Mají smysl daily standupy?

Re:Mají smysl daily standupy?
« Odpověď #30 kdy: 06. 01. 2021, 13:17:54 »
Tvle jestli je tohle realita korporátního IT v středoevropské Indii, ehm. ČR, tak to by se mělo dát v popisku práce slovo "lopata" přímo do titulku.

To ani nevypadá, že jste programátoři, ale nějaký ozubený kolečka, který drží tu firmu v chodu. Odejdeš a najde se nový kolečko jako náhrada.

Úkol programátora tak nějak vždycky mělo bejt manažerem - strojů, počítačů. Místo toho ty stroje udělali z vás a manažíruje vás tam nějakej ulíznutej čerák. Akorát vás programuje v Excelu a JIŘE, místo v Cčku.

Tiez ma zaujma co take svetoborne robis. Programujes stroj casu? Pracujes snad na nadsvetelnom pohone? Robis nanotechnologie pre Tonyho Starka? Mas za ulohu urobit prekladac mimozemskeho <-> pozemskeho jazyka? Prides mi akurat tak ako velky nafukanec, ktory si mysli ze zozral celu mudrost sveta a cely vesmir sa toci prave okolo teba.

To je jedno, co dělám snad. Nebo to ovlivní něco na tom, co jsem napsal? Když ti to pomůže, tak si klidně představ, že jsem Tony Stark.

Nic proti, bratře. Programování už není high level job, ale stává se dalším blue-collar zaměstnáním. Chvíli to bude trvat, než to vládě dojde, ale bude se to učit za chvíli na učňácích s větší efektivitou než na vejšce, odkud absolventi akorát odejdou zatrpklí, když zjistí, že jejich compsci degree jim zajistí práci tak na údržbu webíku nějaký místní firmičky.

Popisuju realitu nadcházejících časů. Reaguj na argument, ne na autora, nebo budu dál žít v přesvědčení, že ti došly argumenty a dáváš mi tak za pravdu.

nehalem

« Odpověď #31 kdy: 06. 01. 2021, 16:42:40 »
Tvle jestli je tohle realita korporátního IT v středoevropské Indii, ehm. ČR, tak to by se mělo dát v popisku práce slovo "lopata" přímo do titulku.

To ani nevypadá, že jste programátoři, ale nějaký ozubený kolečka, který drží tu firmu v chodu. Odejdeš a najde se nový kolečko jako náhrada.

Úkol programátora tak nějak vždycky mělo bejt manažerem - strojů, počítačů. Místo toho ty stroje udělali z vás a manažíruje vás tam nějakej ulíznutej čerák. Akorát vás programuje v Excelu a JIŘE, místo v Cčku.
Ale ved presne tak to je. Ja viem, ze obvzlast vam cechom sa to strasne zle pocuva, lebo mate nejaky historicky komplex a strasne sa chcete povazovat za zapad, aj ked nim nie ste, na zapade vas tak nevnimaju, no vy sa strasne vyhrazdujete od zvysku post-soc krajin a radi si myslite, ze ste ini, ze nie ste vychod. Zial, nie je to tak. CR je rovnaka montovna ako SR, a o IT to plati stonasobne. Zahranicne korporacie prisli na to, ze tu je velmi vela schopnych ludi ktori budu robit z ich pohladu za povestnu misku ryze. Ale realny vyvoj sa tu nerobi, vsetko je len udrzba legacy sraciek, ktore im doma robit nikto nebude, resp. za ich mzdy sa im to doma udrziavat vobec nevyplati. Sikovni indovia su vsetci v USA a to co je v indii uz nie je az tak lacne tiez plus kvalita je zalostna. Je treba si priznat kruty fakt. To CR je ta lacna outsourcing montovna a tak to potom aj vyzera v tych firmach. A miestne, lokalne firmy? Co take svetoborne robia? Ja vidim len same webiky, vykradnute napady z USA alebo inych casti zapadu atd. Inovacia 0.0. Je to mozno drsne ako som to napisal, ale taka je realita. Pokial sa ale mylim a viete, kde sa robi nieco na svetovej urovni, v ktorom korporate presunuli do CR fakt vyvoj ich top produktov a robia tu state-of-the-art vyvoj a nie udrzbu a "drbky", tam mi to prosim dajte vediet, som sam zvedavy. Zial, uz mam dost skusenosti na to aby som mohol robit nejake zavery, a vsetko svedci o tom, ze je to tu jedna obrovska IT montovna, lopatacka robota, firmy ani neradi investuju do rozvoja zamestnancov, kazdeho zaujima len to co ste robili v predchadzajucej praci aby ste mohli od prveho dna v novej praci robit rovnaku lopatarnu ako v minulej. Kecy o raste, rozvoji atd. su...kecy. A prosim nechodte tu na mna, ze nejake nasadzovanie bankovnych sraciek do AWSka (teraz nesmierne "in" a popularny buzzword na ktorom sa vsetci vezu) je nieco svetoborne a nie obycajna lopatarna.

