I pokud by skutečně bublina AI v dohledné době splaskla, což se mi zdá být dost nepravděpodobné, protože celý obor je stále teprve na začátku rozvoje [...]
Vím, že jednu dobu došlo k vyprodání křišťálových koulí. Už jsou zase skladem? To je zhruba to jediné, co mě napadá vždy když čtu podobné prognózy. Reálně to neví víceméně nikdo. Rychlost vývoje v minulosi nijak neimplikuje rychlost vývoje v budoucnosti.
Nikoliv křišťálová koule, ale pár prostých úvah založených na následujících faktech.
Microsoft vyjednává o znovu-zprovoznění jaderné elektrárny Three Mile Island. Tato elektrárna má Microsoftu sloužit pro pokrytí požadavků na napájení jeho nového datového a AI centra.
Muskova xAI už dokonce koupila a zahájila renovaci tepelné elektrárny určené pro napájení AI centra Colossus, které xAI staví u Memphisu v Tennessee. Toto AI centrum má obsahovat 1 milion GPU a až bude dokončené, bude vyžadovat závratné 2GW. Zatím obsahuje 200 tisíc GPU a vyžaduje cca 300-400MW napájení.
----------------
Moje prosté úvahy.
1 Výše uvedené svědčí o tom, že výstavba je teprve ve svých počátcích.
2 Doposud proinvestované finanční prostředky dávají tušit, že investoři nepočítají s rychlým splasknutím bubliny.
3 Zúčastnění investoři už mnohokrát dokázali, že dobře vědí co dělají. Kdyby to nevěděli, nebyli by dnes v pozici, která jim umožňuje investovat desítky až stovky miliard USD....
-----------------
Proto se mi brzké splasknutí AI bubliny jeví jako velmi nepravděpodobné. Spíš bych řekl, že vlak AI se teprve začíná rozjíždět. Teda, pokud se vůbec o bublinu jedná, což vůbec není jisté. Možná právě stojíme před největší změnou v dějinách lidstva.