Přesun UEFI Win10 SATA -> NVMe, BIOS bez bootu z NVMe

RDa

• 2 899
    • Zobrazit profil
Re:Přesun UEFI Win10 SATA -> NVMe, BIOS bez bootu z NVMe
« Odpověď #30 kdy: 09. 02. 2025, 11:38:11 »
K praktičnosti. Na rychlost startovaní Windows 10 to nemělo téměř žádny vliv (běžný autostart-up bloatware). Jediný skutečný přínos bylo rychlejší kopírovaní dat (WD Blue cca 900-1000MB).

Problem zde ale je, ze zde tazatel nema vetsi SATA disk, a jeho porizeni muze byt drazsi nez nahradit cely stroj necim jinym.

Alternativa je tedy spis presunout "Users" na druhej disk, pripadne i "Program files", pak muze jadro OS zustat na tom malem SATA disku.

« Odpověď #31 kdy: 09. 02. 2025, 12:06:27 »
Čtu to tady a mně se tohle cvičení líbí, včetně některých tipů. Bohužel mám PCIe adaptér teď v jiné lokalitě, takže to nemůžu prakticky vyzkoušet, ale principielně vím přesně, co dělat, jen to nechci psát, protože to (zatím) nemám vyzkoušené (a i z důvodů, které jsou zde uvedeny, to nemusí fungovat).

RDa

• 2 899
    • Zobrazit profil
« Odpověď #32 kdy: 09. 02. 2025, 14:15:39 »
Jeste me napada, zda by nestacilo vytvorit add-on ROM kde bude onen NVMe DXE driver - byvalo to soucasti velice prvnich NVMe disku (nejaky Samsung). Tj. podobny princip jako XTIDE universal bios - ze to bude extension ktera se sveze na nejake karte (napr. pcie x1 sitovce, kde je SPI flash). Serverove desky maji pripadne vice flash pameti pro onboard veci, takze by to slo taky zneuzit, consumer reseni byva jedina systemova flash napartisnovana srze FDT a jeji modifikace je rizikov jak uz tady bylo zmineno. Osobne bych preferoval desku ktera se da vyndat a obetovat, kdyby nekolikanasobne pajeni na ni melo zanechat trauma :)

Ha, nekdo uz vetsinu prace udelal - https://kittenlabs.de/nvmeboot/
« Poslední změna: 09. 02. 2025, 14:19:07 od RDa »

« Odpověď #33 kdy: 23. 02. 2025, 22:14:48 »
Nedalo mi to a jal jsem se na to přijít s pomocí strýčka Googla. Nakonec jsem narazil na "Clover" - boot loader, který lze nahrát na maličký USB disk a bootnout s jeho pomocí z NVMe. Pravděpodobně by to šlo nejen přes UEFI, jak jsem to zkusil já (a tazatelův Dell Precision T3610 to umí), ale i v Legacy módu (to ještě budu někde zkoušet).
Základem úspěchu je mít NvmExpressDxe.efi ve správné složce. Tím se natáhne patřičný driver pro NVMe … a dál už to jde skoro samo.
Výsledek na desce Intel DP55KG s procesorem Core i5-650, tedy poměrně obstarožní platforma. Ve slotu karta s NVMe diskem, v USB na flešce (přesněji v microSD čtečce na kartě) Clover, který se postaral o bootnutí. Žádný SATA disk tam není, i když by to s ním samozřejmě šlo taky.
Jinak tato konkrétní instalace byla vytvořena původně na SATA SSD s podporou bootování přes UEFI (tedy GPT a tak), následně jí byl zpřístupněn prázdný nenaformátovaný NVMe SSD, aby si nabrala ovladač, poté v jiném OS zklonována na ten prázdný NVMe SSD a přenesena na tento stroj. Bootlo to na první dobrou, až mě to překvapilo. Osahalo si to hardware, nainstalovalo drivery, které to do té doby nemělo … všechno jde, když se chce, akorát malý děti se musej nosit ;).

flack

« Odpověď #34 kdy: 25. 02. 2025, 12:41:24 »
Ahoj netusim ci moja odpoved bude prinosna pre teba, ale mozno pre niekoho ano. Mam starsi PC:
MB: Gigabyte z77x-d3h jedna sa o UEFI bios (dual bios) bez podpory NVMe

Podla navodu som modifikoval povodny bios a pridal do neho subor pre podporu NVMe- funguje.

Moja situacia bola podobna zaplnil sa mi klasicky 2.5 SSD disk a pomocou radica PCIe som bol schopny osadit do PC NVMe disk. Preklonoval som system z SSD na NVMe( aky software na klonovanie som pouzil si nepamatam, dd, clonezilla, acronis, Samsung Magican.. niekedy je dobre vyskusat viac toho, pokial to po klonovani nebootuje).

Radic PCIe mam AXAGON PCEM2-D a v tom Samsung 990EVO 1T.
Stalo sa mi ze som pocas cca 5 rokov musel 2x flashovat znova bios do MB nakolko, doska nastartovala z nejakej priciny do recovery biosu a prepisalo moj upraveny bios (dual bios). No po nahradi mojeho upraveneho biosu znova bootuje z NVMe bez reinstalaci ci zasahov do systemu. Zabudol som dodat ze sa jedna o pocitac s Windows10  fungoval aj dual boot z linuxom. Neviem ci je mozne upravit tvoj BIOS, ale postup bol v mojom pripade celkom trivalny, kedze sa tam pridaval len subor/modul  (NVMe Dxe). Pravdepodobne zalezi aky BIOS doska pouziva. Ten moj je AMI -American Megatrends.

jjrsk

• 707
    • Zobrazit profil
« Odpověď #35 kdy: 25. 02. 2025, 17:19:44 »
...
BIOS soho HW je defakto sbirka modulu. V ramci toho co se vejde do te pameti se daji moduly prakticky libovolne pridavat. Tahle akce by mela byt i relativne bezpecna. Co by fungovat melo skoro vzdy je najit jiny bios pro HW se stejnym chipsetem, ktery danou vec umi a vypreparovat to z nej.

Jen je treba pocitat s tim, ze nekteri vyrobci HW se snazi hazet klacky pod nohy a ruznymi zpusoby se snazi zabranit flashnuti modifikovaneho biosu.

Podotykam, ze podobny brikule sem delal opakovane a vzdy se podarilo, ale riziko ze to potom nepojede tu samo je.

BTW: Na NVME neni zadnej radic, protoze to je zarizeni ktery se pripojuje primo do pci-e. Maximalne na to existujou drzaky do standardnich slotu.

Problem zde ale je, ze zde tazatel nema vetsi SATA disk, a jeho porizeni muze byt drazsi nez nahradit cely stroj necim jinym.
Jinak receno, jestli resenim tohodle problemu stravil vic nez hodinu, tak to cele do popelnice hodit mel. Spis to vidim tak, ze si koupil nevhodny disk a teprve potom resil, ze mu to z nej nenastartuje.

Ostatne sem loni resil neco podobneho ... HW, ktery podle (podivne) dokumentace (nechtel sem to zbytecne rozlamat predem) mel M.2 ... ale nikde nereceno jestli sata nebo nvme. Zato v tom byl zarucene satovej mechanickej disk. Tak sem koupil satovy ssd, protoze sem nehodlal resit jestli to pojede nebo nepojede. Celkem upgrade za +-3k (vcetne ramky) a z naprosto nepouzitelnyho hw ... se instantne stal hw na dalsich 10 let.