Jak fungují eDoklady?

Re:Jak fungují eDoklady?
« Odpověď #15 kdy: Dnes v 13:38:14 »
Jaký to má vlastně smysl? Co dva dny si pro plastovou občanku taky nechodím...
Smysl jsem popisoval výš. Samozřejmě je potřeba, aby se to aktualizovalo automaticky. Jestli to současná aplikace neumí, je to špatně, a je otázka, zda je to technický nebo právní problém.

Se současným řešením se nemůže stát, já se nachystám, jak mám, ale druhá strana nebude schopná mě ověřit, protože oni si to nestihli aktualizovat.
Přesně tak.

Ono to současné řešení je vlastně takový pilot, aby byla šance vyzkoušet, jak to bude v praxi fungovat (ani ne tak aplikace, ale všechno okolo). Cílové řešení je evropský digitální peněženka. Akorát holt se do toho vrhli i lidé, kteří si přečetli akorát titulek v novinách, vůbec nic si o tom nezjistili – a pak se např. v době, kdy ještě nebylo povinné to přijímat všude, rozčilovali, že to nepřijali někde, kde tu povinnost neměli. A budou se divit, že jim to nepřijmou v zahraničí.

RDa

• 3 088
    • Zobrazit profil
« Odpověď #16 kdy: Dnes v 17:02:35 »
Fungují tak, že si stáhnete do mobilu doklad, který má platnost omezenou dva dny. Během té doby se dá ověřit offline. Po dvou dnech se musí stáhnout novější verze dokladu s platností další dva dny. Resp. mělo by se to stahovat jednou denně, aby tam byla rezerva.

Tak udelat aktualizaci jednou denne snad umi API kazdeho mobilniho OS, otazka je, jestli se to pouziva.

Ale pokud by ta automaticka aktualizace fungovala, tak by provozovatele server-side casti alespon meli tuseni, s jakym objemem re-validaci maji pocitat prubezne.. a ne jen v dobe spicek a la volby.

Cas aktualizace bych volil treba jako hash cisla dokladu, modulo 86400, at se to rozprostre behem dne.

« Odpověď #17 kdy: Dnes v 18:33:52 »
Fungují tak, že si stáhnete do mobilu doklad, který má platnost omezenou dva dny. Během té doby se dá ověřit offline. Po dvou dnech se musí stáhnout novější verze dokladu s platností další dva dny. Resp. mělo by se to stahovat jednou denně, aby tam byla rezerva.

Cas aktualizace bych volil treba jako hash cisla dokladu, modulo 86400, at se to rozprostre behem dne.

Asi by se muselo i nějak řešit, že ne každý je 24 hodin připojen k internetu.

Nicméně, pokud jde o to potvrdit, že nějaký doklad je platný pro nějaké dny, tak by mělo stačit jen digitálně podepsat krátkou zprávu. Jeden podpis by pomocí Ed25519 mohl trvat kolem 100 mikrosekund. Takže na jednom jádru jich jde za sekundu udělat 10000. Takže si myslím, že by jeden server mohl obsloužit celou Republiku během minuty.

Tom5

• 130
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: Dnes v 19:19:40 »
Podstatné je, že tohle je moje rozhodnutí, jak se já chci prokazovat. Se současným řešením se nemůže stát, já se nachystám, jak mám, ale druhá strana nebude schopná mě ověřit, protože oni si to nestihli aktualizovat.

Vy do toho systému vkládáte svoje předpoklady, které nemusí odpovídat realitě. Např. že máte možnost se na prokazovaní připravit. To zdaleka není pravda a např. v mém případě jsem byl nucen se prokázat častěji bez oné přípravy. A pokud je moje rozhodnutí se prokázat eDokladem, tak v případě neaktuálních dat mi to ten systém neumožní, kdežto ten policista, co staví auta se naopak na to připravit mohl. A pokud se na ten způsob ověření nemohu spolehnout, tak je, slušně řečeno, naprd. 

A nenechte se mýlit. I ten ověřovatel se musí u současné implementace aktualizovat, i když ne tak často.

Tak udelat aktualizaci jednou denne snad umi API kazdeho mobilniho OS, otazka je, jestli se to pouziva.

Ale pokud by ta automaticka aktualizace fungovala, tak by provozovatele server-side casti alespon meli tuseni, s jakym objemem re-validaci maji pocitat prubezne.. a ne jen v dobe spicek a la volby.

