Firemní PC pro práci ičaře

Firemní PC pro práci ičaře
« kdy: 28. 02. 2025, 09:19:36 »
Zdravim, aktualne delam jako icar pro firmu, ktera vyviji SW pro jeden korporat. Pracuju na vlastnim ntb, pouzivam vlatni SW licence apod. Od pristiho mesice nam dany korporat chce k praci vnuti jejich dedikovane stroje. Nijak se o tom s nami nebavili, proste prisel rozkaz z hora, ze vsekery dodavatele maji pouzivat korporatni pc. Bohuzel proti tomu asi neni obrana (krome vypovedi) nebo ano? Napada me, ze jako icar neni mozny na toto pristoupit (neni to tak trochu znak svarcu?). Diky za nazrory. 

Re:Firemní PC pro práci ičaře
« Odpověď #1 kdy: 28. 02. 2025, 09:36:44 »
se s tim smiř - koho chleba jíš, toho píseň zpívej.
Každá firma si určuje co pustí do svého prostředí a pokud máš něco vyvíjet v jejich prostředí, tak musíš přistoupit na jejich pravidla nebo můžeš pracovat pro někoho jiného, kdo takové požadavky nemá.

« Odpověď #2 kdy: 28. 02. 2025, 09:38:22 »
Korporát chce projekt vyvíjet na jejich PC obvykle ze security důvodů.
Vyžadují zašifrovaný disk, na laptopu nesmí být jiný SW, který s vývojem přimo nesouvisí. Taky si tam rádi nasadí spyware, který hlídá co je tam instalováno, případně co se připojuje do USB.
Když si to zaplatí, mají to mít. Jejich peníze, jejich pravidla.

« Odpověď #3 kdy: 28. 02. 2025, 09:42:45 »
Další level je, že zdrojáky nesmí být na laptopu vůbec, jsou někde na PC zavřený v serverovně, a laptop je jen terminál s RDP/SSH klientem.

Na tomto něco vyvíjet je už dost vopruz, ztrácí se spojení, furt je potřeba volat adminům přes pů světa, když se k remote stroji nedá připojit.

« Odpověď #4 kdy: 28. 02. 2025, 09:49:46 »
To záleží. Pokud Vám ty stroje pronajmou, švarc to není. Nicméně zkusil bych na to jít přes efektivitu. Předpokládám že ty stroje jsou s nejmenovaným systémem z Redmontu, zkuste tvrdit že na Linuxu jste o 100% efektivnější (u mě to je třeba pravda). Nicméně jestli Vám to pomůže, popravdě o tom pochybuju. Prostě v korpu se rozhodli že chtějí unifikovat protože jim jejich admin řekl že vlastní OS je nebezpečný, bez kontroly, potencionálně zavirovaný etc., navíc ho nemůžou šmírovat... A s lidma kteří tuhle blbost nebudou akceptovat se dle mého rozloučí. Na jednu stranu chápu snahu mít tyhle stroje pod kontrolou, na druhou stranu -- v IT nejsme sekretářky který můžou dělat na čemkoli aniž by utrpěla jejich produktivita. A máme snad povědomí i o security (občas větší než admini-klikači).

Osobně si myslím že proti tomu obrana nebude (pokud nejste vývojář na kterém to stojí a padá a i v tom případě to nemusí být moc platné). Za mě bych se s takovým korpo rozloučil, protože mě fakt nestojí za to se štvát s Widlema.

alex6bbc

• 1 749
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 28. 02. 2025, 10:37:22 »
a oni vam chteji dat svuj notas a nebo jen at se pripojujete na jejich remote a tam pracujete?

« Odpověď #6 kdy: 28. 02. 2025, 10:41:04 »
No tak jedna věc je si ten stroj odnést domů, a nikdy ho nepoužít, a druhé věc je být na něm nucen opravdu pracovat.

U nás je to roky podobně, kdy kontraktoři nám vrací vnucené firemní laptopy úplně zaprášené a mrtvé, nebo ještě zabalené v krabici. Řada lidí jen ten firemní stroj hodí na polici, zapojí a pak se na něj připojují přes RDP/VNC ze svého stroje, když není zbytí.

« Odpověď #7 kdy: 28. 02. 2025, 12:07:23 »
Jasne, chapu motivaci a duvody a tusim, ze je to predem prohranej boj. Uvidime, jaka bude nakonec praxe a jak se na tom realne (ne)bude dat delat. Kazdopadne diky za odpovedi.