« Odpověď #32 kdy: 06. 01. 2021, 17:40:46 »

Tiez ma zaujma co take svetoborne robis. Programujes stroj casu? Pracujes snad na nadsvetelnom pohone? Robis nanotechnologie pre Tonyho Starka? Mas za ulohu urobit prekladac mimozemskeho <-> pozemskeho jazyka? Prides mi akurat tak ako velky nafukanec, ktory si mysli ze zozral celu mudrost sveta a cely vesmir sa toci prave okolo teba.

To je jedno, co dělám snad. Nebo to ovlivní něco na tom, co jsem napsal? Když ti to pomůže, tak si klidně představ, že jsem Tony Stark.

Nic proti, bratře. Programování už není high level job, ale stává se dalším blue-collar zaměstnáním. Chvíli to bude trvat, než to vládě dojde, ale bude se to učit za chvíli na učňácích s větší efektivitou než na vejšce, odkud absolventi akorát odejdou zatrpklí, když zjistí, že jejich compsci degree jim zajistí práci tak na údržbu webíku nějaký místní firmičky.

Popisuju realitu nadcházejících časů. Reaguj na argument, ne na autora, nebo budu dál žít v přesvědčení, že ti došly argumenty a dáváš mi tak za pravdu.

Velká část IT pracovníků je dneska tím čemu se dříve říkalo "kvalifikovaný dělník s odbornou maturitou". To není urážka, ani posmívání se, na tom být kvalifikovaný dělník není nic špatného ani ponižujícího. Ale není to zrovna extra tvůrčí nezastupitelná pozice. Jen se dneska ta odborná maturita posunula na úroveň Bc.

« Odpověď #33 kdy: 06. 01. 2021, 17:48:14 »
@sofa_king stale si mi neodpisal co take svetoborne robis. A nie, nie je to jedno, ked tu ludom tlacis do hlav nazory ake mas, treba ich mat niecim podlozene.
Ak nemiesnis odpovedat, tak si akurat tak tlchuba ako politici, opytam sa politika ako sa dostanem na stanicu a on mi odpovie co jedol vcera na ranajky, to je mi ale u zadeke.

« Odpověď #34 kdy: 06. 01. 2021, 18:59:13 »
@sofa_king stale si mi neodpisal co take svetoborne robis. A nie, nie je to jedno, ked tu ludom tlacis do hlav nazory ake mas, treba ich mat niecim podlozene.
Ak nemiesnis odpovedat, tak si akurat tak tlchuba ako politici, opytam sa politika ako sa dostanem na stanicu a on mi odpovie co jedol vcera na ranajky, to je mi ale u zadeke.

Ale odpověděl bratře. Tony Stark, těší mě. Snad ti je to dost světoborný na to, abys teď začal reagovat k tématu.

Hamparle

• 365
  • junior developer ucho
    • Zobrazit profil
« Odpověď #35 kdy: 06. 01. 2021, 19:16:27 »
To není na stojáka?

L..

• 314
    • Zobrazit profil
« Odpověď #36 kdy: 06. 01. 2021, 19:47:31 »
Ale odpověděl bratře. Tony Stark, těší mě. Snad ti je to dost světoborný na to, abys teď začal reagovat k tématu.

Takže fiktivní charakter. Jo, to sedí ;D

« Odpověď #37 kdy: 07. 01. 2021, 00:03:44 »
ale on ako product owner by mal mat proste nejaku sudnost a vediet co na ktory miting patri a nepatri
na to mam PM, aby ho poslal do hajzlu kdyz nevi ktera bije.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

« Odpověď #38 kdy: 07. 01. 2021, 16:55:01 »

Řeknu ti jedno tajemství. I v týmech, které dělají špičkové state of the art věci jsou jednotliví členové nahraditelní.

Jestli jsi nenahraditelný, tak je něco hodně špatně. Bus factor 1 je primárně fail vedení, ale i ty by ses pro klid svých dovolených měl snažit, aby to napravili.

« Odpověď #39 kdy: 07. 01. 2021, 17:41:26 »

Řeknu ti jedno tajemství. I v týmech, které dělají špičkové state of the art věci jsou jednotliví členové nahraditelní.

Jestli jsi nenahraditelný, tak je něco hodně špatně. Bus factor 1 je primárně fail vedení, ale i ty by ses pro klid svých dovolených měl snažit, aby to napravili.

Taky jedno tajemství o nahraditelnosti: je to vlhký sen každého manažera.

Realita: pokud odejde klíčový vývojář na projektu, co není pouze nějaká crud slátanina statisícátého webu, projekt nejde sice do sraček, pokud tam někdo zbyl, ale jde téměř do sraček.

Často je projekt zpožděn o rok dva, nebo úplně zabit, protože ten člověk nebo tým, co odešel, držel poustu informací v hlavě, které jsou najednou fuč. Dopadá to tak, že jednoho takového key developera nahradí 5 dalších - 3 se snaží rozlouskat, co tam dělal a držet to v chodu, a 2 se snaží pochopit, o co mu šlo dlouhodobě. Odchod takových lidí znamená bloat kódu jako prase a bloat organizace.