Nevšiml jsem si, že by tu někdo obhájil potřebu mít validovanou občanku na pouhé 2 dny na prokázání např. věku v případě těch hospod. Dokonce ani té identity třeba u policie.

« Odpověď #19 kdy: Dnes v 19:28:08 »
Vy do toho systému vkládáte svoje předpoklady, které nemusí odpovídat realitě. Např. že máte možnost se na prokazovaní připravit. To zdaleka není pravda a např. v mém případě jsem byl nucen se prokázat častěji bez oné přípravy.
Máte možnost se připravit. Odcházíte z domova a můžete se rozhodnout, zda půjdete bez občanky, s občankou nebo s e-Dokladem.

kdežto ten policista, co staví auta se naopak na to připravit mohl.
Jenže doklady neověřuje jenom policista.

A pokud se na ten způsob ověření nemohu spolehnout, tak je, slušně řečeno, naprd. 
Tak to nepoužívejte. Máte možnost volby.

Nevšiml jsem si, že by tu někdo obhájil potřebu mít validovanou občanku na pouhé 2 dny na prokázání např. věku v případě těch hospod. Dokonce ani té identity třeba u policie.
To je váš problém, že jste si nevšiml.

Tom5

• 130
    • Zobrazit profil
« Odpověď #20 kdy: Dnes v 20:15:58 »
Vy do toho systému vkládáte svoje předpoklady, které nemusí odpovídat realitě. Např. že máte možnost se na prokazovaní připravit. To zdaleka není pravda a např. v mém případě jsem byl nucen se prokázat častěji bez oné přípravy.
Máte možnost se připravit. Odcházíte z domova a můžete se rozhodnout, zda půjdete bez občanky, s občankou nebo s e-Dokladem.

Jdu s mobilem a nechci nic dalšího řešit. To vaše řešení (to, které obhajujete) nesplňuje.

kdežto ten policista, co staví auta se naopak na to připravit mohl.
Jenže doklady neověřuje jenom policista.

No nepovídejte. Všiml jste si, že jsem netvrdil, že je ověřuje jen policista?

A pokud se na ten způsob ověření nemohu spolehnout, tak je, slušně řečeno, naprd. 
Tak to nepoužívejte. Máte možnost volby.

No nepoužívám. Ostatně stejně jako další tisíce lidí (viz volby). Ale je mi jasné, že vás, jako obvykle, řešení, které je pro uživatele, vůbec nenapadá.

To je váš problém, že jste si nevšiml.

Jak jste přišel na to, že je to můj problém? Takový argument by podporoval váš pohled na to řešení. Bohužel pro vás, ale takovou podporu nemáte.

Mudvy

« Odpověď #21 kdy: Dnes v 20:49:41 »
Jo také jsem chtěl použít eDoklady a neběželo mi to :) ... Trochu mě mrzí že ve veřejném prostoru není dostatečně pro veřejnost popsáno proč to selhalo a z jakého rozhodnutí. Né že by mě zajímalo čí je to vina, spíš že tyhle státní projekty mají už velmi špatnou reputaci a opakovaně selhávají ve chvíli, kdy je překvapivě začnou používat lidi. Evidentně si asi stát neumí předávat zkušenosti z chyb svých předchůdců a pořád se opakují.

Pokud je však tenhle projekt příprava a vyzkoušení na evropskou peněženku tak by tyto informace měli být jasně a jednoduše popsané v aplikaci a ti co se pro to rozhodnou jí používat si musí být vědomí toho, že tu můžou existovat technické nedostatky. Pak by jakékoliv chyby byly veřejně branné úplně jinak.

Nevím jaké bylo zadání pro současnou aplikaci Doklady ... ale trochu mi přijde že se to vymyslelo celé na zelené louce bez inspirace z podobných systémů. Přitom pokud by se inspirovali tím, jak fungují debetní karty a převzaly z toho to nejlepší pak by ta aplikace mohla být víc user friendly.

Platnost dokladu 48 hodin, neustálá aktualizace ? ... to je za mě hodně špatný návrh na běžné používání. Přece si pokaždé, kdy si s sebou vezmu peněženku nekontroluju komplet celý obsah jestli tam všechny karty mám. Od toho mám všechno v peněžence. Stejně bych to očekával i u telefonu.