Ja nerikam, ze Angular ma dokonale typovani (par any nutne neznamena, ze je neco spatne, pokud ale any pouziva kazda druha nebo kazda definice [videl jsem takove "typove" soubory], tak je to nepouzitelne a TypeScript se ani nemusi pouzivat, protoze nepouzivame zadne typy).
Muj argument byl spise opacny - pokud to neni TypeScript-first, tak mam jistotu, ze typy tam jsou spise na okrasu, bude jich cast chybet uplne, nebudou sedet k aktualni verzi knihovny, pripadne k verzi knihovny, kterou chci pouzit (nebo uz to snad podporuje verzovani, ten typings nastroj?) atd.
Ja to chapem tak, ze TypeScript sa snazi prepasovat aspon naznak klasickej enkapsulacie a "tradicneho" OOP z jazykov ako su C++, C# a Java do JavaScriptu.
To uz dela JavaScript sam, ES2015 ma tridy, na to neni potreba TypeScript.
Robi tak preto, aby ludia s C++, C# a Java pozadim neboli uplne strateni v prototypovom nestabilnom svete s nazvom JavaScript.
Nevim, i dost "plnohodnotnych" (ve vyznamu znaji a umeji pouzivat prototypovou dedicnost) JavaScript vyvojaru nema prototypy rado. Ale jiste, je mozne, ze je nemaji rado proto, ze k JS prechazeli z klasickeho OOP.
Tiez to robi preto, aby vam vedelo IDEcko pomahat.
Ano, to je jeden z hlavnich duvodu, proc mam radsi TypeScript nez divoky JavaScript.
Na premostenie tychto dvoch svetov bol zvoleny typovy system, ktory dokaze "napodobnit tu Javu", ale zaroven si ako tak rozumie s JavaScriptom...
To je trosku problem, protoze rozumnet si s dynamickym JavaScriptem, kde kazda knihovna muze pouzivat specialni logiku - svuj typovy system, nevim jestli je dosazitelne. Osobne me spis pripada, ze Angular se snazi napodobit Javu (predepisuje celkem jasne strukturu, cileny na velke projekty), TypeScript samotny mi Javu nebo jeji pristup zase tolik nepripomina (ale urcite napomaha v enterprise svete, o tom zadna). Podobne mi Flow take nepripomina Javu, mit typy != je to Java.
...a obe vase vytky boli v tom, ze TypeScript neumoznuje plnohodnotne funkcionalne programovanie?! Clovece, nezmylili ste si nahodou jazyk?
Nespletl jste si vlakno? JavaScript JE funckionalni jazyk
. A stejne tak knihovny v nem pouzivaji typovy system zalozeny na Haskellu - viz Ramda nebo Sanctuary. Sanctuary dokonce provadi i typovou kontrolu (volitelne v runtime).
TypeScript se snazi svym typovym systemem umoznit bezpecne pouzivani JavaScriptovych knihoven a zaroven Sanctuary je JS knihovna (ktera ale kvuli slabemu typovemu systemu TypeScriptu nemuze byt spravne natypovana) => TypeScript je problematicky pri pouzivani JS knihoven. Chcete to napsat jeste nejak jinak, nebo to staci takto?
Ved Haskell sa da corsskompilovat aj do JavaScriptu, ci?
Co vim, tak to nebylo moc slavne. Si to s sebou tahalo runtime Haskellu a moc podporovane to nebylo. To uz spise PureScript nebo mozna Elm (ale ten je pry hodne ochuzeny). Ale zadny z nich se jaksi bezne u nas nepouziva, takze pokud se tim chcete zivit v CR, tak TypeScript nebo mozna Scala jsou asi nejblize funkcionalnimu svetu.