To nevylučuje, že to kolikrát není dobré rozhodnutí, protože i key developer někde nasekal paseku a s jeho odchodem je možnost se jí zbavit.

Software žije ve dvou skupenstvích najednou - 1) zdrojový kód 2) v mysli vývojáře.

vyhoď vývojáře, vyhoď půl produktu. Ten vývojář totiž JE kus softwaru. Jak jsem psal dřív - programátor je ozubený kolečko, díky kterýmu projekt nebo firma jede v chodu.

« Odpověď #40 kdy: 07. 01. 2021, 18:33:21 »

Realita: pokud odejde klíčový vývojář na projektu, co není pouze nějaká crud slátanina statisícátého webu, projekt nejde sice do sraček, pokud tam někdo zbyl, ale jde téměř do sraček.

No tohle se typicky deje u bankovnich a podobnych zakazkovych systemu. Hlavne at je vyvoj co nejlevnejsi. Nastesti se to temer nedeje u zadnych vetsich a dulezitejsich projektu.

« Odpověď #41 kdy: 07. 01. 2021, 21:42:33 »

Často je projekt zpožděn o rok dva, nebo úplně zabit, protože ten člověk nebo tým, co odešel, držel poustu informací v hlavě, které jsou najednou fuč. Dopadá to tak, že jednoho takového key developera nahradí 5 dalších - 3 se snaží rozlouskat, co tam dělal a držet to v chodu, a 2 se snaží pochopit, o co mu šlo dlouhodobě. Odchod takových lidí znamená bloat kódu jako prase a bloat organizace.

To nevylučuje, že to kolikrát není dobré rozhodnutí, protože i key developer někde nasekal paseku a s jeho odchodem je možnost se jí zbavit.

Software žije ve dvou skupenstvích najednou - 1) zdrojový kód 2) v mysli vývojáře.

vyhoď vývojáře, vyhoď půl produktu. Ten vývojář totiž JE kus softwaru. Jak jsem psal dřív - programátor je ozubený kolečko, díky kterýmu projekt nebo firma jede v chodu.

Poviem ti jedno tajomstvo:

to co si tu prave napisal je tvoj vlhky sen. Je nemozne aby nieco take nastalo, pretoze ak by mal nejaky projekt trvat dva roky, nebude ho robit jeden clovek, lebo 100 percentne sa to da rozbit na mensie celky a kludne sa tam uzivia 4-5ti ludia, projekt bude vo vysledku hotovy za 5-7 mesiacov namiesto dvoch rokov. Takze tu zasa iba plieskas nezmysli a myslis si aky si nadradeny nad vsetkymi.

Poviem ti jedno dalsie tajomstvo, kazdy sa da vyhodit a nahradit, dokonca aj na pozicii CEO, aj nad nim vzdy niekto sedi a ti ludia sa volaju akcionary. Ak sa im nepaci kam firma smeruje (klesaju im rapidne zisky) tak sa dozaduju ineho vedenia, inak proste vyberu peniaze z firmy a to pre vacsinu akcioviek znamena krach. Takze aj taka "najvyssia "pozicia akou je CEO nie je nikdy najvyssia.

Predpokladam ze aj tak robis dake webove paskvili pre americanov. Tam sa to da urobit stylom one man show. Jeden zakaznik, a jeden developer, preto si o sebe myslis aky si nenahraditelny, ze pokial im nedodas dokumentaciu, tak sa z teba pose.u. Ale aj tam ta moze lahko nahradit ind so slusnou anglictinou.

alex6bbc

• 1 720
    • Zobrazit profil
« Odpověď #42 kdy: 07. 01. 2021, 22:22:57 »
je to fantasticke jak z takove picoviny jako je rychly pokec co jsem delal se stane diskuze na nekolik cloveko_dni :-)

anonacct

« Odpověď #43 kdy: 07. 01. 2021, 22:36:57 »
Pokud člověk zažije v životě jen Scrum + Daily standup a už si nic jiného nedokáže představit - takový člověk je od začátku kariéry naučený být neefektivní a čekat s každým problémem na druhý den (vidím to denně, lidi prostě nic nedělají...). Je zajímavé, že jsou firmy, které Scrum + Daily standup vůbec nemají (třeba Google) a vývoj umí.

Celý Scrum je jen business, je to o certifikacích, scrum masterech, atd... A když scrum nefunguje na nějaký projekt, tak se dělá "špatně", takže je potřeba certifikované scrum mastery, aby se začal dělat "dobře". Celé je to jen o prezentaci práce, lepší grafy pro management, efektivita, velocita, blabla.. Asi nejlepší je očekávání, že 20 lidí začne dělat práci v pondělí a skončí přesně za 2 týdny v pátek - a když se to náhodou nedaří, tak dáme míň ticketů, a pak už se to začne dařit, a scrum master to dokázal - scrum se najednou dělá dobře...

alex6bbc

• 1 720
    • Zobrazit profil
« Odpověď #44 kdy: 07. 01. 2021, 22:53:35 »
kdyz mas kancl plny debilu tak se se standupem dozvis aspon jednou denne, ze se ani jeden nikam nepohnul.
a muzes na to reagovat.