Má smysl platit RHEL nebo mi stačí CentOS?

shorty

Re: CentOS nebo Red Hat za 80 dolarů?
« Odpověď #15 kdy: 30. 05. 2010, 18:48:50 »
Skutečně mezi nimi není rozdíl. CentOS je kompletně kompilován ze zdrojových balíků Red Hat Enterprise, takže je naprosto identický. Nemá jen jeho loga a má jiný název. Samozřejmě mu taky chybí podpora, ale pokud není potřeba, není důvod subskripci platit.
Souhlasim, co se baliku tyce. Osobne ale povazuji Red Hat Network (RHN, http://www.redhat.com/docs/manuals/RHNetwork/) za soucast distribuce Red Hat a, pokud vim, CentOS nic takoveho nema. Takze rozdil mezi obema distribucemi zde je. Ale na druhou stranu vyhody pouziti RHN jsou v pripade jednoho vyvojarskeho stroje minimalni.

na vice centosu muzete pouzit spacewalk - a ten myslim nelze pouzit na RHELy

lze ale je to celkem zbytecne kdyz mate Sattelite a stejne do nej musite tlacit kanaly z rhn.

Henry

Re: Má smysl platit RHEL nebo mi stačí CentOS?
« Odpověď #16 kdy: 30. 05. 2010, 18:49:45 »
 Smysl to i ma, pokud ti jde o stabilitu. Ale uz se psalo vyse, jestli to chces jen pro sebe , ber CentOS. Take bych ti dopotucil podivat se na revolucni Fedoru - asi nejrychlejsi vyvoj, ale take nejvice chyb - vetsinou do tydne opravene, ale neco do sebe ma.
H.

shorty

« Odpověď #17 kdy: 30. 05. 2010, 19:02:16 »
Zdravím,

myslíte si že je velký rozdíl mezi těmito distribucemi? Dost přemýšlím o koupi RHT Desktop pro běžné používání programátora. Mám teď ubuntu 10.04 a jsem dost nespokojeny se stabilitou :((.

CentOS je prekladany ze zdrojovych kodu RHEL, jen jsou odstranovany trademarky RH za CentOS. Ze zkusenosti mohu napsat ze CentOS prestoze by mel byt cistym klonem RHEL, tak vykazuje znamky nestability oproti RHEL. Pokud to chcete na programovani a byt jak se rika IN tak berte v potaz ze RHEL a CentOS (5.5) ma jadro 2.6.18, apache 2.2.3, php 5.1.6, javu 1.6.0, tomcat 5.5, postgresql 8.1 (8.4 jako preview) ergo je zastaraly. Pokud chcete neco aktualnejsiho, pockejte si na novy RHEL 6, beta je uz ke stazeni a obsahuje spoustu noveho SW. Pokud jste zvykly na ubuntu, tak doporucuji spise prechod na debian, soft je tam novejsi nez v RHEL a distribuce je stabilni (pokud zvolite stable :) ).

Btw uvahy o tom ze mate u RHEL RHN nebo Satellite/Spacewalk jsou pro vas nejspis zbytecne, staci bezne repozitare pro yum. RHN a Spacewalk by se vas tykal hlavne pokud byste to chtel mit nasazene alespon na desitkach stroju a potreboval centralni spravu.

Leinad

« Odpověď #18 kdy: 31. 05. 2010, 02:39:04 »
A co SLED? Nějaký čas nad ním uvažuji. Nevím tedy, jestli si ho koupím, přece jen není úplně nejlevnější a proti OpenSUSE, ze kterého vychází má omezený výběr softwaru, ale podle popisu by to měl být hybrid mezi Ubuntu a RHEL. Z Ubuntu jednoduchost instalace a správy a na druhou stranu by měl mít otestovanost a stabilitu enterprise distribucí.
SLED 11 se sice moc nepovedl (KDE 4.1.3 a ještě nedoladěné pulseaudio pro Gnome). Novell se ale rozhodl udělat výjimku (a nebo to chce takto změnit natvalo?) a SLED 11 SP1 (vyjde 2.6.) nebude jen pár aktualizací, ale více méně změna základu z OpenSUSE 11.1 (na kterém je SLED 11) na základ z OpenSUSE 11.2. Kernel 2.6.32 (novější než oS 11.2), KDE 4.3.4, Gnome 2.28, OOo 3.2, FF 3.6. Vybavením SW bude tedy více méně dost podobný připravovanému RHEL 6 s tím, že narozdíl od RHEL se u Novellu tolik nebojí uzavřených či případně patentově problémových (rozuměj MS) technologií. Tedy v případě surfování na webu s praštěným Silverlightovým přehrávačem videa si video přehraješ.

Mimochodem výhoda SLED proti RHEL se mi zdá v častější aktualizaci běžně potřebných aktuálních aplikací. Tj. základ KDE, Gnome, kernel atd zůstává více méně původní s případným backportováním oprav (jak jsem již říkal, neplatí pro nynější SLED 11 SP1), ale aplikace jako Pidgin, OpenOffice a FireFox aktualizuje pravidelně na nejnovější verze (RHEL se v tomto zdá být mnohem více konzervativní). Další výhodou by mohla být existence dodatečných (oficiálně nepodporovaných) programů lehce dostupných na BuildService.

Bohužel nemohu přihodit osobní zkušenosti se stabilitou a použitelností, testovat 30 denní verzi zdarma plánuji až po zkouškách.

ch-in-A

« Odpověď #19 kdy: 31. 05. 2010, 11:55:03 »
na vice centosu muzete pouzit spacewalk - a ten myslim nelze pouzit na RHELy
To je asi blbost ne? Zvlášť když spacewalk je pod hlavičkou Red Hatu.
presneji receno myslim, ze pripojit spacewalk do RHN a nasledne jej vyuzivat napr. pro RHELy v LANce nelze - nejspis proto, aby mela existence placeneho satellite nejaky vyznam.

nemam to overene osobne ale znamy to zkousel a neslo to. pricemz pozdeji dohledal v dokumentaci ze to skutecne nejde

ch-in-A

« Odpověď #20 kdy: 31. 05. 2010, 12:03:35 »
Obecne se bavim ctenim velice zasvecenych prispevku, ktere se neprilis opiraji o fakta a zkusenosti, ale pouze o "cetl jsem" a "franta/pepa/tonda rikali"

pokud je franta/pepa/tonda hodnoverny, veci se venoval a rozumi ji, muze byt jeho postreh pretlumoceny nekym jinym do diskuze hodnotnejsi, nez vlasni prima zkusenost nekoho, kdo je na tom technicky opacne :)