PC nebo to nemá smysl?
« kdy: Dnes v 13:52:10 »
Současné PC je skládačka z dob covidu a krize Grafik.
Cpu - amd 5700G (integrovaná gpu)
Deska - gigabyte B550 aorus Elite v2
Ram - crucial Ballistix 16GB 3200mhz
Zdroj - Silentium PC 500w bronze
(+ 2x nvme ale to nehraje roli)

Chtěl jsem teďka dokoupit 7800XT a 5700x3d ale začal jsem přemýšlet zda to má smysl do této staré platformy investovat, jelikož si myslím že zdroj by to již nedal, ram od crucialu se již nedá sehnat a navíc by mi doma ležel procesor do kterého bych musel sehnat jinou starou desku včetně rámek atd.

Druhá varianta je koupit dražší grafickou kartu 7900 XT nebo 7900 XTX a podtaktovat. Opět mám za to že karta by jela jen na 70% a tim by to nemělo smysl připlácet. Tady si myslím, že by to zdroj ještě zvládnul.

Třetí varianta je nekupit nic.

Potřeboval bych názor těch co se tomu pravidelně věnují a dokáží posoudit přínos či nevhodnost tohoto upgrade. Zajímá mě spíše osobní zkušenosti než na LTT je video atd.

Karmelos

• 1 059
    • Zobrazit profil
Re:Upgrade PC nebo to nemá smysl?
« Odpověď #1 kdy: Dnes v 14:38:19 »
Nenapsal jsi na co to potřebuješ. Protože jako PC je to naprosto dostačující na většinu práce co se na tom dá dělat. Pokud na tom chceš hrát hry, stříhat video, anebo si hrát s AI tak asi má smysl vyměnit zdroj a dokoupit grafiku, možná přidat ram. Jinak nevidim žádný důvod pro nějaký upgrade.
Gréta je nejlepší.

k3dAR

• 3 016
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: Dnes v 15:01:26 »
BTW: proc bys chtel menil 5700G za 5700x3d ? dle Passmark bys ziskal sice o 10% vyssi multithread, ale zas o 10% nizsi singlethread, nebo hraje v use case roli 16 Vs 96MB L3 Cache? to ze G ma integrovany Radeon by snad nemelo vadit, preci pridana GPU se prepne jako primarni v BIOSu nebo ne? :-)

« Odpověď #3 kdy: Dnes v 15:15:07 »
Souhlas s k3dARem. Který z těch dvou bude dávat lepší výsledky, to se může lišit gamesu od gamesy. To je tak zralé, pořídit si na haubnu a chladič rychloupínáky.

jjrsk

• 521
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: Dnes v 16:06:42 »
Naprosto drtiva vetsina games dava lepsi vysledky pri vyssim singlecore vykonu. Pokud bys mel vic nez rekneme 8 jader, dost pravdepodobne budes mit problem najit takovou, ktera je vubec nejak vyuzije. Jakkoli je to prasteny a prave gamesy jsou typicky paralelizovatelny velmi dobre.

Tech par vyjimek pak typicky sice sezere vse co jim das, ale vysledek tomu nijak neodpovida.