Win10 chyba po výměně disku

Re:Win10 chyba po výměně disku
« Odpověď #15 kdy: Dnes v 20:24:06 »
Předtím než jste ten disk naklonoval, vypnul jste ve Windows 10 hibernaci? (Ve výchozím stavu se při vypnutí Windows 10 jen hibernují.) Pokud naklonujete hibernovaný disk, můžete se ocitnout ve smyčce BSOD. Mám to v čerstvé paměti, stalo se mi to před týdnem, když jsem na manželčiném PC migroval z HDD na SSD a na tohle samozřejmě zapomněl. Vypíná se to přes `powercfg -h off`, je to popsané např. zde: https://www.howtogeek.com/868748/how-to-disable-hibernation-on-windows-10/
No a to by mě zajímalo, splňuje to i klasické vypnutí? Četl jsem totiž, že od nějaké verze Windows (8,10 nevím) totiž   příkaz vypnout sice nezanechá otevřené programy, ale jaksi hibernuje nějaké lowlevel části jako drivery a jádro , nebo lapidárně řečeno, že při každém spuštění Windows něco málo "de-hibernují"
 Údajně z důvodu zrychlení startu
Jak je to na pravou míru?

Don.J

« Odpověď #16 kdy: Dnes v 20:49:56 »
Vrať zpět původní disk, nainstaluj Veeam (free verze stačí) a udělej backup na externí disk v nastartovaných Windejsech a pak si udělej Veeam recovery media. Vypni přehoď disky, nastartuj recovery medium a obnov. Hotovo.
Pokud se něco nevydaří, zkus změnit typ zálohování (celý disk, partyšny, soubory).

Případný klíč k BitLockeru najdeš v MS účtu (online), pokud teda měl propojený MS účet - https://support.microsoft.com/cs-cz/windows/vyhled%C3%A1n%C3%AD-obnovovac%C3%ADho-kl%C3%AD%C4%8De-n%C3%A1stroje-bitlocker-6b71ad27-0b89-ea08-f143-056f5ab347d6

Myslím si, že by to měl Veeam normálně vzít, bude to sice chvíli trvat, ale přečte to. Pouč dotyčného, že na SSD musí vždy zůstat několik desítek GB volných, protože ty se pak hoblují dokola a pak to dopadne takhle. Tedy v té špatně fungující části disku budou nejspíš ty data, které jsou nejdůležitější a vedle nich nějaký "swap" ať už systému nebo prohlížečů.

A třešnička na dortu, když už tam ten Veeam bude, tak mu nastav zálohování na klik a opravdu pořádně zdůrazni, že existují pouze 3 typy lidí, ty co zálohují do "offline", ty co jim zálohy ještě nekryptly (NAS a pod.) a ty co o data ještě nepřišli.

PS: až si bude kupovat externí disk na zálohy tak je lepší disk zvlášť a rámeček - opotřebení USB konektoru. Až odejde USB konektor na rámečku, vymění jen rámeček a pokračuje dál. Většina USB disků od výrobce má USB konektor na základní desce disku a pak je problém.

Vypnutí na W10 v podstatě proběhne tak, že se ukončí session a uživatel se odhlásí, následně proběhne klasické uspání na disk. U strojů s SSD (hlavně u BFU) jsem tohle vždycky vypínal, protože na dotaz, jestli to restartovali odpovídali vypnul jsem a zapnul, protože to tak předtím bylo.

« Odpověď #17 kdy: Dnes v 21:46:07 »
Chlapi díky za všechny rady, pokaždé když musím řešit něco podobného, znovu si připomínám jak dobré bylo rozhodnutí přejít na Linux a od dob W7 nemusím na tyhle věci myslet...

Problémem je Bitlocker - tedy šifrování disku v jeho režii. Pokud je disk zašifrovaný a není k tomu klíč, smůla.

Naštěstí není, klonovaný disk si v pohodě moutnu a NTFS data přečtu.

mimochodem co to je za SSD, co nechcípne naráz, ale umírá postupně? S ničím takovým jsem se dosud nesetkal).

Já se zatím setkal pokaždé sice s rychlou, ale přesto postupnou smrtí. Obvykle vydržel pár dnů, tady to počítám nebude jinak.
Ale pro úplnost je to HFS256G39TND-N210A  ;)

na tu partition, kde jsou \Windows, pustit dism /capture-image .... (atd.) a udělat image do wim souboru...

To je na mě vyšší dívčí, tuším že jde o nějaký widloidní tool... Zkusím google.

Možná bych nejdřív mohl zkusit nejjednodušší variantu - obnovení z recovery, ale kde takové bootovací médium stáhnu? Kde jsou ofiko instalačky W10? Vrací mě to jen reklamu a warez  :-\

Ohledně zálohování je to boj s větrnými mlýny. Do oné firmy sem jim instaloval i server, kde mají 4TB úložiště na RAID5, ale... (nejnovější zálohy jsou 5 let staré)
PMD85 -> Didaktik Gama -> PC XT -> ... x86/x51/ARM
Basic -> Turbo Pascal -> C++ -> Turbo ASM -> C# -> PHP -> Bash -> Go :-)

Don.J

« Odpověď #18 kdy: Dnes v 22:16:19 »
ISO na W10 viz. https://support.microsoft.com/cs-cz/windows/vytvo%C5%99en%C3%AD-souboru-iso-pro-windows-10-38547366-1dcb-7afd-1726-9eb222d72705

Ta vyšší dívčí DISM je balíčkovací nástroj. Rozbalíš s ním instalačku windows, můžeš ji patchnout, přidat vlastní věci a pak opět zabalit.

Po obnově windows určitě pusť "sfc /SCANNOW" je to windowsí tool na kontrolu integrity systémových souborů.

Co se týče umírajících SSD, pokud "chcípne" na ráz, většinou je to řadič, pokud postupně, jsou to na 99% paměťové čipy. Potkal jsem oba případy naštěstí opravdu v jednotkách a je v podstatě jedno která značka SK Hynix, Kingston, Samsung, ...

Brumla

• 103
    • Zobrazit profil
« Odpověď #20 kdy: Dnes v 23:32:02 »
@aigor.net pro full shutdown bez hibernace dejte na přihlašovací obrazovce shutdown a držte u toho shift.

Jak psal Josef Jindra - dejte instalaci na novém disku se zachováním uživ. dat. Je to nejrychlejší způsob funkčního řešení a nejrychlejší způsob jak se té věci zbavit.