Pokud nejdou nějak jednoduše vynutit vlastní ovladače, tak to je naprosto jednoznačně chyba OS. (...) I když je to třeba "úmyslná chyba", pořád je to chyba.
Vidíte, já třeba naopak preferuju mít od výrobce daný ekosystém a jednoduchý výběr HW a SW, sice (rádoby) omezený, ale o to unifikovanější a potažmo spolehlivější. Doma mám na gaučovou práci MacBook, ten má taky své specifické ovládání a taky to dovedu přijmou. Důležitější, než možnost to přizpůsobit, pro mě je, že díky unifikovanosti lehce najdu řešení. Proti tomu supportovat někoho, kdo má vše přenastavené a ohnuté podle svých "dokonalých" představ, je skoro nemožné. Stačí se podívat na jakoukoliv diskusi kolem Linuxu, 75 % diskuse zabere řešení, jaké prostředí má, jak nastavené - a rada je možná až někdy na konci.
Windows i Apple se musí brát tak, jak jsou a moc o tom nešpekulovat. Kdyby to dělali tak moc špatně, tak dávno zkrachovali.
Mimochodem, to, co řeší kotelgg, se nestává jen na Windows. I na Linuxu a třeba i na VMware se stává, že v nové verzi už ovladač nespustí zařízení, které dříve fungovalo. Prostě vypustí workaroundy pro obsoletní revize HW, někdy i kvůli tomu, že se nedá spolehlivě detekovat. Naposledy mě takto potrápil VMware a jeho lpfci ovladač pro fibrechannel. Podle ID by měl být podporovaný, ale v compatibility matrix měli korektně označeno, že podporovaný (už) není.
Chci trávit život jinak, než roubováním ovladačů na hardware, který už dosloužil. I mě je líto staré funkční věci vyhazovat, ale někdy je to prostě cesta menšího zla.