Windows 10 instaluje špatné ovladače

ja.

• 348
    • Zobrazit profil
Re:Windows 10 instaluje špatné ovladače
« Odpověď #15 kdy: 08. 04. 2020, 17:46:15 »
Tím ale nedojde ke kolizi VID. Každý si to submitne pod svým přiděleným VID a neleze do zelí někomu jinému.
Ty nejhorší situace nastávají z toho, kdy nějaký nadšený amatér (Číňan) vyrobí HW a vylosuje VID / PID generátorem náhodných čísel.

Ale áno, príde ku konfliktu, všetky VirtIO zariadenia používajú vendor ID 1af4 a 1b36 (t.j. Redhat), aj keď ovládač nie je od Redhatu.

Edit: https://github.com/qemu/qemu/blob/master/docs/specs/pci-ids.txt

« Odpověď #16 kdy: 08. 04. 2020, 19:57:54 »
Citace
Ale áno, príde ku konfliktu, všetky VirtIO zariadenia používajú vendor ID 1af4 a 1b36 (t.j. Redhat), aj keď ovládač nie je od Redhatu.
Myslím, že pointa byla v tom, že než si ty ovladače případně podepíšete/submitnete na WHQL, změníte příslušná ID (min. v INF souborech)-

ja.

• 348
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 08. 04. 2020, 21:14:41 »
Myslím, že pointa byla v tom, že než si ty ovladače případně podepíšete/submitnete na WHQL, změníte příslušná ID (min. v INF souborech)-

A to je dobré presne načo? Windows taký HW nikdy nenájde, keďže KVM prezentuje VirtIO zariadenia s redhaťáckym vendor ID.

Logik

• 1 035
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 08. 04. 2020, 22:00:58 »
Citace
Mně to tedy jako jasná chyba ve Windows nepřijde.
Pokud nejdou nějak jednoduše vynutit vlastní ovladače, tak to je naprosto jednoznačně chyba OS.Důvodů, proč chtít jiné ovladače, než které vybere windows může být mraky, od např. chyby v nových ovladačích, změně chování s novým ovladačem, které nechci, testování vlastního ovladače atd. atd.....
Řešení: když výrobce nedodá ovladač, tak HW vyhoďte, to není chyba windows, to je takové, no... windowsovské.

Takže např. windows mi na jeden noťas furt cpe ovladač od touchpadu, kterej na prostřední tlačítko namapuje nějakou debilní funkci, místo toho, co by fungovalo jako prostřední tlačítko. A ovladač od synapticu, se kterým to funguje dobře, tam vydrží vždycky asi tejden.....
To, že to je chyba je vidět jednoduše na tom, že to prostě lidem přidělává práci. OS je k tomu, aby lidem práci s počítačem co nejvíce usnadnil. Cokoli, co lidem práci přidělává, je jednoznačně chyba OS. I když je to třeba "úmyslná chyba", pořád je to chyba.

« Odpověď #19 kdy: 08. 04. 2020, 22:13:58 »
Pokud nejdou nějak jednoduše vynutit vlastní ovladače, tak to je naprosto jednoznačně chyba OS. (...) I když je to třeba "úmyslná chyba", pořád je to chyba.

Vidíte, já třeba naopak preferuju mít od výrobce daný ekosystém a jednoduchý výběr HW a SW, sice (rádoby) omezený, ale o to unifikovanější a potažmo spolehlivější. Doma mám na gaučovou práci MacBook, ten má taky své specifické ovládání a taky to dovedu přijmou. Důležitější, než možnost to přizpůsobit, pro mě je, že díky unifikovanosti lehce najdu řešení. Proti tomu supportovat někoho, kdo má vše přenastavené a ohnuté podle svých "dokonalých" představ, je skoro nemožné. Stačí se podívat na jakoukoliv diskusi kolem Linuxu, 75 % diskuse zabere řešení, jaké prostředí má, jak nastavené - a rada je možná až někdy na konci.

Windows i Apple se musí brát tak, jak jsou a moc o tom nešpekulovat. Kdyby to dělali tak moc špatně, tak dávno zkrachovali.

Mimochodem, to, co řeší kotelgg, se nestává jen na Windows. I na Linuxu a třeba i na VMware se stává, že v nové verzi už ovladač nespustí zařízení, které dříve fungovalo. Prostě vypustí workaroundy pro obsoletní revize HW, někdy i kvůli tomu, že se nedá spolehlivě detekovat. Naposledy mě takto potrápil VMware a jeho lpfci ovladač pro fibrechannel. Podle ID by měl být podporovaný, ale v compatibility matrix měli korektně označeno, že podporovaný (už) není.

