To je rozhodně pravda! V podstatě celá ta story!
A tu hrůznost maximálně izolovat!
No to bych rekl :-D mam to cele dost dobre zdokumentovane, slo o hodne penez. A soucasti dohody nebyla mlcenlivost.
Pak mam dvakrat zkusenost s Microsoft SAM a jednou Adobe prostrednictvim BSA.
Adobe vlastne dvakrat, jednou sli preventivne i po kamaradovi zivnostnikovi. Krome toho Autodesku jsem nikdy nevypatral proc.
Vzdy bez ztraty kyticky. Protoze to takhle vypada, jako bych byl nejaky pirat, kdyz tech zkusenosti mam tolik. Brr.
Oracle znam jen zprostredkovane. Ale myslim, ze ma obri potencial diky Jave. Az budou chtit penizky, prejdou (treba) do rezimu licencniho trolla, a to bude legrace.
Fakt, lidi, dbejte na ta licencni ujednani. Neprijimejte umluvy, ktere ani neznate. At vite, do ceho jdete. Treba u Microsoftu je ta problematika EULA + EU a CZ legislativa + EU a CZ judikatura, ze podminky te umluvy snad ani znat nelze. Pokud se s tim seznamite, a usoudite, ze vam to za to stoji, budiz.
Neznam moc lidi, co by tyhle spory vyhrali. Tak nejak nikoho. Vsichni, co znam, zaplatili a pak o tom ze studu ani nemluvili. Clovek ma pak pocit az bezmoci.
Tady jsme na webu, ktery se toci prave kolem svobodnych licenci a softwaru. S kazdym kliknutim v Inkscape (vrchol meho umeni) si bolestive uvedomuji, ze jsem usetril za Corel. Na kazde business prezentaci si s Linuxem pripadam jako exot. Nefunguji mi bezne veci a porad musim mit neco specialniho. Ale nemusel jsem odsouhlasit ponizujici a jednostranne licencni ujednani.
Taky mi prijde, ze lidske spolecenstvi drive stalo mimo jine na tom, ze pokud se dva lide na necem domluvi, maji v tom okamziku alespon vuli dohodu dodrzet. Vzhledem k tomu, ze EULA jsou velmi slozita, tak se stalo beznym prijimat ujednani, jejichz obsah ani neznam. Nechapu, jak takovou spolecnost muze nekdo nazvat pravnim statem, a trochu se obavam, kam to povede. Je to prehlizeny, ale mocny a vsudypritomny jev.