« Odpověď #8 kdy: 28. 02. 2025, 12:12:29 »
Na korporátním laptopu mám jen VPN klienta + port forward na RDP. A ty různý antiviry a security spywary. Zatím si nikdo nestěžoval.

xunil

« Odpověď #9 kdy: 28. 02. 2025, 12:32:36 »
Takže je to zaměstnání :)
Jeden znak
- je vykonávaná ve vztahu nadřízenosti zaměstnavatele a podřízenosti zaměstnance.

Co mi kdo bude nařizovat jaký šroubovák si mám použít. Navíc pokud je nástroj zaměstnavatele.....
Proč to tak je? protože to obou vyhovuje dokud...

K věci:
V pohledu zaměstnavatele je to krok správným směrem aby zaměstnanci měli HW pod kontrolou a správou zaměstnavatele.

« Odpověď #10 kdy: 28. 02. 2025, 12:38:24 »
No a něco (kromě firemní politiky a závazných interních směrnic) brání se z toho připojit domů a dělat dálkově na domácím, a z něj hotovej zdroják přetáhnout a dát přeložit?

Jinak důvodů pro to je spousta, od snazší kyberbezpečnosti přes kontrolu nad licencema a ochranu firemního knowhow (firemní IP zůstává na firemních serverech a nikam ven se nepřenáší) až po kontrolu nad efektivitou a propláceným časem.

V každým případě je směrodatný, že kdo to platí, ten o tom rozhoduje. A jestli odmítáš to akceptovat, nic ti nebrání jít jinam. A nesnaž se to obejít nebo sabotovat, jako pro IČaře pro tebe u odpovědnosti neplatí limit 4,5násobku průměru za poslední 3 měsíce.

« Odpověď #11 kdy: 28. 02. 2025, 13:40:10 »
Jinak důvodů pro to je spousta, od snazší kyberbezpečnosti přes kontrolu nad licencema a ochranu firemního knowhow (firemní IP zůstává na firemních serverech a nikam ven se nepřenáší) až po kontrolu nad efektivitou a propláceným časem.

V každým případě je směrodatný, že kdo to platí, ten o tom rozhoduje. A jestli odmítáš to akceptovat, nic ti nebrání jít jinam.

Nutit mě někdo pracovat na jím vnuceném systému kvůli kontrole efektivity a propláceného času, je to red flag na druhou a důvod jít jinam už z principu. Na druhou stranu to jsou Windows i samy o sobě pokud by si řádně nepřiplatili.

Zopper

• 876
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 28. 02. 2025, 18:26:10 »
Pokud je to korporát, tak jim kolikrát nic jiného, než ti to cpát, nezbývá, protože certifikace a podobné věci nařizují nějaká opatření. Zákazníci toho korporátu (tj. další korporáty) chtěji tabulkově splněné normy. Kdyby korporát řekl "no, dělají to lidi z celého světa na svých vlastních strojích a vlastně vůbec nevíme, kdo všechno k tomu má přístup," tak to bude velké špatné, nesplnění certifikátů, a tím pádem to nesplní ani jejich zákazníci, kteří třeba dodávají služby pro vlády, nebo zdravotnictví, a tím pádem půjdou jinam. Ale když korporát řekne "všichni, kdo na tom pracují, dostali stroj, který má tyhlety hlídače a máme vnitřní směrnici, co dokumentuje tyhlety nastavení," tak je to ok, certifikace se tranzitivně předává dál...

David

• 156
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 28. 02. 2025, 20:31:15 »
Chytráci jste někteří velcí, tak už to na internetu bývá. Tazatel neřekl, jestli třeba náhodou nedostal na výběr mezi Windows/Mac, což je docela luxusní možnost si vybrat. Nikdo neříká, že musí pracovat na vzdáleném terminálu, to už snad nikdo pro vývoj nedopustí. Ale firemní notebook je naprosto jasně odůvodnitelná věc..

« Odpověď #14 kdy: 28. 02. 2025, 20:52:43 »
No já nevím, ale pokud chce dělat třeba na Ubuntu, protože je na něj zvyklý a jako JS vývojáři nic víc nepotřebuje, tak ho Windows ani Mac nevytrhne. A pokud by třeba chtěl dělat na Macu, takž už na něm dělá, a nevytrhne ho další Mac firemní.

Mackem dneska ohromíte možná tak nějaké socky a študentíky. Často to ale spousta lidí nechce ani zadarmo.

Kdekdo mi závidí firemní iPhone, ale já ho musím každý den nabíjet, a to mi jen leží na stole a nic s ním nedělám. Všude kam s tím jdu musím mít extra kabel, protože Apple má svůj skvělý lightning... Svoji motorolu s androidem za desetinu ceny, se kterou sice nikoho neohromím, nabíjím třeba co tři dny, a to ten telefon běžně používám. A jednou nabiječkou s USB-C nabiju telefon, laptop, sluchátka, powerbanku,...