Chci trávit život jinak, než roubováním ovladačů na hardware, který už dosloužil. I mě je líto staré funkční věci vyhazovat, ale někdy je to prostě cesta menšího zla.

L..

• 310
    • Zobrazit profil
« Odpověď #20 kdy: 09. 04. 2020, 08:52:18 »
To mi připomíná starý vtip:

Citace
- Kolik programátorů Microsoftu je potřeba na výměnu žárovky?
- Žádný. Bill Gates definuje tmu jako standard.

Vidím, že to pořád funguje :D

Logik

• 1 035
    • Zobrazit profil
« Odpověď #21 kdy: 09. 04. 2020, 18:20:34 »
Citace
Chci trávit život jinak, než roubováním ovladačů na hardware, který už dosloužil. I mě je líto staré funkční věci vyhazovat, ale někdy je to prostě cesta menšího zla.
A někdo tady říká cokoli proti tomu? Jak souvisí ekosystém s tím, že Mikrosoft nedovoluje si vybrat ovladač? Tebe by v používání Windows nějak omezilo, kdyby sis mohl vybrat ovladač? Byl by systém proto nefunkčnější? ???

Zaměňujete vyladěný systém: to je samozřejmě věc chtěná, s nemožností úpravy, což je věc nechtěná. Když nechceš zprovozňovat starý HW, nikdo Tě k tomu nenutí a možnost v systému vynutit ovladač nijak funkčnost ekosystému neovlivňuje.

Ty si ale tady osobuješ tvrdit, že řešení, které z nějakého důvodu vyhovuje Tobě, je správné VNUTIT všem. Systém, který "z filozofických důvodů" uživatele k něčemu nutí je prostě špatný systém. Obzvlášť, když je nutí vyhazovat věci, které by mohli dále sloužit. Operační systém, nebo obecně SW, který ví lépe než uživatel, co je pro něj dobré, je špatný SW.
Citace
Naposledy mě takto potrápil VMware a jeho lpfci ovladač pro fibrechannel. Podle ID by měl být podporovaný, ale v compatibility matrix měli korektně označeno, že podporovaný (už) není.
A? Když něco není podporované, tak to není podporované. V linuxu můžeš použít staré jádro, můžeš backportnout... teda spíš frontportnout starý ovladač do nového jádra. Můžeš HW vyhodit. Je to na Tobě, nikdo Ti nic nezakazuje. Takže je to zcela nesrovnatelná situace.Nikdo MS nenadává za to, že nepodporuje starý HW. Nadává mu za to, že háže klacky pod nohy lidem, kteří by takový HW chtěli používat.

« Odpověď #22 kdy: 09. 04. 2020, 19:34:52 »
Tebe by v používání Windows nějak omezilo, kdyby sis mohl vybrat ovladač? Byl by systém proto nefunkčnější? ???

Ano, nejen Microsoftu, ale i IT firmám by se to hůř supportovalo. Omezením provozních situací značně klesá složitost. S reputačními problémy si MS užil i v minulosti dost, přestože 80 % problémů vycházelo z chyb (bastlů) uživatele a třetích stran.

Ty si ale tady osobuješ tvrdit, že řešení, které z nějakého důvodu vyhovuje Tobě, je správné VNUTIT všem. (...) Nikdo MS nenadává za to, že nepodporuje starý HW. Nadává mu za to, že háže klacky pod nohy lidem, kteří by takový HW chtěli používat.

Neříkám, že je to správné. Říkám že je to jednoznačně rozhodnutí výrobce, jak chce OS směrovat a na jaká pravidla klade důraz. Apple zase vyžaduje svůj vlastní hardware. Každý má něco a nelze říct, že je to špatné. Prostě to jen nemusí každému vyhovovat a pak se může podívat po vhodnějším řešení.

Logik

• 1 035
    • Zobrazit profil
« Odpověď #23 kdy: 09. 04. 2020, 19:58:51 »
Citace
Ano, nejen Microsoftu, ale i IT firmám by se to hůř supportovalo. Omezením provozních situací značně klesá složitost.
Pro tyto účely má windows systém policies, kde je možné vynutit patřičná pravidla pro daný systém, pokud je to na daném místě vhodné. Není pravda, jak tvrdíš, že je to kvůli tomuto nutné zaříznout všude.
Citace
Říkám že je to jednoznačně rozhodnutí výrobc.... Každý má něco a nelze říct, že je to špatné.
To je chybný úsudek. To, že je něco rozhodnutí výrobce ještě neznamená, že to není špatné rozhodnutí výrobce. A důvody, proč jsem to rozhodnutí označil za špatné jsi nevyvrátil.

Citace
Apple zase vyžaduje svůj vlastní hardware.
Ano, apple jde cestou uzavřeného ekosystému, Windows byly vždy otevřený ekosystém. Toto rozhodnutí MS z něj dělá polouzavřený ekosystém, což je hybrid nesoucí si nevýhody obou, aniž by nějak extra čerpalo z jejích výhod. Pořád windows spoléhá na cizí ovladače, což vede k větší chybovosti, ale přitom uživatel nemůže tu možnost instalovat cizí ovladače plně využít.
A i když toto třeba budeš hodnotit jinak, tak už jen změna z otevřeného na (polo)uzavřený ekosystém je špatná sama o sobě. Protože kdo chtěl uzavřenější systém, tak si právě jako Ty koupil toho MACa. Kdo chtěl otevřený, koupil si Windows. Teď se snaží Windows emulovat MACa, ale dopadá to tak, jako poslední dobou vždy: nedomyšlené řešení, které přináší víc nevýhod, než výhod. Stejně ten, kdo chce uzavřený ekosystém, tak si koupí toho MACa, a lidé zvyklí na otevřený ekosystém budou naštvaní.

« Odpověď #24 kdy: 13. 04. 2020, 12:02:27 »
Vydrželo to 10 dní a hodilo si to zas špatný ovladač. Ale už jsem snad přišel na to, jak ho dát úplně pryč ze systému a blokace aktualizací zatím funguje, takže by se vrátit neměl.
Tady nejde o žádnou nekompatibilitu HW. Systém funguje v okamžiku, kdy vymažu ovladač a grafika tak ani není vidět ve správci zařízení (Intel HD). Prostě stačí generický ovladač windows.

« Odpověď #25 kdy: 14. 04. 2020, 09:44:02 »
[To, že je něco rozhodnutí výrobce ještě neznamená, že to není špatné rozhodnutí výrobce.

To si klidne odrikavejte ve sklepe pri masturbaci nad figurou tucnaka drziciho ceduli s napisem "Svoboda, Otevrenost!", je to totiz jen vykrik ktery nema zadnou faktickou hodnotu.

« Odpověď #26 kdy: 14. 04. 2020, 14:21:16 »
Neco podobne mi dela s ovladaci na tiskarnu HP. Porad mi vyskakuje ze ma novejsi a kdyz je tam dam pak nefunguje.

« Odpověď #27 kdy: 20. 04. 2020, 13:48:29 »
Uf, tak po týdnu tam jsou zase. Údajně jsou schované v nějaké aktualizaci, takže jsem dal pryč všechny od určitého data a zase týden budu čekat.

« Odpověď #28 kdy: 20. 04. 2020, 14:39:49 »
Na toto som taktiez narazil, mne pomohlo zmazat cele to nestastie, stiahnut najnovsie iso z MS stranok, znovu nainstalovat cistu najnovsiu verziu so vsetkymi updatmi a potom to islo... resp. potom uz nebol problem s instalovanim nefunkcnych ovladacov... (ostatne problemy ostali...)

Inak je este jeden trik ako vydrbat s aktualizaciami - skusal som to na starsich verziach a tam to fungovalo spolahlivo, na novych je to mozno osetrene neviem... Skratka urobit si pre windows mensiu particiu na disku kde sa vojde akurat tak windows + nejaka rezerva, a volne miesto zaplnit nejakymi fake datami... cize updater nebude mat kde ulozit nove aktualizacie a tak proste nebude nic stahovat ani instalovat a bude chudak v zadeki... normalne data, programy, hry etc. je treba mat na druhej particii alebo disku... samozrejme je to nestabilne, dlhodobo to asi nepojde pouzivat, a budu problemy, ale jeden cas som to takto pouzival a prislo mi to funkcne a komicke... :D
Vy ste windowsáci, ja už nie... Čo bolo, to bolo. Terazky som Linuxák.

« Odpověď #29 kdy: 20. 04. 2020, 21:04:26 »
Ještě je možnost, že zařízení je čínská kopie originálu a ovladač pro originál tuto kopii ignoruje. Řešil jsem s čipsetem Prolific - kabel USB-RS232 s novým ovladačem nefungoval, výrobce čipsetu ve svém ovladači detekoval čínský klon. Pomohla starší veze ovladače, která ten test ještě neobsahovala.
P.S. Kabel zakoupen v běžném obchodě, tedy oficiální cestou.